Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ

Η προσπάθειά μας πέτυχε και αυτό επιβεβαιώνεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου είπε ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες...

Στο μεταξύ, σε πολιτική συμφωνία για όλα τα στοιχεία της συνολικής απάντησης στην κρίση δημοσίου χρέους της ευρωζώνης κατέληξαν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός είπε ότι «τίποτα δε μας χαρίστηκε. Φτάσαμε στην απόφαση με τη σταθερή μας διεκδίκηση. Φτάσαμε στην απόφαση με την ενίσχυση του κύρους της χώρας μας και την οικοδόμηση των απαραίτητων συμμαχιών».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος της ευρωζώνης και η κυβέρνηση δικαιώθηκε (από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και στη Λιβύη) για την επιμονή της να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στις 11 Μαρτίου.

Σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκε η χρηματοδότηση του προσωρινού μηχανισμού και του μόνιμου μηχανισμού και υπογράμμισε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του Ιουνίου να έχουν υπογραφεί οι σχετικές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σημαντικό μήνυμα που βγαίνει από την Σύνοδο Κορυφής, είναι πως σε κάθε περίπτωση η ΕΕ είναι εδώ και θα βοηθήσει τις χώρες τις ευρωζώνης. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα καθησυχάσει τις αγορές.

Πρόσθεσε ότι με τις αποφάσεις δίνεται ώθηση στην ελληνική προσπάθεια και στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το Σύμφωνο για το ευρώ, θα φέρει νέα μέτρα, είπε ότι ήδη η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις περισσότερες αλλαγές.

Ερωτηθείς σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Παπανδρέου είπε πως είναι προς το συμφέρον όλων μας να συνεργαστούμε. Δήλωσε πως θα υπάρξει διαβούλευση και εξειδίκευση προγράμματος.

Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε την Ελλάδα σε μία διαφορετική τροχιά, είπε τέλος ο πρωθυπουργός.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. σπρώχνουν τους λαούς στο σκοτεινό βάραθρο σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ο δανειστής επιβάλλει τους όρους του. Μας έδωσαν κάποια ανάσα, αλλά σε πολύ αυστηρό πλαίσιο. Χρειάζεται μια γενναία πολιτική στην οποία όμως απ' ότι απέδειξε η χρονιά του μνημονίου που πέρασε, η κυβέρνηση δεν την διαθέτει, σχολιάζει ο ΛΑΟΣ.

"Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής όχι μόνο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά προμηνύουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στο επόμενο χρονικό διάστημα" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ατζέντα Λιβύη και πυρηνικά

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες της Ε.Ε. όπως η κρίση στη Λιβύη, το μεταναστευτικό και το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Για την Λιβύη ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις διπλωματικές προσπάθειες για την κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη και επιδίωξη είναι η προστασία των αμάχων.

Σημείωσε ότι και οι 27 ηγέτες της Ε.Ε δεσμεύτηκαν για έμπρακτη αλληλεγγύη προς τις χώρες που θίγονται από την μεταναστευτική ροή. Ο λαός της Λιβύης πρέπει να καθορίσει μόνος του το μέλλον της χώρας του, δήλωσε από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Για την πυρηνική ενέργεια ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι επιλογή της Ελλάδας η πυρηνική ενέργεια γιατί είμαστε σεισμογενής περιοχή» και γνωστοποίησε ότι η ΕΕ αποφάσισε πως θα πρέπει να υπάρξει αυστηριοποίηση των κανονισμών για τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων και επανεξέταση των εγκαταστάσεων. Διαβάστε τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για τα πυρηνικά ΕΔΩ.


Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Ομπάμα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, το τηλεφωνικό ραντεβού πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου ο οποίος, αφού συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό επ' ευκαιρία της εθνικής εορτής αντήλλαξε μαζί του απόψεις τόσο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών όσο και για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής και γενικότερα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την πορεία της Ελλάδας προς την ανασυγκρότηση της οικονομίας της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης, την ικανοποίησή του για τα αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών θεωρώντας ότι θα είναι ικανοποιητικά τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Σημείωσε, επίσης, ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

Η συζήτηση στη συνέχεια περιεστράφη γύρω από την κατάσταση στη Λιβύη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου διαβουλεύτηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τις αποφάσεις που θα πρέπει να υιοθετήσει η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη. Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com