ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ EMAIL ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ
Νέα μεγάλη έρευνα πραγματοποιείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το email που στάλθηκε στις 20 Απριλίου 2011 από το Λονδίνο σχετικά με αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στις γιορτές του Πάσχα! Η έρευνα αυτή διεξάγεται παράλληλα με εκείνη της ΕΛ.ΑΣ. και γίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αποστολείς ή οι διακινητές του email διέπραξαν το αδίκημα της «χειραγώγησης της αγοράς» με βάση τον νόμο 3340 του 2005...
Παράλληλα κατάθεση αναμένετaι να δώσει σε λίγες ώρες σε αξιωματικούς της Financial Intelligence Unit – μιας ειδικής μονάδας χρηματοικονομικών πληροφοριών των βρετανικών διωκτικών αρχών –, ο βρετανός χρηματιστής Πολ Μος της Citigroup, ο οποίος φέρεται ως αποστολέας του email. Ο ίδιος, σε νεότερη επικοινωνία του με το «Βήμα», αρνήθηκε να προχωρήσει σε οπιοιαδήποτε διευκρινιστική δήλωση σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, αναμένεται να επικαλεστεί ότι τα όσα ανέφερε στο ηλεκτρονικό μήνυμα του δεν περιείχαν καμιά σκοπιμότητα.
Συνεργασία με Europol
Στο email που στάλθηκε προ έξι ημερών σε τουλάχιστον 20-30 παραλήπτες στην Ελλάδα αναφερόταν ότι «τα τελευταία 20 λεπτά υπάρχει αυξημένος θόρυβος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα». Ακόμη μνημονεύεται ότι «κατά τις τελευταίες ημέρες οι φήμες σχετικά με την αναδιάρθρωση έχουν ενταθεί παρά τις διαψεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση και ξένους επισήμους».
Σε πρώτη φάση την έρευνα ανέλαβαν οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής οι οποίοι με βάση τα αναφερόμενα στο κείμενο αλλά και την αναζήτηση των ηλεκτρονικών ιχνών, εντόπισαν ότι αποστολέας του email ήταν ο προαναφερόμενος χρηματιστής που εργάζεται στο ελληνικό γραφείο του Τμήματος Διεθνών Αγορών της Citigroup στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες λίγη ώρα νωρίτερα είχε σταλεί email με παρεμφερές περιεχόμενο πάλι από το ίδιο βρετανικό γραφείο της Citigroup. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ απευθύνθηκαν στην Europol στη Χάγη, προκειμένου να συνεννοηθεί εκείνη με τις βρετανικές αρχές για να ληφθεί κατάθεση από τον Πολ Μος για την προέλευση της πληροφορίας αλλά και τους λόγους διακίνησης του προαναφερόμενου email.
Οπως διευκρινίστηκε από στελέχη της Europol η κατάθεση του Πολ Μος θα δοθεί τελικώς σε στελέχη της Financial Intelligence Unit που αποτελεί τμήμα της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος (SOCA - Serious Organised Crime Agency) των βρετανικών διωκτικών αρχών. Η κατάθεσή του αναβλήθηκε γι' αυτή την εβδομάδα, λόγω των εορτών του Πάσχα. Πάντως, αξιωματούχοι ευρωπαικών διωκτικών αρχών επισήμαναν στο «ΒΗΜΑ» ότι αυτή η έρευνα παρουσιάζει εξαιρετικές δυσκολίες λόγω του ασαφούς νομικού πλαισίου για την υπόθεση αλλά και των διαφορετικών νομοθεσιών που έχουν Ελλάδα και Μ. Βρετανία για τέτοιου είδους αδικήματα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων κλπ.
Ερευνα και στο Χρηματιστήριο
Παράλληλα από σήμερα αναμένεται ξεκινήσει η διαδικασία λήψης καταθέσεων από τουλάχιστον 20-30 στελέχη ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία παρέλαβαν και, κάποια, διακίνησαν το επίμαχο email. Ωστόσο παράλληλη έρευνα φαίνεται να έχουν αρχίσει και στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκε το αδίκημα της τρίτης παραγράφου του άρθρου 7 του νόμου 3340/ 2005 για την απαγόρευση της χειραγώγησης της αγοράς. Ο νόμος αυτός αναφέρει ότι απαγορεύεται η διάδοση μέσου των ΜΜΕ και του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, πληροφοριών οι οποίες δίνουν ή είναι πιθανόν να δώσουν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή φημών ή παραπλανητικών ειδήσεων, εάν αυτός που τις διαδίδει γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι οι πληροφορίες ήταν ψευδείς ή παραπλανητικές.
Στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφεραν προς το «ΒΗΜΑ» ότι «θα γίνει έρευνα για να προσδιορισθούν οι επιπτώσεις αυτού του email στο ελληνικό χρηματιστήριο και αν υπήρξαν μετοχές που ωφελήθηκαν από μια τέτοιου τύπου μεθόδευση. Παράλληλα θα ζητηθούν νέες καταθέσεις απ' όλους τους αναφερόμενους και στην έρευνα του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Παρόμοια έρευνα είχαμε κάνει κι εμείς για την υπόθεση του email που είχε αποστείλει ο... τορναδόρος από την Κρήτη. Ομως εκεί ήταν φανερό και για εμάς ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη σκοπιμότητα». Πηγή: tovima.gr