Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Η δυσαναλογία του εισοδήματος με το ποσό των αποδείξεων, που προσκομίζουν οι φορολογούμενοι στην Εφορία για την κάλυψη του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ, το μπόνους των 3.000 ευρώ και οι υψηλές επιστροφές φόρου, θα σημάνουν αυτόματα “κόκκινο συναγερμό” για εξονυχιστικό έλεγχο, σύμφωνα με προειδοποίηση του υπουργείου Οικονομικών...

Οι φορολογικοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο, οπότε και θα έχουν λήξει οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος, ενώ το δείγμα ελέγχου θα επιλέγεται μηνιαία, ώστε να εξακριβωθεί η επισύναψη του ποσού των αποδείξεων που δηλώθηκε στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία” (28/04), στις τρεις “ομάδες υψηλού κινδύνου” όσον αφορά στο να περάσουν από έλεγχο, ανήκουν όσοι:

α) Προσκομίζουν αποδείξεις δυσανάλογες προς το εισόδημά τους. Εάν δηλαδή, ένας φορολογούμενος με χαμηλό εισόδημα επισυνάψει υπερβολικό ποσό αποδείξεων, δημιουργεί υποψίες, δεδομένου ότι ένα μέρος του εισοδήματός του έχει καλυφθεί από άλλες δαπάνες διαβίωσης, όπως ενοίκια.

β) Δηλώσουν τις αποδείξεις, μπόνους των 3.000 ευρώ για περαιτέρω μείωση φόρου, παρότι δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα.

γ) Δέχονται υψηλές επιστροφές φόρου, είτε αυτό προκαλείται από τις αποδείξεις-μπόνους είτε από τις υπόλοιπες εκπιπτόμενες δαπάνες, όπως τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικά, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια, ιδιαίτερα μαθήματα κ.λπ.

Οι “δέκα εντολές” για την προσκόμιση των αποδείξεων και το πέναλτι του 10%

1) Όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, δεν προσκομίζουν καμία απόδειξη.

2) Όσοι έχουν εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ, προσκομίζουν το 10% αυτού σε αποδείξεις, Όσοι έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, προσκομίζουν το 30% αυτού σε αποδείξεις.

3) Οι αποδείξεις λογίζονται κατ' άτομο, καθώς η φορολόγηση αφορά στο ατομικό εισόδημα και όχι στο οικογενειακό.

4) Δυνατότητα προσκόμισης επιπλέον αποδείξεων μέχρι 15.000 ευρώ κατ' άτομο ή 30.000 ευρώ κατά οικογένεια. Προσοχή, όμως, μη βρεθείτε αντιμέτωποι στο μέλλον με απώλεια εισοδήματος για δικαιολόγηση τεκμηρίου, αν και για την ώρα το υπουργείο διαβεβαιώνει πως η αξία των αποδείξεων δεν αυξάνει ανάλογα την τεκμαρτή δαπάνη.

5) Οι αποδείξεις για το μπόνους φόρου φτάνουν έως και τις 3.000 ευρώ κατ' άτομο, καθώς καλύπτουν τη διαφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ και του ανώτατου ύψους αποδείξεων 15.000 ευρώ.

6) Οι αποδείξεις γίνονται δεκτές, μόνο αν φαίνονται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.

Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους, ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία, για να είναι εφικτός ο έλεγχος, διαφορετικά δε θα αναγνωρίζονται.

7) Αν κάποιος δεν προσκομίσει τις αποδείξεις που απαιτούνται βάσει του εισοδήματος για τη διατήρηση του αφορολογήτου, θα έχει πέναλτι φόρου, της τάξεως του 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπονται.

8) Οι αποδείξεις μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε δαπάνη πραγματοποιήθηκε το 2010 για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών.

9) Δεν αναγνωρίζονται αποδείξεις από λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τυχερά παιχνίδια κ.λ.π.

10) Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ διατηρείται χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων για δημόσιους υπαλλήλους εξωτερικού, όσους διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, φυλακισμένους και κατοίκους κρατών Ε.Ε. που αποκτούν στην Ελλάδα εισόδημα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους, ενώ οι λοιποί κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, δεν προσκομίζουν αποδείξεις, καθώς δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.


Πηγή: cosmo.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com