Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΛΟΝΔΙΝΟ: ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λονδίνο έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια και γι΄ αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί τη Βρετανία ότι θα την παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν δεν συμμορφωθεί προς τους ισχύοντες κανονισμούς...

Το περασμένο καλοκαίρι η Επιτροπή απηύθυνε την τελευταία προειδοποίηση στη Βρετανία για τα επίπεδα των βλαβερών σωματιδίων (PM10 – σωματιδιακή ύλη) στον αέρα της ευρύτερης περιοχής του μητροπολιτικού Λονδίνου και του Γιβραλτάρ, που επίσης ανήκει στη δικαιοδοσία των Βρετανών. Η βρετανική κυβέρνηση έχει περιθώριο ολίγων εβδομάδων ακόμη για να πείσει τις Βρυξέλλες ότι είναι σε θέση να πιάσει τα όρια που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε αυτή την περίπτωση θα πάρει παράταση ως τα μέσα Ιουνίου για να εφαρμόσει τους κανονισμούς.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες εναντίον 20 από τα 27 κράτη-μέλη της, με στόχο την πλήρη εφαρμογή της Οδηγίας του 2008 για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Τα σωματίδια PM10 εκπέμπονται κυρίως από τις βιομηχανίες, τα αυτοκίνητα και τις κεντρικές θερμάνσεις. Προκαλούν άσθμα, καρδιοαγγειακά προβλήματα, καρκίνο του πνεύμονα και μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, εάν εισπνέονται διαρκώς και σε μεγάλες ποσότητες.

Πέρυσι από έρευνα που παρήγγειλε ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον προέκυψε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για 4.267 περιστατικά πρόωρων θανάτων στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Τζόνσον εφαρμόζει από τον περασμένο Νοέμβριο ένα πειραματικό πρόγραμμα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής σκόνης στο Λονδίνο. Η μέθοδος συνίσταται στον ψεκασμό των δρόμων και των πεζοδρομίων με ένα βιοδιασπώμενο αλατούχο διάλυμα φτιαγμένο από οξικό ασβέστιο και μαγνήσιο (calcium magnesium acetate- CMA). Εφαρμόζεται σε δύο από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές του Λονδίνου, τους δρόμους γύρω από το σταθμό King's Cross και το Victoria Embankment κατά μήκος της βόρειας όχθης του Τάμεση.

Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Πριν από τον ψεκασμό πρέπει να προηγηθεί σκούπισμα και πλύσιμο των επιφανειών. Το αποτέλεσμα είναι δρόμοι και πεζοδρόμια που κρατούν τη σκόνη κολλημένη πάνω τους. Ο δήμος υπολογίζει ότι με αυτή τη μέθοδο θα μειώσει τα σωματίδια κατά 10 με 20%. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com