Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΒΛΕΠΟΥΝ ΧΙΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Πρωτοχρονιά µε βροχές, σποραδικές καταιγίδες και περιορισµένες χιονοπτώσεις στα ορεινά θα κάνουν οι Ελληνες. Μπορεί ο καιρός να µην έχει κάνει το χατίρι σε όσους θέλουν να αλλάξουν τον χρόνο, παίζοντας ακόµη και στις πόλεις χιονοπόλεµο, ωστόσο από τα µέσα της επόµενηςεβδοµάδας φαίνεται πως θα υπάρξει επιδείνωση πάνω από τη Σκανδιναβική Χερσόνησο και σύµφωνα µε τις τελευταίες ενδείξεις, αναµένεται να φθάσει και στη χώρα µας...

Πρόκειται για ένασύστηµα που «χτίζεται» σιγά σιγάµερικές χιλιάδες χιλιόµετρα µακριά από τη χώραµας και όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής στον Τοµέα ΦυσικήςτουΠανεπιστηµίουΑθηνών Γιώργος Κάλλος, υπάρχει σηµαντική πιθανότητα να έρθει στην Ελλάδα µετάτην Πρωτοχρονιά. Σύµφωνα µετα τελευταία µετεωρολογικά δεδοµένα αλλά και τα προγνωστικά µοντέλα που επεξεργάζονταν χθες οι ειδικοί του πανεπιστηµίου, το σύστηµα αυτό αναµένεται να κινηθεί από βόρεια ρεύµατα προς τα νοτιοανατολικά και εφόσον τελικά έρθει στη χώρα µας, η ψυχρή εισβολή που θα σηµειωθεί θα αλλάξει σηµαντικά το σκηνικό του καιρού τις πρώτες µέρες του νέου χρόνου.

Βουτιά της θερµοκρασίας
Η θερµοκρασία θα πέσει αισθητά, ίσως και περισσότερο από πέντε βαθµούς και οι χιονοπτώσεις δεν θα αρκεστούν µόνο στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας – όπως θα συµβεί το Σάββατο, ανήµερα την Πρωτοχρονιά – αλλά και σε περιοχές µε χαµηλότερο υψόµετρο.

Μέχρι τότε όµως, ο καιρός δεν θα παρουσιάσει εξάρσεις και θα παραµείνει τυπικά χειµωνιάτικος µέχρι και την Κυριακή. Πιο συγκεκριµένα, αύριο θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στο µεγαλύτερο µέρος της χώρας και µόνο στα ανατολικά της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου και τη Βόρεια Κρήτη θα υπάρχουν νεφώσεις µε πιθανότητα ασθενών βροχών. Την Παρασκευή σε όλη τη χώρα θαυπάρχουν αραιές νεφώσεις που το απόγευµα θα πυκνώσουν στη ∆υτική και Νότια Ελλάδα, και θα εκδηλωθούν λίγες βροχές.Την πρώτη µέρα του χρόνου θα πέσουν λίγα χιόνια στα ορεινά ενώ στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα σηµειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι δυνατές βροχές στις θαλάσσιες περιοχές και οι περιορισµένες χιονοπτώσεις στα ορεινά θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του κυριακάτικου καιρού.

Κακός καιρός για τους σκιέρ
Τον ερχοµό του χιονιά περιµένουν και οι υπεύθυνοι των χιονοδροµικών κέντρων στη χώρα µας. Τα περισσότερα κέντρα – 19 από τα 22 – είναι κλειστά για χιονοδροµίες, µιας και το ύψος του χιονιού δεν είναι αρκετό.

Εξαιρέσεις αποτελούν τα χιονοδροµικά στα Τρία Πέντε Πηγάδια, το Καϊµακτσαλάν και το Πισοδέρι. Ετσι, µόλις 15 από τους 112 αναβατήρες είναι µέχρι σήµερα σε λειτουργία.

Μία πίστα είναι προς το παρόν ανοιχτή στα Τρία Πέντε Πηγάδια και όπως τονίζει στα «ΝΕΑ» οδιευθυντής του χιονοδροµικού Ακης Ταµπούρης, παρ’ όλο που οι µετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόµενες ηµέρες δείχνουν χιονοπτώσεις στα ορεινά, φαίνεται πωςδεν θα είναι αρκετό για να ανοίξουν περισσότερες από δύο συνολικά. «Θα είναι λίγο τοχιόνι που θα πέσει. Γι’ αυτό και από χθες το απόγευµα βάλαµε µπροστά το σύστηµα τεχνητής χιόνωσης, έτσι ώστε νασυµπληρώσει χιόνι και έως την Παρασκευή να µπορέσειο Αγιος Βασίλης να έρθει στο χιονοδροµικό και να πραγµατοποιηθούν οι γιορτινές εκδηλώσεις µε κυριότερη το νυχτερινό σκι». Οι υπεύθυνοι των χιονοδροµικώνκάνουν λόγογια κακόκαιρό γιατους λάτρεις του σπορ. «Μας τα χάλασε ο καιρός. Ωστόσο, η τρίτη εβδοµάδατων γιορτών, αυτή των Φώτων, φαίνεται πως θα είναι η καλύτερη, µιας και οιχιονοπτώσεις αναµένονται εντονότερες». Είναιενδεικτικό πως σε αρκετά χιονοδροµικά κέντρα η τελευταία φορά που είδαν να πέφτει χιόνι ήταν στις 16 ∆εκεµβρίου. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com