ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού έφερε προ των ευθυνών τους τόσο την πετρελαϊκή εταιρεία BP όσο και την αμερικανική κυβέρνηση. Όμως, πρόκειται για ένα γεγονός που διατάραξε όσο κανένα άλλο τα τελευταία χρόνια την ισορροπία της φύσης που με τόση μανία δείχνει να θέλει ο άνθρωπος να την καταστρέψει. Τουλάχιστον μάθαμε πως ακόμα κι αν η καταστρέψουμε τον πλανήτη, μπορούμε να βασιστούμε στο βακτήριο που ζει και βασιλεύει μέσα στο αρσενικό, όπως μας αποκάλυψε η NASA τον τελευταίο καιρό! Και επιπλέον πριν χαθούμε θα μας πει το Cern πώς δημιουργηθήκαμε. Λέτε να το δούμε σε καμιά οθόνη του iPad;...
Στις 20 Απριλίου, κι ενώ η ομάδα της BP “γιορτάζει” την νέα της πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, μια φυσαλίδα εκρήγνυται μετατρέποντας σε εφιάλτη τη ζωή κάθε ζωντανού οργανισμού στην περιοχή.
Από την έκρηξη τραυματίζονται 17 εργαζόμενοι της BP, ενώ η διαρροή του πετρελαίου ξεκινά δίχως σταματημό.
Επί τρεις μήνες το πετρέλαιο που διαρρέει στα νερά του κόλπου εξαφανίζει κάθε ίχνος ζωής.
Οι κάτοικοι της περιοχής πλήττονται σοβαρά, καθώς δεν μπορούν ούτε σταγόνα νερό να πιουν πλέον από τις βρύσες.
Η BP προσπάθησε αρχικά να κουκουλώσει το γεγονός, όμως όσο το πρόβλημα γιγαντώνονταν έπρεπε να αντιμετωπίσει την διεθνή κατακραυγή.
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την συγκράτηση της διαρροής, που όμως τελειώσαν ορίστικα μόλις στα τέλη Σεπτέμβρη και ενώ το πετρέλαιο είχε καταφέρει να καταστρέψει τα πάντα.
Ας μην αναφερθούμε στη βασική ανησυχία της BP... Ανησυχία που δεν αφορούσε ούτε το περιβάλλον, ούτε τα ζώα, ούτε καν οι κάτοικοι της περιοχής. Η ανησυχία τους ήταν οι μετοχές της που κατρακυλούσαν και το εταιρικό της προφίλ...
Το εξωγήινο βακτήριο
Μια εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις της WikiLeaks που προκάλεσαν παγκόσμια διπλωματική κρίση, η αμερικανική κυβέρνηση πήρε την εκδίκηση της μέσω της NASA.
Στις 2 Δεκέμβρη, η βιοχημικός Φελίσα Γουλφ Σιμόν κατάφερε να μαγνητίσει τα βλέμματα του πλανήτη, παρουσιάζοντας τον πρώτο ζωντανό οργανισμό που μπορεί να ζει και να αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας το τοξικό χημικό αρσενικό.
Είχαν προηγηθεί μερικά 48ωρα απίστευτων θεωριών περί παρουσίασης εξωγήινων από τη NASA, ή έστω μιας παραδοχής περί ύπαρξης τους.
Τελικά, στη συνέντευξη Τύπου ψιλοαπογοητευτήκαμε η αλήθεια είναι...
(σ.σ. Το καλύτερο σχόλιο που ακούστηκε για το θέμα: Θα βγει ταινία Men in Black όπου ο Γουίλ Σμιθ θα σκοτώνει εξωγήινους με Dettol και μωρομάντηλα...!”).
Το πρώτο Big Bang του Cern
Μόλις τέσσερις ημέρες από την επανέναρξη του πειράματος του Cern, στις 7 Νοεμβρίου, ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο μικρό τεχνητό Big Bang!
Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα της επιστημονικής κοινότητας για να ανακαλύψουν τη δημιουργία του Σύμπαντος στην πράξη, καθώς κατάφεραν να αποτυπώσουν τις συνέπειες που είχε η μεγάλη έκρηξη που γέννησε εκτός των άλλων και τον δικό μας πλανήτη.
Οι ερευνητές του Cern προετοίμαζαν το εν λόγω πείραμα για εφτά μήνες, όπου έκαναν προκαταρκτικά πειράματα.
Ο Δρ. David Evans, του Πανεπιστημίου του Birmingham ανακοίνωσε το γεγονός: "είμαστε ενθουσιασμένοι με το επίτευγμα. Οι συγκρούσεις των σωματιδίων προκάλεσαν "μίνι" Big Bangs, καθώς και τις υψηλότερες θερμοκρασίες, που δημιουργήθηκαν ποτέ σε ένα πείραμα. Αυτή η διαδικασία, έλαβε χώρα σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο περιβάλλον, προκαλώντας εξαιρετικά θερμές, υποατομικές “πύρινες σφαίρες”."
Η φρενίτιδα του iPad
Η χρονιά του Steve Jobs ήταν το 2010, τουλάχιστον όσον αφορά τον τομέα των gadgets.
Και αυτό γιατί το νέο πόνημα του, το iPad που έκανε πρεμιέρα στις 27 Ιανουαρίου, έσπασε ρεκόρ πωλήσεων, παρά τη γενικευμένη οικονομική κρίση...
Το iPad είναι μια ένωση smartphone και laptop, με οθόνη αφής 9,7 ιντσών και πρόκειται για ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η τεχνολογία.
Λαμβάνοντας θετικές κριτικές από τους ειδικούς, το iPad κατάφερε να υπερπηδήσει τα εμπόδια (δηλαδή την πολύ υψηλή τιμή του...) και να γίνει το δημοφιλέστερο προϊόν του 2010.
Ο τραγικός θάνατος του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, η εξοργιστική επίθεση των Ισραηλινών στο στολίσκο της Ελευθερίας, το ηφαίστειο στην Ισλανδία με το όνομα – γλωσσοδέτης, η συγκινητική ιστορία επιβίωσης των 33 μεταλλωρύχων στη Χιλή και η πολεμική σύρραξη Βόρειας και Νότιας Κορέας ήταν μερικά από τα γεγονότα τον κόσμο που στιγμάτισαν το 2010.
Το 2010, η Ισλανδία γίνεται ο λόγος για τον οποίο επικρατεί χάος στις αεροπορικές μεταφορές.
Στις 27 Μαρτίου το ηφαίστειο που ακούει στο όνομα Eyjafjallajokull ξυπνάει και δημιουργεί τα σοβαρότερα αεροπορικά προβλήματα στην Ευρώπη.
Οι αρχικές μαγικές εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου έδωσαν τη θέση τους στην ταλαιπωρία αφού η ηφαιστειακή σκόνη που εξαπλώνεται στον αέρα ακυρώνει όλες τις πτήσεις εντός και εκτός Ευρώπης.
Οι αεροπορικές εταιρείες χάνουν εκατομμύρια δολάρια και ο κόσμος έχει εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια για ημέρες.
Τελικά η εναέρια κυκλοφορία αποκαταστάθηκε πλήρως από τα τέλη του Απριλίου.
Ο θάνατος του Πολωνού προέδρου
Στις 10 Απριλίου, το Προεδρικό Αεροσκάφος της Πολωνίας με 96 επιβαίνοντες συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο Σμόλενσκ της Ρωσίας.
Στο αεροσκάφος επέβαινε και ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι ο οποίος βρέθηκε νεκρός στα συντρίμμια του αεροσκάφους, βυθίζοντας την Πολωνία στο πένθος.
Ανάμεσα στους 96 νεκρούς, εκτός από τον Κατσίνσκι βρίσκονται υπουργοί και πολλοί αξιωματούχοι της πολωνικής κυβέρνησης, οι οποίοι μετέβαιναν στη Ρωσία για να παρευρεθούν σε τελετή για την 70η επέτειο της σφαγής στο Κατίν.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν υπόσχεται να διερευνήσει τα αίτια.
Η Πολωνία βρίσκεται μπροστά σε μια τραγωδία που φέρνει πολιτική κρίση, καθώς πρέπει άμεσα να κηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές για την αντικατάσταση του νεκρού προέδρου.
Την προσωρινή προεδρία πήρε ο δίδυμος αδερφός του εκλιπόντος προέδρου, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ενώ στις 4 Ιουλίου νικητής των εκλογών αναδείχθηκε ο μετριοπαθής Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι.
Η αιματηρή επίθεση στον στολίσκο της Γάζας
Στις 31 Μαϊου ο κόσμος έμεινε εμβρόντητος από την επίθεση των ισραηλινών στρατιωτών στον στολίσκο της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.
Η διεθνής νηοπομπή με έξι πλοία δέχθηκε επίθεση από αέρος και θαλάσσης από τον ισραηλινό στρατό. Ισραηλινοί καταδρομείς ανέβηκαν στα σκάφη και ακολούθησαν συμπλοκές με πραγματικά πυρά.
Από την επίθεση σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, τουρκικής υπηκοότητας, ενώ το συμβάν επιδείνωσε τις ήδη άσχημες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Οι Έλληνες ακτιβιστές που βρίσκονταν στα πλοία έδωσαν μαρτυρίες για απίστευτη βιαιότητα των Ισραηλινών την ώρα της επίθεσης.
Όσοι συνελήφθησαν από τον στρατό μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ και απελάθηκαν μερικές ημέρες μετά.
Την Ισραηλινή επίθεση καταδίκασαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός.
Οι επιζώντες ανθρακωρύχοι της Χιλής
Σε βάθος 700 μέτρων 33 μεταλλωρύχοι στη Χιλή κατάφεραν να επιβιώσουν για 3 μήνες, έχοντας την συμπαράσταση ολόκληρου του πλανήτη που παρακολουθούσε τον αγώνα για την επιβίωση τους από τη στιγμή που εντοπίστηκαν ζωντανοί στις 23 Αυγούστου έπειτα από 17 ημέρες από τη στιγμή που έγινε η έκρηξη στο ανθρακωρυχείο στις 6 Αυγούστου.
Με μία μικροκάμερα, οι 33 Χιλιανοί έπαιρναν και έδιναν κουράγιο στους οικείους τους αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Χιλής εξέταζε τους τρόπους απεγκλωβισμού τους, που τελικά πήρε σάρκα και οστά τον Οκτώβρη.
Η επιχείρηση διάσωσης καλύφθηκε ζωντανά από όλα τα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο, με εκατομμύρια βλέμματα να έχουν καρφωθεί στις οθόνες της τηλεόρασης και του υπολογιστή.
Στις 13 Οκτώβρη, οι πρώτοι ανθρακωρύχοι βγήκαν στην επιφάνεια της Γης. Η επιχείρηση κράτησε λίγο περισσότερο από 24 συνεχόμενες ώρες, μέχρι που βγήκαν όλοι ζωντανοί.
Η συγκίνηση ήταν διάχυτη και οι ίδιοι έδωσαν ένα μάθημα ζωής και ελπίδας...
Πολεμική σύρραξη στην Κορέα
Το πολεμικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στη Νότια και Βόρεια Κορέα ξέσπασε στις 23 Νοεμβρίου όταν η Πιονγκγιανγκ εκτόξευσε πάνω από 200 οβίδες εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων της Σεούλ στην αμφισβητούμενη περιοχή, το νησί Γιονπιονγκ.
Από τη σύρραξη σκοτώθηκαν δύο νοτιοκορεάτες στρατιώτες και τρεις άμαχοι ενώ τραυματίσθηκαν άλλα 20 άτομα.
Η κατάσταση εκτονώθηκε σχετικά τα επόμενα 24ωρα, όμως η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες επιδεινώθηκε κυρίως με την απόφαση της Σεούλ να μην αναβάλλει τα στρατιωτικά γυμνάσια με τους Αμερικανούς τις επόμενες εβδομάδες.
Η Βόρεια Κορέα εξαπέλυσε και συνεχίζει να εξαπολύει απειλές πολέμου προς τη Νότια Κορέα, η οποία μετά την σύρραξη αντιμετώπισε και μια μικρή πολιτική κρίση, με τον υπουργό Άμυνας να παραιτείται, αφού όλοι τον θεώρησαν υπεύθυνο για την αργοπορημένη αντίδραση της Σεούλ στο χτύπημα.
Τη σύρραξη καταδίκασαν σύσσωμα τα υπόλοιπα έθνη αλλά και ο ΟΗΕ. Πηγή: cosmo.gr