ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΕΥΡΩ-ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟ 2011
Η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2011, χάρη στην ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας και το θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους επενδυτές...
Στις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύει κάθε εξάμηνο, η Κομισιόν ανέφερε ότι αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος στην Ευρωζώνη, έναντι 1,5% που είχε προβλέψει τον περασμένο Νοέμβριο.
Στην ΕΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 1,8%.
«Ενώ οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάκαμψη, για το 2011 αναμένεται μια πιο ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της εγχώριας ζήτησης, κάτι που θα οδηγήσει και σε πιο βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο επίτροπος Όλι Ρεν, αποκλείοντας το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης (double-dip recession) στην Ευρωζώνη.
«Ωστόσο, η ανάκαμψη παραμένει ανομοιογενής και πολλά κράτη μέλη περνούν μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής. Επιπλέον, παρά τη σχετική ηρεμία στις χρηματαγορές, η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί πλήρως», συμπλήρωσε.
«Η διασφάλιση ισχυρότερης ανάκαμψης απαιτεί την επίτευξη συμφωνίας πάνω σε μία φιλόδοξη ατζέντα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως επισημάνθηκε στην Ετήσια Έρευνα για την Ανάπτυξη της Κομισιόν», σημείωσε ο κ. Ρεν.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Κομισιόν προέβλεψε ότι θα διαμορφωθεί στο 2,2% φέτος, έναντι 1,8% που είχε προβλέψει το Νοέμβριο. Η αναθεώρηση οφείλεται στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων.
Για την ΕΕ, προβλέπεται πληθωρισμός 2,5%.
Ο κ. Ρεν διευκρίνισε ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν έχουν ως παραδοχή μία μέση τιμή βαρελιού πετρελαίου στα 102 δολάρια το βαρέλι και επισήμανε πως δεν αναμένεται σημαντική επίπτωση στην ανάπτυξη από τις -υψηλές- τιμές του πετρελαίου.
Ακόμα, είπε ότι πως είναι «λογικό» να αναμένεται πτώση των spreads στα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης μέσα στο 2011, ενώ άφησε να εννοηθεί, ερωτηθείς για την Ιρλανδία, ότι το θέμα (της μείωσης) των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων. Πηγή: tanea.gr