«ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ» ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ
Διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες ανταγωνίζονται για την άντληση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αρκτική. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβό από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς από Αμερικανούς γεωλόγους...
Η πρώτη αποτυχία ήρθε όταν η σκοτσέζικη εταιρεία Cairn Energy δημοσίευσε τα πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησης πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας τον περασμένο Οκτώβριο. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 7% σε μια ημέρα. Τα πορίσματα δεν αποκάλυψαν ίχνη «μαύρου χρυσού». Αντίθετα, η εταιρεία τόνισε ότι θα έπρεπε να αποσβέσει το κόστος, ύψους 180 εκ. ευρώ.
Έντονο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της Αρκτικής
Πάντως η Αρκτική συνεχίζει να συναρπάζει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή αυτή τη στιγμή. Οι εταιρείες ελπίζουν να μπορέσουν να αξιοποιήσουν μαζικά τα ανεξερεύνητα αποθεματικά αυτής της απομακρυσμένης περιοχής η οποία είναι απαλλαγμένη από την πολιτική αστάθεια που μαστίζει τις άλλες πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές του κόσμου.
Το εγχείρημα της Cairn Energy έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για την πρώτη τέτοιου τύπου επιχείρηση εδώ και χρόνια. Είναι ασαφές πόσες εταιρείες θα ακολουθήσουν γιατί το συντριπτικό κόστος των γεωτρήσεων στην περιοχή της Αρκτικής θα γίνει εμφανέστερο τα επόμενα χρόνια. Αυτό γίνεται σαφές από τα ευρήματα του αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου τα οποία επικαλείται το SPIEGEL ONLINE. Τα ευρήματα αυτά αναφέρονται σε μια περιοχή στα βορειοανατολικά της Γροιλανδίας η οποία θεωρείται ως πολλά υποσχόμενη για άντληση κοιτασμάτων πετρελαίου. Ο Γεωλόγος Don Gautier και η ερευνητική του ομάδα εξέτασε το ενδεχόμενο κόστος για την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου στην ανατολική Γροιλανδία.
Η ερευνητική ομάδα είχε εκτιμήσει ότι η περιοχή θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 7,5 δις βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή περίπου 1,2 τρις λίτρα. Ωστόσο, στατιστικά η πιθανότητα άντλησης του εν λόγω ποσού είναι η ίδια με την πιθανότητα να μη βρουν σταγόνα. Η γεωλογία της περιοχής, πάντως παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς στην άλλη πλευρά της θάλασσας της Γροιλανδίας, κατά μήκος της δυτικής ακτής της Νορβηγίας, υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου που έχουν αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στη νορβηγική κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες.
Πιο απαισιόδοξα τα νέα ευρήματα
Τα νεότερα ευρήματα αναφέρουν ότι η ποσότητα που μπορεί πραγματικά να αντληθεί από αυτή την περιοχή είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν. Με κόστος περίπου 100 δολάρια ανά βαρέλι, μόλις 2,5 δις βαρέλια πετρελαίου θα ήταν δυνατό να αντληθούν και μάλιστα με πιθανότητες εξεύρεσης 50%. Φυσικά για την άντληση περισσότερων αποθεμάτων θα πρέπει να δαπανηθούν πολύ περισσότερα χρήματα. Ακόμη και με βάση εξωπραγματικές δαπάνες εκμετάλλευσης των 300 δολαρίων ανά βαρέλι, μόλις 4,1 δισεκατομμύρια βαρέλια θα μπορούσαν να αντληθούν και μάλιστα με τις ίδιες πιθανότητες.
Ο περιβαλλοντικός κίνδυνος είναι ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας. «Στην περίπτωση της Αρκτικής δεν υπάρχει ούτε η τεχνολογία ούτε την ικανότητα αντίδρασης σε ατυχήματα» υποστηρίζει ο επικεφαλής του προγράμματος της WWF στην Αρκτική, Alexander Shestakov. «Αυτό δεν είναι άποψη μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης, είναι ένα αναγνωρισμένο γεγονός».
«Πετρελαϊκό Τσερνομπίλ» φοβούνται οι ακτιβιστικές οργανώσεις
Νορβηγοί ακτιβιστές φοβούνται ένα «Πετρελαϊκό Τσερνομπίλ» στην Αρκτική και μάλιστα μιας καταστροφής αντίστοιχης με αυτή στον κόλπο του Μεξικού. Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα ψήφισμα που καλεί έθνη της Αρκτικής να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις ενέργειες των εταιρειών πετρελαίου στην περιοχή.
Το δέλεαρ της Αρκτικής παραμένει πάντως ισχυρό καθώς οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν φτάσει σε αδιέξοδο αναφορικά με νέες πηγές πετρελαίου καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή της Βενεζουέλα και τοπικές εταιρείες έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Η Rosneft δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν σε τέσσερα χρόνια. Οι δυο εταιρείες θα εργαστούν επίσης και σε άλλες περιοχές της ρωσικής Αρκτικής.
Από την πλευρά της, η Greenpeace ανέφερε ότι η BP θα έπρεπε να είναι η τελευταία εταιρεία στην οποία θα έπρεπε να επιτραπούν αντλήσεις πετρελαίου στην Αρκτική, υπενθυμίζοντας την περίπτωση του κόλπου του Μεξικού. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά εξερεύνηση για κοιτάσματα πετρελαίου στην Αρκτική, υποστηρίζοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου δεν έχουν αναπτύξει την τεχνογνωσία να εργαστούν στις περιοχές αυτές για παρατεταμένες περιόδους και ιδιαίτερα να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα διαρροής.
«Πολυεθνικός» αγώνας για το πετρέλαιο
Παρά τις προκλήσεις, η αξιοποίηση της Αρκτικής δεν είναι ελκυστική μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τις κυβερνήσεις. Οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς την άντληση πετρελαίου στην Αρκτική ως ένα ζωτικό σχέδιο για να αποφύγει τις εισαγωγές «μαύρου χρυσού». Από την πλευρά της, η Ρωσία ζητά νέα αποθέματα πετρελαίου που θα αντισταθμίσουν την εξάντληση των κοιτασμάτων στα νότια. Η Γροιλανδία ελπίζει ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο θα της επιτρέψουν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο την πλήρη απεξάρτησή της από τη Δανία.
Όπως όλα δείχνουν ο αγώνας για το πετρέλαιο της Αρκτικής θα συνεχιστεί. Εταιρείες όπως η Shell και Statoil έχουν εξασφαλίσει άδειες για γεωτρήσεις κατά μήκος της δυτικής ακτής της Γροιλανδίας. Είναι πιθανόν να ξεκινήσουν δοκιμαστικές γεωτρήσεις σύντομα. Εν τω μεταξύ η Cairn δεν έχει σταματήσει τις δικές της δοκιμές. Αυτό το καλοκαίρι θα πραγματοποιήσει τέσσερις ακόμη γεωτρήσεις ανοικτά της Γροιλανδίας. Πηγή: tvxs.gr