Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

8 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ

Οι πυρηνικές εκρήξεις στην Ιαπωνία ήταν μόνο η αφορμή για να αναλογιστούμε πως το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από τις ενεργειακές του πρακτικές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών για την «μαύρη» μοίρα της Γης, πολλές πρωτοβουλίες και εφευρέσεις προτίμησαν να επενδύσουν στην «πράσινη» πλευρά της. Δείτε τις οκτώ εξελίξεις που είτε έχουν ήδη μπει στην καθημερινότητά μας είτε αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο που θα κινούμαστε στο εγγύς μέλλον...

- Φωτοβολταϊκά συστήματα
Στην χώρα μας, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια το ειδικό πρόγραμμα Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων. Πρόκειται για έναν τρόπο συλλογής της ηλιακής ενέργειας και αξιοποίησής της από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, που όπως μπορούμε να δούμε στα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ ολοένα και αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για την νέα μέθοδο «home made» ηλεκτροδότησης. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε για να σας εγκαταστήσουν το σύστημα στο σπίτι σας είναι να στείλετε μία αίτηση στην ΔΕΗ, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Η χρέωση για την υπηρεσία είναι 0,55 ευρώ ανά παραγόμενη κιλοβατόρα.

- Οικολογικά laptops και κινητά
Μπορεί οι φορητές μας συσκευές να μειώνονται σε μέγεθος, αλλά η εξτρά ενέργεια που σπαταλούν αυξάνεται. Στα οικολογικά τους προβλήματα συμπεριλαμβάνεται το πλαστικό τους περίβλημα, η απώλεια ενέργειας λόγω της οθόνης και τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα εσωτερικά τους εξαρτήματα. Ωστόσο, αυτό αρχίζει να αλλάζει. Για παράδειγμα, η Acer έχει ήδη κυκλοφορήσει στο εμπόριο «οικολογικά» laptops χωρίς PVC και BFR, ενώ όλα τα υλικά τους είναι ανακυκλώσιμα. Επίσης, η Samsung έχει δημιουργήσει ηλιακό τηλέφωνο, το Blue Earth, φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από ανακυκλωμένα υλικά και με ηλιακό δέκτη στο πίσω μέρος που επιμηκύνει την ζωή της μπαταρίας και σας ενημερώνει για τα… δέντρα που έχετε σώσει και για την συμβολή σας στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (δείτε παρακάτω το video με την παρουσίασή του).

- Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα
Πριονίδι, άχυρα, κουκούτσια ελιάς, άχρηστα αλιεύματα και πολλά ακόμη απορρίμματα αποτελούν την βιομάζα που μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια, καύσιμο και θερμότητα. Πού μπορούν να γίνουν αυτά; Στις ειδικές μονάδες που κατασκευάζονται επιτέλους και στην χώρα μας, και αναμένεται να αξιοποιήσουν άχρηστο υλικό για ενεργειακές ανάγκες. Ήδη στα Γρεβενά η μονάδα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2012, ενώ προβλέπεται πως το κόστος θέρμανσης θα μειωθεί κατά 27% στην περιοχή. Ανάλογες μονάδες μελετάται να κατασκευαστούν στην Μαγνησία και στην Αλίαρτο.

Τέλος, η ΔΕΗ ήδη έχει κάνει βήματα για εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης, όπως η τηλεθέρμανση που ενέκρινε για την περιοχή της Φλώρινας. Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Μηλίτη παρέχει την θερμική ενέργεια και η εταιρία ύδρευσης αναλαμβάνει να μεταφέρει το θερμό νερό στα νοικοκυριά.

- Ανακύκλωση συσκευών
Κατά μέσο όρο, ξεφορτωνόμαστε το laptop μας κάθε τρία χρόνια. Τα κινητά τηλέφωνα, ακόμη συχνότερα. Οι ογκώδεις οικιακές συσκευές δίπλα από συμβατικούς κάδους σκουπιδιών ήταν επίσης σύνηθες θέαμα στους ελληνικούς δρόμους. Τα τελευταία χρόνια, τα παραπάνω δεδομένα προσπαθεί να αλλάξει η εγκεκριμένη από το κράτος εταιρία Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, η οποία ανέλαβε να μας μάθει πως τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μας σκουπίδια μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα από την εύκολη αλλά επώδυνη για το περιβάλλον λύση του κάδου της γειτονιάς. Στην ιστοσελίδα της εταιρίας θα βρείτε τα δημοτικά σημεία και τα σχολικά κτίρια στα οποία μπορείτε να αφήσετε τις συσκευές που δεν χρειάζεστε πια, ενώ εδώ θα βρείτε την πλήρη λίστα των εμπορικών καταστημάτων που συνεργάζονται με τον φορέα. Εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, πολυκαταστήματα ηλεκτρικών ειδών, supermarkets και εμπορικά κέντρα είναι πλέον εφοδιασμένα με ειδικό χώρο «υποδοχής» των παλιών σας συσκευών.

- Πράσινα κτίρια
Ο όρος ακούγεται ολοένα και συχνότερα. Πώς, όμως μπορεί να γίνει ένα σπίτι «πράσινο» και τι συνεπάγεται αυτό; Η αρχή γίνεται από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Οι χώροι διαμορφώνονται έτσι, ώστε το φυσικό φως να εισέρχεται ανεμπόδιστα στο σπίτι και να μειώνονται οι ανάγκες ηλεκτρισμού. Παράλληλα, ειδικά μονωτικά υλικά στην οικοδομική ύλη, στις πόρτες και στα παράθυρα ελαχιστοποιούν την διαρροή θερμότητας. Τέλος, η αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων μας με λάμπες φθορισμού είναι κάτι που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι για να ελαττώσουμε την ενέργεια που κατανάλωναν μέχρι σήμερα τα νοικοκυριά μας.

- Η επανάσταση της μπαταρίας λιθίου
Ήδη είστε κάτοχοι μερικών από αυτές, καθώς τα laptops και τα κινητά σας είναι εφοδιασμένα με μπαταρία λιθίου. Η τελευταία δεκαετία ήταν καθοριστική στην αντικατάσταση των μπαταριών νικελίου, που είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής και κατέληγαν γρήγορα να μολύνουν με τοξικά απορρίμματα το περιβάλλον. Ωστόσο, οι ερευνητές προχωρούν πλέον ένα βήμα παραπέρα στην εκμετάλλευση του λιθίου.
Από την μία, ήδη κατασκευάστηκε η πρότυπη μπαταρία που φορτίζεται αστραπιαία. Αυτό σημαίνει πως το κινητό σας θα μπορούσε να επαναφορτιστεί μέσα σε ένα λεπτό και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του μέλλοντος να είναι έτοιμα για χρήση χωρίς να χρειάζονται πολύωρα sessions στην πρίζα. Από την άλλη, αμερικανικά ερευνητικά εργαστήρια ήδη προσπαθούν να βρουν τρόπους να μειώσουν το κόστος, το δεύτερο δηλαδή μεγάλο μειονέκτημα των μπαταριών με ιόντα λιθίου. Έτσι, σύντομα, ο τεχνολογικός κόσμος ελπίζει σε φθηνότερος και «πανέξυπνες» μπαταρίες, που θα αναβαθμίσουν για άλλη μια φορά τις ηλεκτρικές μας συνήθειες.

- Ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Είναι ένα όνειρο πολλών δεκαετιών, την πραγματοποίηση του οποίου ευαγγελίζονται οι κατασκευαστές και οι περιβαλλοντολόγοι σχεδόν κάθε χρόνο. Το 2011 όλα τα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών γίνονται ακόμη πιο απτά, καθώς η G. Motors ανακοίνωσε την διάθεση του υβριδικού μοντέλου Volt, η Nissan τον σχεδιασμό του οικολογικού Leaf, και οι Toyota και Ford έχουν επίσης στα σκαριά αυτοκίνητα που θα λειτουργούν εξ’ ολοκλήρου με ηλεκτρισμό. Λέτε να μην είναι μακριά η εποχή που τα βενζινάδικα θα έχουν αναδουλειές;

- Τεχνητή φωτοσύνθεση
Εκατομμύρια ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα έχουν αναλωθεί στην αναζήτηση οικολογικών μεθόδων για παραγωγή χημικών καυσίμων. Ωστόσο, την καλύτερη ιδέα μέχρι τώρα την είχαν τα δέντρα, που με την απλή αλλά θαυματουργή τακτική της φωτοσύνθεσης αξιοποιούν το ηλιακό φως και το μετατρέπουν σε πολύτιμη χημική ενέργεια. Το παράδειγμα της φύσης αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι μελετητές του MIT, που ξεκίνησαν να την αντιγράφουν στα εργαστήριά τους με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Δωρεάν πρώτη ύλη –η ηλιακή ενέργεια- και μετατροπή της σε καύσιμα με βάση το υδρογόνο είναι ο πρώτος συνδυασμός που επιδιώκει η ερευνητική ομάδα. Στο μέλλον, απεριόριστες εφαρμογές αυτής της ιδέας μπορούν να προκύψουν, κάνοντάς μας αισιόδοξους για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας στον ταλαιπωρημένο μας πλανήτη. Πηγή: in2life.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com