Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΟΙΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο για να καθοριστεί ένα κοινό ηλικιακό όριο αναφοράς για την συνταξιοδότηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του την Κυριακή...

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιούν το ηλικιακό αυτό όριο ως σημείο εκκίνησης για να καθορίζουν τα εθνικά όρια ηλικίας, διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε στην κρατική τηλεόραση ARD.

«Σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας, έχουμε πραγματικά καταλήξει σε συγκεκριμένη συνεννόηση. Θα θεσπίσουμε ένα σύστημα αναφοράς (benchmark system)», είπε.

«Μπορεί να υπάρξει κάποιο σύστημα διαιτησίας», πρόσθεσε.

Το κοινό σύστημα αναφοράς θα περιλαμβάνεται στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθεί το Βερολίνο, στο οποίο εξετάζεται και εξομοίωση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της φορολογίας στις επιχειρήσεις. «Δεν θέλουμε η Ευρώπη να γίνει "υπερ-κράτος", αλλά να καταπολεμήσουμε τα αίτια της κρίσης» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός.

Όπως αναφέρει μάλιστα το Spiegel, το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση Μέρκελ - Μπαρόζο στο Μέζεμπεργκ την περασμένη Τρίτη, με βασικό άξονα την άμβλυνση των αποκλίσεων των κρατών μελών της ΕΕ (και όχι μόνο εντός Ευρωζώνης).

Για να επιτευχθούν το ταχύτερο δυνατόν οι στόχοι του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και το μισθολογικό, οι σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου προτείνουν να συμφωνηθούν τα πρώτα μέτρα και να ενταχθούν άμεσα σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί σε κάθε κράτος εντός 12 μηνών, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Σενάρια για ελληνική αναδιάρθρωση

Ερωτηθείς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχετικά με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, είπε ότι στην Αθήνα κυκλοφορούν πολλές ιδέες, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα ανακοινωθεί επισήμως.

«Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς περιμένουν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με υπεύθυνο τρόπο» τόνισε ο Β.Σόιμπλε, μη αποκλείοντας ουσιαστικά τη σταδιακή αναδιάρθρωση (re-profiling) του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει το Reuters.

Τα σχόλια του B.Σόιμπλε, υποδηλώνουν πάντως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ότι το Βερολίνο είναι ανοιχτό στην εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν οι όροι του για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και μεγαλύτερη σύγκλιση των συνταξιοδοτικών και εργασιακών συστημάτων της ευρωζώνης με το γερμανικό μοντέλο.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, ο Άξελ Βέμπερ του ΔΣ της ΕΚΤ προώθησε την ιδέα επιμήκυνσης των ελληνικών δανείων μέχρι και για 30 χρόνια σε συζητήσεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ υπουργών, κεντρικών τραπεζιτών και άλλων παραγόντων στο περιθώριο του Νταβός.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν η πρόταση του Ά.Βέμπερ έχει και τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης.

Πάντως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρικ (SPD) θεωρεί επερχόμενη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με εγγυήσεις εκ μέρους της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ, 31.01.11), ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ζητά την εκχώρηση περισσότερων κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών στα όργανα της ΕΕ και κατηγορεί τον κυβερνητικό εταίρο της κυρίας Μέρκελ, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), για εθνική, σοβινιστική ρητορική στο θέμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.

«Προβλέπω ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη εντός των επομένων πέντε-έξι μηνών» λέει ο κ. Στάινμπρικ. Σημειώνει σχετικά ότι και με μηδενικό νέο δανεισμό το βάρος του χρέους της Ελλάδας αυξάνεται.

Ως εκ τούτου οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να πουν στην Ελλάδα «σας δίνουμε από κοινού χρήματα για να επαναγοράσετε τα ομόλογά σας σε ποσοστό 70%, έτσι θα έχετε ήδη μία περικοπή της τάξης του 30%».

Κατά τον κ. Στάινμπρικ θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ώστε να αποδεχτούν μείωση των απαιτήσεών τους κατά 30-40% και στη συνέχεια η Ευρωζώνη να εγγυηθεί την έκδοση των απαιτούμενων νέων ομολόγων. «Αυτό θα ηρεμούσε τις αγορές, καθώς θα δουν ότι δεν θα χάσουν τα πάντα. Οι εταίροι όμως θα εγγυηθούν μόνον ένα μέρος, περίπου το 60%», λέει ο κ. Στάινμπρικ.

Το υπόλοιπο, σημειώνει, «θα πρέπει να το χρηματοδοτήσουν μόνοι τους οι Έλληνες με αισθητά υψηλότερο επιτόκιο».

Διαπιστώνει δε πως «όταν γίνεται για εβδομάδες συζήτηση για αναδιάρθρωση, στις αγορές προκαλείται εκνευρισμός, γι' αυτό θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση και να εκτελεστεί».

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών επικρίνει έντονα τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ γιατί είναι παγιδευμένος φραστικά στην απόρριψη του ευρω-ομολόγου και δεν τολμά να πει καθαρά στους Γερμανούς πολίτες ότι «δεν υπάρχει διέξοδος χωρίς 'κοινοτικοποίηση' των ρίσκων, αν δεν θέλουμε να προκαλέσουμε τις αγορές να μας υποβάλλουν σε νέες δοκιμασίες».

Κατά τον κ. Στάινμπρικ, «η γερμανική κυβέρνηση επί δώδεκα μήνες προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, αλλά τώρα είναι απαραίτητο να κάνει μια νέα αρχή για να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ευρωζώνη».

Εμπόδιο όμως θεωρεί το κόμμα των Φιλελευθέρων καθώς η ηγεσία του FDP - ο πρόεδρος Βεστερβέλε, ο υπ. Οικονομίας Μπρίντερλε και ο πρόεδρος της ΚΟ Ζολμς - έχει θέσεις, οι οποίες δε βοηθούν την Ευρώπη και στο εξωτερικό θεωρούνται μάλλον επιβαρυντικές.

Μάλιστα το FDP, βλέποντας τις δυσκολίες στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, «προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του με εθνικά σοβινιστικά συνθήματα», λέει ο κ. Στάινμπρικ. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com