Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΙΑΠΩΝΙΑ

Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εν μέσω εντάσεων με την γειτονική της υπερδύναμη Κίνα και η Ιαπωνία δημιουργεί μια υπηρεσία πληροφοριών. Η νέα μονάδα, φτιαγμένη σύμφωνα με το μοντέλο της βρετανικής ΜΙ6 και της αμερικανικής CIA θα έχει επίσης ως μέλημα να συλλέγει πληροφορίες για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον ιαπωνικών στόχων, όπως προκύπτει από έγγραφο αμερικανικής διπλωματικής αλληλογραφίας που διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks...

Σύμφωνα με το έγγραφο, το 2008 ο Ιάπωνας υπεύθυνος ασφαλείας του υπουργικού συμβουλίου Χιντέσι Μιτάνι είχε αποκαλύψει στον Αμερικανό πρώην επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας και πληροφοριών Ράνταλ Φορτ ότι η δημιουργία μιας υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών αποτελούσε προτεραιότητα για την χώρα του.

Ο Μιτάνι είχε δηλώσει στο Αμερικανό ομόλογο του ότι η Ιαπωνία δεν είχε πλήρη γνώση των τεκταινόμενων στη Βόρειο Κορέα, ενώ οι καλύτερες πληροφορίες της προέρχονταν από τον πρώην μάγειρα σούσι του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ, ενός Ιάπωνα υπηκόου ο οποίος δραπέτευσε από την Βόρειο Κορέα και έγραψε τα απομνημονεύματα του.

«Η απόφαση μας για δημιουργία μιας κατασκοπευτικής υπηρεσίας θα προχωρήσει με αργούς ρυθμούς, διότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την έλλειψη της σε τεχνογνωσία, εμπειρία και πράκτορες», είχε δηλώσει ο Μιτάνι.

Κατά τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, κυβερνητικές αλλά και στρατιωτικές μονάδες διατηρούσαν ισχυρά κατασκοπευτικά δίκτυα, όμως από φόβο μήπως κατηγορηθούν για ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες, οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις δεν συνέχισαν τη λειτουργία τους.

Παρόλα αυτά, η επιδείνωση των σχέσεων της Ιαπωνίας με την Κίνα και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του βορειοκορεατικού καθεστώτος αυξάνουν τις ανάγκες του Τόκιο για ένα έγκυρο κατασκοπευτικό δίκτυο και το κάνουν να μην μπορεί πλέον να επαφίεται στους συμμάχους του για στρατηγικές πληροφορίες. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com