ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΛΟΣ. ΜΟΝΟΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Ειδικά μισθολόγια, τέλος. Την πλήρη ένταξη και ενσωμάτωση των 15 ειδικών μισθολογίων, που ισχύουν μέχρι σήμερα στο Δημόσιο και δίδονται σε περίπου 300.000 υπαλλήλους (γιατροί, δικαστικοί, διπλωματικοί, καθηγητές ΑΕΙ, ΤΕΙ κτλ.), στον κορμό του ενιαίου μισθολογίου επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης...
Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το ειδικό μισθολόγιο θα κοπούν και τα 17 ειδικά επιδόματα που αναγνωρίζονται στα ειδικά μισθολόγια. Με δεδομένη τη νέα κατάσταση στους περίπου 300.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων θα διατηρηθούν εκτός από τα οικογενειακά μόνον δύο επιδόματα:
* το επίδομα αντικειμένου εργασίας
* το επίδομα θέσης ευθύνης
Το πρώτο θα αφορά τις ειδικές συνθήκες εργασίας και θα έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς που θα έχει κάθε κατηγορία υπαλλήλων που εντασσόταν σε ειδικό μισθολόγιο (π.χ. επίδομα κινδύνου για στρατιωτικούς ή βιβλιοθήκης για τους γιατρούς ή ειδικών συνθηκών για δικαστικούς).
Το δεύτερο θα αφορά τα χρόνια προϋπηρεσίας του υπαλλήλου και την επιτελική θέση ευθύνης που κατέχει στην εργασία του.
Σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε και συνυπολογίζοντας όσα αναφέρει η σχετική έκθεση του μισθολογίου που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, οι βασικές αρχές που θα έχει το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι:
* ίδιες αποδοχές για ίδια προσόντα
* διατήρηση μισθολογικού κόστους
* αναπροσαρμογές προς όφελος των χαμηλόμισθων
* μειώσεις από 20% έως και 40% για τα ρετιρέ
Αναλυτικά: Οι ίδιες αποδοχές για τους υπαλλήλους που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία σε όποια υπηρεσία και αν εργάζονται στο Δημόσιο αναγορεύονται σε βασική αρχή του νέου μισθολογίου. Ηδη χθες ο κ. Ραγκούσης μίλησε για σύγκλιση μισθών στο Δημόσιο, διότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να νοηθεί ενιαίο μισθολόγιο, και είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν ένας δικηγόρος ή ένας οικονομολόγος να αμείβεται διαφορετικά ανάλογα σε ποιο υπουργείο είναι ενταγμένοι.
Εδώ ο υπουργός Εσωτερικών ήταν απόλυτος και υπογράμμισε ότι η βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι «ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας».
Ανακατανομή
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή και ανακατανομή στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων προς όφελος των χαμηλόμισθων του Δημοσίου. Οι αυξήσεις που θα δοθούν στα «υπόγεια» όμως δεν είναι δυνατόν, με γνώμονα και τα κονδύλια που προβλέπουν τα τρία ειδικά σενάρια για το ύψος του μισθολογικού κόστους στο ενιαίο μισθολόγιο, να ξεπεράσουν μια αύξηση της τάξης του 5% και στην καλύτερη περίπτωση 10%.
Αντίστοιχα, όμως, τα λεγόμενα ρετιρέ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα υποστούν μειώσεις που θα αρχίζουν από 20% έως και 40% των αποδοχών που μέχρι σήμερα απολάμβαναν.
Ωστόσο και χθες ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης, τονίζοντας ότι το πάγωμα των προσλήψεων και η καθιέρωση του γενικού κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» είναι εκείνη που βασικά θα φέρει τη μείωση του μισθολογικού κόστους από 21,5 δισ. ευρώ σε 16,5 δισ. «Η μισθολογική δαπάνη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, «σε βάθος χρόνου θα είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και του ΟΟΣΑ». Πηγή: enet.gr