Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΛΙΒΥΗ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Η τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη είναι το αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη το απόγευμα, ενώ στις 5 συνεδριάζει εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος σε επίπεδο πρέσβεων...

Περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, ενώ 400 νεκρούς επιβεβαιώνουν τα νοσοκομεία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.

Μόνο η πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη απομένει υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Καντάφι, όλες οι άλλες (σ.σ: πόλεις) είναι υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών, επισήμανε από την πλευρά του στο ΣΚΑΪ ο ακτιβιστής Μαχμούντ Σιμάν που δίνει πληροφορίες στα δίκτυα CNN και Αλ Αραμπίγια.

Όπως ανέφερε, την Τρίτη στην πόλη επικρατεί σχετική ηρεμία, ωστόσο ελεύθεροι σκοπευτές παραμένουν σε τεθωρακισμένα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στρατιώτες ιταλικής καταγωγής υποστηρίζουν τον μισθοφορικό στρατό του υιού Καντάφι.

Ο Μαχμούντ Σιμάν ανέφερε επίσης ότι τα σύνορα με την Αίγυπτο και την Τυνησία, είναι ανοιχτά και τραυματίες δέχεται και το Τυνισιακό νοσοκομείο στα σύνορα με τη Λιβύη.

Ο Σιμάν επίσης δήλωσε ότι οι διαδηλωτές κατέστρεψαν τον αεροδιάδρομο του αεροδρομίου της Βεγγάζης για να αποτραπεί ο ανεφοδιασμός με όπλα.

Στο μεταξύ, η Τουρκία αποστέλλει οχηματαγωγά πλοία προκειμένου να απομακρύνει περίπου 25.000 τούρκους πολίτες που εργάζονται σε κατασκευαστικά έργα, ενώ ετοιμασίες για την αποστολή αεροσκάφους C-130 κάνει και η Ιταλία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το αεροδρόμιο της Βεγγάζης δεν λειτουργεί λόγω των ζημιών που έχει υποστεί.

Ο αιγυπτιακός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα Αιγύπτου - Λιβύης προκειμένου να ελέγξει τα κύματα προσφύγων, αλλά και ξένων πολιτών που επιδιώκουν να φύγουν από τη Λιβύη.

Αργά τη Δευτέρα το βράδυ ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης εμφανίσθηκε για λίγο στην κρατική τηλεόραση προκειμένου να πείσει ότι παραμένει στην εξουσία και να διαψεύσει τις φήμες ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Λίβυοι διπλωμάτες από το εξωτερικό, οι οποίοι παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον, ανέφεραν ότι το καθεστώς πλέον υποστηρίζεται μόνο από επίλεκτες μονάδες του στρατού και ξένους μισθοφόρους.

Για πρώτη φορά οι ταραχές ξεσπούν σε χώρα μέλος του ΟΠΕΚ και από τους κύριους προμηθευτές της Ευρώπης με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη να εκτιναχθούν.

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας οι επιθέσεις»
«Οι επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών στη Λιβύη μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» δηλώνει η Υπάτη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον από την πλευρά της καταδίκασε έντονα τη χρήση βίας στη Λιβύη και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Καταδικάζουμε απόλυτα, μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, τη βία εις βάρος του λαού της Λιβύης. Ήρθε τώρα η ώρα να δοθεί τέλος, σε αυτή την απαράδεκτη αιματοχυσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κ.Κλίντον.

Όπως συμπλήρωσε στις δηλώσεις της η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, η Λιβυκή κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ελεύθερης έκφρασης και της ελεύθερης διαβούλευσης.

Καταδίκη της βίας στη Λιβύη από τον Κάμερον
«Αποκρουστική» χαρακτήρισε τη χρήση βίας κατά του πλήθους των διαδηλωτών στη Λιβύη από το καθεστώς Καντάφι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κουβέιτ.

«Η βία δεν είναι ποτέ απάντηση στις θεμιτές επιδιώξει του λαού», πρόσθεσε ο κ. Κάμερον, μεταφέροντας το «σοκ» της διεθνούς κοινότητας για τις ενέργειες της λιβυκής ηγεσίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός που παρέστη στους εορτασμούς για τα 20 χρόνια απελευθέρωσης του Κουβέιτ από το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε επίσης ότι «η ιστορία σαρώνει» τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρικής.

Έκκληση στις Ελληνικές Αρχές να μεριμνήσουν για τους ομογενείς και τους Έλληνες πολίτες που ζουν στην Λιβύη απευθύνει ο επιχώριος Μητροπολίτης Τριπόλεως Θεοφύλακτος.

Το ελληνικό εμπορικό πλοίο "MINERVA - ANTONIA" μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταπλεύσει στον κόλπο της Σύρτης προκειμένου να παραλάβει την Τετάρτη όσους Έλληνες επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στη Λιβύη ζουν και εργάζονται 300 Έλληνες, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης.

Σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο επαναπατρισμού ενώ έχουν ζητηθεί άδεις προσγείωσης στη Λιβύη και γίνεται προσπάθεια να προσγειωθούν τα ελληνικά αεροσκάφη σε τέσσερα αεροδρόμια. Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com