Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΠΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ «ΚΑΘΑΡΕΣ» ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Η γερμανική κυβέρνηση και η καγκελάριος, Aνγκελα Μέρκελ, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και της αναπροσαρμογής του επιτοκίου, εντάσσοντας την όποια διευθέτηση στο πλαίσιο μιας «συνολικής λύσης», για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και εμμέσως με το γαλλογερμανικό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας...

Τούτο κατέστη σαφές στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με την κα Μέρκελ χθες στη γερμανική καγκελαρία, αλλά και στη συνέντευξη που ακολούθησε.

Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου είχε προεξοφληθεί, μετά το καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός της στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου, την περασμένη Κυριακή, κι ως εκ τούτου δεν φαίνεται να αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θετικότερη στάση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους ηγέτες των οποίων συναντήθηκε ο κ. Παπανδρέου.

«Η διάρκεια είναι 3 έτη»

«Τα μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι διάρκειας 3 ετών, ενώ για την Ιρλανδία 7 ετών. Οι συζητήσεις για τη διάρκεια του ελληνικού προγράμματος, από κοινού με άλλα μέτρα, είναι στο τραπέζι. Ολα αυτά θα εξετασθούν στο γενικότερο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού στήριξης» ανέφερε η κα Μέρκελ και τόνισε πως «η Ελλάδα έχει αρχίσει να φέρνει σε τάξη τα του οίκου της, πράγμα που παρακολουθεί με ικανοποίηση και ο γερμανικός λαός».

Η ίδια επεσήμανε: «Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος και ότι χρειάζεται πολιτικό θάρρος», κάνοντας αναφορά στις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Η κα Μέρκελ παρατήρησε ότι όσο περισσότερα γίνονται από ελληνικής πλευράς, τόσο πιο πεπεισμένος θα είναι ο γερμανικός λαός για το ορθό της βοήθειας, ενώ απευθυνόμενη στην εσωτερική κοινή γνώμη σημείωσε: «Ξέρουμε ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό νόμισμα, πράγμα που έχει πολλά πλεονεκτήματα. Οι γερμανικές εξαγωγές αφορούν κατά τα 2/3 την ευρωπαϊκή αγορά και θέλουμε ένα σταθερό ευρώ».

«Συνέχεια των αλλαγών»

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία, θα μειώσουν το έλλειμμα και θα ελαφρύνουν το χρέος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή πρόκληση.

«Συζητούμε ένα συνολικό πακέτο που θα αφορά όλα αυτά τα θέματα» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, πρόσθεσε ότι «όλες οι προτάσεις θα αναλυθούν διεξοδικότερα στο αμέσως επόμενο διάστημα», είπε πως «ο γερμανικός λαός έδειξε αλληλεγγύη» και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει πρόσθετο βάρος για τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Είναι θέμα αξιοπιστίας για εμάς».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, ούτε ''κουρέματος'', γιατί κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την αξιοπιστία έναντι των πιστωτών μας» κι ευχαρίστησε προσωπικά την κα Aνγκελα Μέρκελ «για τη φιλία και την υποστήριξη που έδειξε μέχρι τώρα».

Οι υπόλοιπες επαφές

Δηλώσεις στήριξης και αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους έκαναν τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όσο και ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ, μετά τις συναντήσεις τους με τον κ. Παπανδρέου.

«Εξέφρασα στον Έλληνα πρωθυπουργό το μεγάλο μου σεβασμό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε και πρέπει να πάρει», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου.

Ο σοσιαλδημοκράτης, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, υπενθύμισε τις «δύσκολες αποφάσεις» που πήρε και το SPD ως κυβέρνηση στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, επισημαίνοντας ότι οι καρποί εκείνης της προσπάθειας φάνηκαν με μία χρονοκαθυστέρηση πενταετίας.

Ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ, -ένας εκ των δύο προέδρων του κόμματος- επισήμανε το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου. Εκτίμησε ότι η μείωση του χρέους δεν πρέπει να αναμένεται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης, με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και της θέσπισης του ευρωομολόγου, ενώ στηρίζει και το συνολικό πακέτο λύσης για την υπέρβαση της κρίσης που θα βοηθήσει και τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ελλάδα.

Ακολούθησε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο των Φιλελευθέρων, Γκίντο Βεστερβέλε.

Αντικρουόμενες απόψεις για την αναδιάρθρωση

Σχέδιο δέκα σημείων για την αποφυγή μιας νέας κρίσης έχει αποστείλει στους πολιτικούς ηγέτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων του Μαρτίου, που αποσκοπούν στην προώθηση των νέων κανονισμών χρέους και στη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού διάσωσης.

Η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες για την εφαρμογή αυστηρότερων κανονισμών, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της δημοσιονομικής κρίσης, στο πλαίσιο της οποίας η ΕΚΤ αναγκάσθηκε να παρέμβει για τη στήριξη των αγορών χρέους και να παρατείνει τα μέτρα στήριξης του τραπεζικού συστήματος.

Το σχέδιο που κοινοποίησε χθες περιλαμβάνει διάφορες συστάσεις, από την επιβολή αυτόματων κυρώσεων, μέχρι τη διεξαγωγή ψηφοφορίας και την ύπαρξη ασφαλιστικών δικλίδων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παράκαμψης των κυρώσεων. Παράλληλα, η ΕΚΤ απηύθυνε έκκληση προς τους πολιτικούς να καταργήσουν τα «παραθυράκια» που προσφέρουν περιθώρια στις χώρες που έχουν παραβεί τους κανονισμούς περί δημοσιονομικών ελλειμμάτων να ξεφύγουν των κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή, ο Λορέντζο Μπίνι-Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, απέρριψε το «σενάριο» χρεοκοπίας από χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας τη στάση πληρωμών σε κρατικό χρέος ως «ένα βήμα προς το άγνωστο που θα διέλυε την κοινωνία».

Από την άλλη πλευρά, κορυφαίοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι πιστωτές ενδεχομένως να αναγκασθούν να παραγράψουν περισσότερο από το 30% της αξίας των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα και ότι η χώρα ίσως τελικά να αναγκασθεί να επιστρέψει στη δραχμή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του European Economic Advisory Group, η Ελλάδα ίσως να χρειασθεί νέο πακέτο διάσωσης το 2013.

Σύμφωνα, εξάλλου, σε δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», ο Τόμας Μίροου, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, πιστεύει ότι είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ούτε στις 11 Μαρτίου η λήψη των αποφάσεων

Ούτε και στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής στις 11 Μαρτίου αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις για την επιμήκυνση της περιόδους αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά ούτε και για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτό προέκυψε από την συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με του γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Οικονομικών κατά την συνάντηση υπήρξε σύγκλιση στους περισσότερους από τους όρους του συμφώνου ανταγωνιστικότητας που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας.

Τούτο διότι η ένταξη της Ελλάδας στο μνημόνιο είχε ως προϋπόθεση τα περισσότερα από τα μέτρα τα οποία και έχουν ήδη υιοθετηθεί. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε ίσους και σταθερούς όρους για όλα τα κράτη μέλη και πήρε θετική απάντηση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στο θέμα της επιμήκυνσης του δανείου με παράλληλη αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Εκτός από τα θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα συζητήθηκε και η γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης και τα περιθώρια παρέμβασης του μόνιμου πλέον μηχανισμού στήριξης. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com