Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: "Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ"

"Ο λογαριασμός βγαίνει γιατί ο λογαριασμός πρέπει να βγει και γιατί δεν μπορεί να μη βγει", τόνισε στον Flash 96 ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας: "Το θετικό για μας είναι ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει"...

Ο ίδιος επισήμανε ότι "όποιος παρακολουθεί τους μακροοικονομικούς δείκτες θα δει ότι με την αύξηση των εξαγωγών επί 4 μήνες γύρω στο 30-40%, θα δει με την αύξηση των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό, θα δει με μία ελαφρά ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, ότι το τρίμηνο του 2010 το –6 ήταν η πιο βαθιά στιγμή της ύφεσης".

"Η ύφεση ρηχαίνει και αρχίζει να φαίνεται φως, είναι αχνό ακόμα. Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κόσμος ακούει κάτι τέτοιο και λέει μα πού είναι, εδώ πέρα κλείνουν μαγαζιά, αυξάνει η ανεργία. Είναι σωστό ότι έτσι είναι τα πράγματα αλλά παρόλα αυτά αρχίζουμε και βγαίνουμε από το τούνελ της ύφεσης και από ‘δω και πέρα η ύφεση θα ρηχαίνει ακόμα περισσότερο έτσι ώστε να φτάσουμε στο τέλος του 2011 και να γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης", υπογράμμισε.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη

Περικοπές δαπανών - Αντιδράσεις υπουργών

"Θα επανέλθει η ανάπτυξη από το τέλος αυτού του χρόνου και από τις αρχές του επομένου. Αυτό, για να γίνει ένα τέτοιο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει να συμφωνήσουμε ποιο είναι το συνολικό εύρος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, να τις επιμερίσουμε στις δαπάνες και στα έσοδα και μετά να δούμε πώς αυτές επιμερίζονται σε διαφορετικούς τομείς. Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν υπάρχει τεράστια δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων από το χώρο της υγείας όπου οι σπατάλες είναι τεράστιες και όπου έχουν ξεκινήσει πολύ σημαντικές προσπάθειες με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ούτω καθεξής; Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξορθολογισμού στο χώρο των ΔΕΚΟ; Δε θα εξοικονομηθούν χρήματα για το κονδύλι το μισθολογικό στο δημόσιο μέσα από τις 5 αποχωρήσεις για κάθε μία πρόσληψη; Δε θα μπορέσουμε σε χώρους όπως είναι η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης συνολικά να μειώσουμε σπατάλες; Άρα υπάρχει τεράστιο περιθώριο εξοικονόμησης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Εμείς αυτά τα αποτυπώνουμε αυτή τη στιγμή για να συμφωνήσουμε σε κάθε χώρο, σε κάθε τομέα πολιτικής".

ΕΡ: Ισχύει όμως το γεγονός ότι οι υπουργοί, κάποιοι υπουργοί έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια και λένε ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε άλλο τις δαπάνες;

"Εγώ δεν έχω την εικόνα που μου μεταφέρετε. Εγώ στις συζητήσεις που έχω κάνει και είναι εκτενείς, σας διαβεβαιώνω, με τους υπουργούς, με τους συναδέλφους μου, όλοι ξέρουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, όλοι βεβαίως έχουν την αγωνία του πώς θα μπορέσουν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη με τα μέσα που διαθέτουν και όλοι κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στο χώρο τους, ακριβώς γιατί ξέρουμε ότι η εξοικονόμηση του είδους για την οποία μιλάμε με τις δομές που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει. Άρα πρέπει να πάμε σε αλλαγή δομών, πρέπει να συγχωνεύσουμε οργανισμούς, πρέπει να ξαναδούμε τη βιωσιμότητα άλλων, να δούμε αν έχουν νόημα να λειτουργούν, πώς μπορούν να λειτουργούν καλύτερα και πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή το πώς λειτουργεί το κράτος. Έχουμε ξεκινήσει να το κάνουμε και από αυτό είναι που θα προκύψουν οι μεγάλες εξοικονομήσεις, το οποίο το χρωστάμε και στον έλληνα πολίτη γιατί μιλάμε για τα έσοδα. Τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου πρέπει να τα ξοδεύουμε με έναν τρόπο που να αποδίδουν υπηρεσίες και ξέρουμε πολύ καλά και το αισθάνεται ο έλληνας πολίτης ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει τις υπηρεσίες που θα ήθελε να έχει".

Λευκή απεργία

ΕΡ: Δε συμμερίζεστε το σενάριο περί λευκής απεργίας κάποιου κομματιού μεγάλου του δημοσίου στην παρούσα φάση;

"Δεν έχω μία τέτοια γενικευμένη ένδειξη όπως το λέτε, έχω ενδείξεις αν θέλετε πλημμελούς λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών στο δικό μου τομέα, έχουμε κάνει ήδη κινήσεις γι’ αυτό και θα κάνουμε και άλλες. Η ιστορία της ανάκαμψης των εσόδων θα είναι κάτι που θα πάρει κάποιο διάστημα, δηλαδή η υστέρηση που είχαμε τους πρώτους 2 μήνες μάλλον απ’ ότι φαίνεται θα συνεχιστεί και τον τρίτο μήνα αλλά τα έσοδα θα ανακάμψουν ως το τέλος του χρόνου. Εγώ θυμίζω το εξής, ότι είμαστε μπροστά στη μείωση του ελλείμματος, δηλαδή στο δίμηνο πάνω είμαστε λίγο καλύτερα από εκεί που πιστεύαμε ότι έπρεπε να ήμασταν. Αυτό είναι θετικό. Βεβαίως έχουμε την υστέρηση που έχουμε στα έσοδα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό".

Τράπεζες

"Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή δεν είναι άμοιρες ευθυνών, στο παρελθόν έκαναν υπερβολές, έκαναν λάθος δανεισμό σε μια σειρά από επιχειρήσεις, είχαν πολύ υψηλές χρεώσεις στους καταναλωτές, στα δάνειά τους, όλα αυτά είναι έτσι και είχαν πολύ υψηλά κέρδη. Ταυτοχρόνως αυτή τη στιγμή οι τράπεζες αδυνατούν να δανειστούν από τη διατραπεζική αγορά εξαιτίας του γεγονότος ότι το έλλειμμα του ελληνικού δημοσίου είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Ως αποτέλεσμα υποβαθμίζονται και αυτές μαζί με το ελληνικό δημόσιο και αυτό μειώνει τη δυνατότητά τους να μπορέσουν να γεννήσουν χρήμα, για να το πω έτσι πολύ απλά. Ταυτόχρονα υπάρχει μια εκροή από το σύστημα των καταθέσεων. Αυτή η εκροή, γιατί πολλές φορές νομίζουμε ότι είναι όλα αυτά χρήματα που πηγαίνουν μόνο στο εξωτερικό, δεν είναι έτσι. Σε μία ύφεση καίγονται χρήματα, δηλαδή έχεις ανάληψη καταθέσεων από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις για την κάλυψη αναγκών. Εδώ λοιπόν εάν δεν υπήρχε η στήριξη των τραπεζών μέσα από το κράτος θα είχαμε μία ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ρευστότητας στην αγορά.

Γι’ αυτό εμείς επεκτείνουμε τη στήριξη αυτή με τα 30 δις, όμως βάζουμε προϋποθέσεις στις τράπεζες ακριβώς για να βεβαιωθούμε ή να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε ότι αυτή η ρευστότητα πηγαίνει πράγματι στην αγορά γιατί αυτός είναι ο λόγος. Οι τράπεζες ταυτόχρονα έχουν και την υποχρέωση να απεξαρτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πράγμα που τους δυσκολεύει τη ζωή περισσότερο. Υπάρχει ένας δύσκολος δρόμος έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία και ταυτόχρονα να έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και απεξάρτηση από την ΕΚΤ.

Αυτό το δρόμο θα τους βοηθήσουμε εμείς όντας από δίπλα για να βεβαιωθούμε ότι, στο βαθμό που γίνεται, όλη αυτή η ρευστότητα θα πηγαίνει στην αγορά. Δε νομίζω πως είναι σωστό να υποσχεθούμε θαύματα, δηλαδή ότι ξαφνικά η ρευστότητα θα αυξηθεί πολύ. Αλλά τουλάχιστον αυτή τη στιγμή να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε λίγο τα σημερινά επίπεδα και όσο ανακάμπτει η οικονομία να αυξάνουν περισσότερο, αυτό είναι νομίζω πολύ σημαντικό. Αλλά βέβαια και οι ίδιες οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προχωρήσουν σε στρατηγικές κινήσεις, σε συμμαχίες, να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, να μειώσουν τα μεγάλα μπόνους που έδιναν στα υψηλόβαθμα στελέχη τους και γενικά να δείξουν μια συμπεριφορά η οποία είναι πιο σωστή σε σχέση με τη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα. Έχουν κάνει μεγάλα λάθη στο παρελθόν, πληρώνουν και οι υγιείς επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι έδωσαν σε μία πολλές φορές πελατειακή λογική δάνεια σε επιχειρήσεις που δεν έπρεπε να δώσουν και συνέχισαν να δανειοδοτούν επιχειρήσεις που δεν ήταν βιώσιμες. Τώρα έχει έρθει η στιγμή να κάνουν όχι μόνο τη γενική αύξηση αν θέλετε της ρευστότητας αλλά και να κάνουν πολύ προσεκτικές κινήσεις για να ενισχύσουν αυτές τις επιχειρήσεις που είναι υγιείς, αξίζουν τον κόπο να τις στηρίξει κανένας σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία".

Φοροδιαφυγή

"Προφανώς το μεγάλο πεδίο της μάχης είναι αυτό που αφορά την εισφοροδιαφυγή. Εδώ θέλω να σας πω ότι έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα και υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα. Υπάρχει βελτίωση της ανταπόκρισης για το ΦΠΑ, υπάρχει σημαντική βελτίωση και θα το δούμε φέτος με τα τεκμήρια διαβίωσης στις φορολογικές δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών κυρίως που μέχρι τώρα δήλωναν πολύ λιγότερα εισοδήματα από τα πραγματικά. Βλέπετε καθημερινά, δείχνετε τι κάνει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε σχέση με διασταυρώσεις, με στοχευμένες έρευνες σε ομάδες κι επιτέλους με τη νέα νομοθεσία μπορούμε πλέον να είμαστε πολύ πιο αυστηροί γι’ αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Γιατί δεν μπορεί να αποδεχθεί ο πολίτης ο οποίος πληρώνει κανονικά τους φόρους του ότι κάποιος του οποίου ανοίγουμε το λογαριασμό και βρίσκουμε 5 εκατομμύρια μέσα δε θα έχει ποινικές ευθύνες, δεν μπορούμε κατευθείαν να του παγώσουμε τους λογαριασμούς και να του φορολογήσουμε ένα μέρος από αυτά. Δηλαδή αυτά είναι αυτονόητα πράγματα που γίνονται σε άλλες χώρες και μέχρι σήμερα δε γινόντουσαν στην Ελλάδα, τώρα γίνονται".

ΦΠΑ

"Κάναμε δύο κινήσεις, η πρώτη είναι η τμηματική καταβολή του ΦΠΑ και η δεύτερη είναι η δυνατότητα για πρώτη φορά συμψηφισμού χρεών με το δημόσιο. Και ενός συμψηφισμού σε ευρεία κλίμακα ακριβώς για να μην έχουμε καταστάσεις στις οποίες το δημόσιο σου χρωστάει, εσύ του χρωστάς κι έρχεται το δημόσιο και σε κυνηγάει. Είναι δύο πολύ σημαντικές κινήσεις. Από ‘κει και πέρα σας θυμίζω ότι στο νομοσχέδιο προβλέψαμε και τη δυνατότητα και θα υλοποιηθεί αυτό φέτος, ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αυτό θα μας επιτρέψει σταδιακά να πάμε σε μία κατάσταση στην οποία απευθείας θα αποδίδεται ο ΦΠΑ.

Και να σας πω κάτι, τελικά όταν βάζεις κανόνες και είναι σωστοί οι κανόνες και βγάζεις από την εξίσωση τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τον ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης, κάτι το οποίο είναι παράλογο διότι ο ΦΠΑ είναι χρήματα τα οποία εισπράττει η επιχείρηση, τότε και η ίδια η αγορά εξορθολογίζεται. Και οι ίδιες οι επιχειρήσεις δε θα δέχονται πια επιταγές εξάμηνες και δωδεκάμηνες, θα απαιτούν ένα μέρος μπροστά, τουλάχιστον αυτό που αφορά το ΦΠΑ για να μπορούν και αυτές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος.

Γιατί αλλιώς είναι ένας φαύλος κύκλος όπου πηγαίνουμε σε όλο και μεγαλύτερου χρόνου επιταγές, όλο μεγαλύτερη καθυστέρηση απόδοσης ΦΠΑ προς το δημόσιο, το δημόσιο αναγκάζεται να βάλει και άλλους φόρους ή να περικόψει και άλλες δαπάνες και όλοι βρισκόμαστε σε μια χειρότερη κατάσταση απ’ ότι ήμασταν πριν. Άρα λοιπόν πρέπει να εξορθολογιστεί όλο αυτό το σύστημα και αυτό επιχειρήσαμε με το νέο νομοσχέδιο". Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com