ΑΓΩΓΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑΣ, ΗΛΙΚΙΑΣ 1400 ΕΤΩΝ!
Ο ανθρωπολόγος Kirk French και ο πολιτικός μηχανικός Christopher Duffy από το πανεπιστήμιο Penn State, της Πενσυλβάνιας, ανακάλυψαν έναν αγωγό νερού που είχε σχεδιαστεί για να εφοδιάζει την πόλη Παλένκε (Palenque) στο νότιο Μεξικό, πριν από 1.400 χρόνια περίπου...
«Οι Μάγιας υπήρξαν σπουδαίοι αρχιτέκτονες. Έχουμε δει αρκετά δείγματα της δουλειάς τους. Έφτιαξαν πυραμίδες, ναούς και πολλά κτίρια που στολίστηκαν με κομψά σχέδια. Όμως τώρα βλέπουμε ότι υπήρξαν και σπουδαίοι μηχανικοί, κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί» ανέφεραν οι δύο Αμερικανοί επιστήμονες στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Archaeological Science.
Η υδάτινη πόλη των Μάγιας.
Η πόλη Palenque, στο νότιο Μεξικό, στα βορειοανατολικά του κράτους των Τσιάπας (Chiapas), έχει χαρακτηριστεί σμαραγδένια ζούγκλα κι αυτό γιατί συνδυάζει μία τεράστια αρχιτεκτονική των Μάγιας, με μία ακατέργαστη, μυστηριώδη ατμόσφαιρα που συναρπάζει τον κάθε επισκέπτη. Μία πόλη γεμάτη αρχαίους ναούς, περίπου 1.500 στον αριθμό, σπίτια, παλάτια και πολλά κτήρια. Περίπου 6.000 Μάγιας έζησαν εκεί, την περίοδο 100-800 μ.Χ.
Οι αρχαίοι Μάγιας ονόμαζαν αυτήν την πόλη «Λακάμχα» ή «Μεγάλο Νερό» εξαιτίας των πλωτών διαύλων, των 56 πηγών και των καταρρακτών μήκους εκατοντάδων μέτρων που «φιλοξενούσε». Η ονομασία της πόλης αποτέλεσε και το κίνητρο για τους ανήσυχους ερευνητές να κατευθυνθούν προς το Παλένκε.
Η ομάδα του Dr French, μελέτησε το αρχαίο συγκρότημα του Παλένκε, και βρέθηκε μπροστά σε μια πρωτόγονη ανακάλυψη: Στο υπέδαφος της χαμένης πόλης, υπήρχε ένα υπόγειο κανάλι νερού, ένα υδραγωγείο μήκους 67 μέτρων το οποίο σε αντίθεση με τά άλλα κανάλια της κεντρικής πλατείας της πόλης, είχε μία κατεύθυνση κατηφορική και ήταν αρκετά στενό. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νερό θα έβγαινε από τον αγωγό με αρκετή πίεση.
Οι Μάγιας κατασκεύαζαν τουαλέτες και σιντριβάνια!
Οι αμερικανοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι Μάγιας του Μεξικού κατασκεύαζαν τουαλέτες με τρεχούμενο νερό που έρρεε από το υπόγειο υδραγωγείο χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αξιοποίησης της υδροστατικής πίεσης.
«Ο αγωγός βρίσκεται κάτω από πολλά νοικοκυριά, κάτι που μας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι εκεί αποθηκευόταν νερό για τις δύσκολες εποχές, δηλαδή τις περιόδους έντονης ξηρασίας. Επιπλέον το παλάτι του Παλένκε, βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε θα ήταν αδύνατο να διαθέτει δικό του σύστημα υδροδότησης χωρίς επιπλέον πίεση. Συνεπώς δεν πρέπει να θεωρούμε εντελώς παράδοξη και τραβηγμένη τη θεωρία ότι οι Μάγιας κατασκεύαζαν τουαλέτες και σιντριβάνια» καταλήγουν οι ερευνητές.
Υπάρχουν κι άλλου ενδείξεις υδραυλικής τεχνολογίας;
Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι μόνο το Μινωικό παλάτι της Κρήτης, που χρονολογείται κάπου στο 1.400 π.Χ. ήταν το αρχαιότερο δείγμα τεχνολογίας που αξιοποιούσε την πίεση του νερού.
Τα ευρήματα όμως των αμερικανών επιστημόνων αποκαλύπτουν ότι οι Μάγιας του Μεξικού, πολύ νωρίτερα, πριν το 750 μ.Χ. διέθεταν τεχνολογίες αξιοποίησης της υδροστατικής πίεσης.
Οι αρχαιολόγοι καταλήγουν στην έρευνά τους λέγοντας ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κι άλλες εγκαταστάσεις υδραυλικής τεχνολογίας των Μάγιας στο κεντρικό Μεξικό, των οποίων την ύπαρξη να αγνοούμε μέχρι και σήμερα.
Στο βίντεο παρουσιάζονται τα πέτρινα κανάλια που είχαν δημιουργήσει οι Μάγιας και οι μελετητές πιστεύουν πως χρησίμευαν στην υδροδότηση του Palenque.
Πηγή: pyles.tv