FT: “O MOODY'S ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ 9 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ 440 ΗΜΕΡΕΣ!”
Στο ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, λέγοντας πως για να πέσει 9 βαθμίδες η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κανονικά θα έπρεπε να περάσουν 35 χρόνια...
Στο άρθρο τους οι Financial Times, φιλοξενεί άποψη του Γκάρι Τζένκινς, της εταιρείας Evolution Securities ο οποίος υποστηρίζει ότι οι υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης είναι εξωπραγματικές:
“Ο οίκος υποβάθμισε την Ελλάδα εννέα βαθμίδες μέσα σε 440 ημέρες, ενώ -αν ληφθεί υπόψη η μέση διάρκεια παραμονής μίας εταιρίας σε κάθε μία βαθμίδα - θα έπρεπε να προχωρήσει σε αυτή τη μεταβολή σε 35 χρόνια”.
“Κανενός η πιστοληπτική ικανότητα, είτε πρόκειται για κράτος είτε για εταιρία, αλλάζει τόσο γρήγορα”, συμπλήρώνει ο κ. Κόλιν Ντέντσλερ, στέλεχος του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Janus Capital Management.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ έλαβαν κάποια μέτρα εποπτείας των οίκων αξιολόγησης, τα οποία έγιναν αρχικά δεκτά από αυτούς, αλλά οι νεότερες πρωτοβουλίες που προωθούν οι Βρυξέλλες, όπως η ειδοποίηση των Κυβερνήσεων 72 ώρες πριν την ανακοίνωση της αξιολόγησης, έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των οίκων.
Η ΕΕ, αναφέρει το δημοσίευμα, τους τελευταίους μήνες δηλώνει ότι θέλει να προχωρήσει περισσότερο με την εποπτεία των οίκων.
Οι προτάσεις που έχουν εξετασθεί στις Βρυξέλλες περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, την αστική ευθύνη για τις αξιολογήσεις και προσπάθειες ενίσχυσης του ανταγωνισμού σε έναν τομέα, ο οποίος κυριαρχείται από τρεις οίκους : τον Moody's, τον Standard & Poor's και τον Fitch. Πηγή: cosmo.gr