ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΔΕΚΑ ΥΠΟΠΤΟΥΣ
Σε έναν στενό πυρήνα δέκα αντιεξουσιαστών από Ιταλία και Ελλάδα επικεντρώνονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών στις δύο χώρες προκειµένου νααποκαλυφθεί το κοινό δίκτυο που φαίνεται να λειτουργεί µεταξύ οµάδων σκληρών αναρχικών...
Από τις ανταλλαγές πληροφοριών µεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής πλευράς δηµιουργήθηκε µια λίστα µε υπόπτους και από τις δύο χώρες, οι οποίοι έχουν ταξιδέψει αρκετές φορές προς και από Ελλάδα και Ιταλία. Η λίστα περιλαµβάνει ιταλούς αναρχικούς, έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην Ιταλία και έχουν δραστηριοποιηθεί σε αντιεξουσιαστικά κινήµατα, τον Κωνσταντίνο Σακκά και τον Γεράσιµο Τσάκαλο που έχουν συλληφθεί µε την κατηγορία της συµµετοχής σε τροµοκρατική οργάνωση και ακόµη έναν έλληνα αντιεξουσιαστή που έχει κάνει αρκετά ταξίδια στην Ιταλία και η ΕΛΑΣ θεωρεί πιθανή τη συµµετοχή του σε ελληνική τροµοκρατική οργάνωση. Ο Γερ. Τσάκαλος και ο Κ. Σακκάς, όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη γειτονική χώρα και είχαν επαφές µε πρόσωπα που έχουν απασχολήσει τις ιταλικές αρχές για τη δραστηριότητά τους σε αναρχικούς πυρήνες. Σύµφωνα µάλιστα µε πηγές της ιταλικής Αστυνοµίας, οµάδα ελλήνων αναρχικών που ταξίδεψε στη Ρώµη στα µέσα Οκτωβρίου βρέθηκε υπό στενή παρακολούθηση.
Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιµούν πως Ελληνες της νέας γενιάς αντιεξουσιαστών διδάχθηκαν από Ιταλούς την κατασκευή παγιδευµένων δεµάτων και πλέον εξετάζουν το ενδεχόµενο κάποια από τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή ελληνικών τροµοκρατικών οργανώσεων να έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα µέσω Ιταλίας.
Οι διαφορές στα τροµοδέµατα
Η συνδεσµολογία του παγιδευµένου δέµατος που εντοπίστηκε στην ελληνική πρεσβεία της Ρώµης διέφερε µόνο όσον αφορά την µπαταρία που χρησιµοποιήθηκε. Στα ελληνικά τροµοδέµατα χρησιµοποιήθηκαν κυρίως συστοιχίες των 8 µπαταριών του 1,5V, ενώ στην Ιταλία µία µπαταρία των 9V. Ωστόσο, όπως επισηµαίνουν στα «ΝΕΑ» αστυνοµικοί του Τµήµατος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισµών, «πρόκειται για µηχανισµούς πολύ εύκολο να κατασκευαστούν,για τους οποίους δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, παρά µόνο προσοχή».
Παρότι επισήµως ούτεη ελληνική ούτε η ιταλική πλευρά κάνει λόγο για κοινή δράση αντιεξουσιαστικών οµάδων, είναι ενδεικτική η στάση της Europol απέναντι στο θέµα. Οι επιθέσεις από οµάδες αντιεξουσιαστών αυξήθηκαν κατά 43% το 2009 σε σύγκριση µε το 2008 και το 2010 ήδη καταγράφεται πολύ µεγαλύτερος αριθµός επιθέσεων. Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, αλλά η Europol έχει ζητήσει την εκπόνηση ειδικού σχεδίου δράσης για την αντιµετώπιση του «µεσογειακού αναρχικού τόξου».
Αντίδραση του Επαναστατικού Αγώνα για την προκήρυξη
ΜΕ ΝΕΑ προκήρυξη όπου γίνεται άµεση αναφορά στην οργάνωση Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς, η οργάνωση FAI -Επαναστατικός Πυρήνας Λάµπρος Φούντας ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του παγιδευµένου δέµατος στην ελληνική πρεσβεία της Ρώµης. «Σήµερα επιτιθέµεθα εκ νέου απαντώντας στην έκκληση των Ελλήνων συντρόφων.
Για τον λόγο αυτό η επίθεσή µας απευθύνεται κατά µιας δοµής που εκπροσωπεί το ελληνικό κράτος καιτους δούλους του, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συντρόφους που συνελήφθησαν στην Αθήνα και προςτο σχέδιο της Συνωµοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», αναφέρεται στην προκήρυξη της οργάνωσης, που δηλώνει πωςθα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στο κάλεσµα των Πυρήνων για συνέχιση των χτυπηµάτων.
Η προκήρυξη των ιταλών αναρχικών προκάλεσε την αντίδραση των συλληφθέντων µελών του ΕπαναστατικούΑγώνα, που µε ανακοίνωσή τους καταδίκασαν τα χτυπήµατα στις πρεσβείες της Χιλής και της Ελβετίας, από τα οποία προκλήθηκε ο τραυµατισµός δύο υπαλλήλων. Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο Νίκος Μαζιώτης, η Παναγιώτα Ρούπα και ο Κωνσταντίνος Γουρνάς ζητείται, να µη γίνονται ενέργειες στο όνοµα του Λάµπρου Φούντα, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν σχέση µε τους πολιτικούς στόχους τους, όπως στην περίπτωση των παγιδευµένων πακέτων που εστάλησαν σε ξένες πρεσβείες στη Ρώµη.
Η στόχευση
«Ως Επαναστατικός Αγώνας επιλέγαµε πάντα την πραγµατοποίηση ενεργειών που ήταν πολιτικά στοχευµένες. Στοχεύανε το καθεστώς, τους θεσµούς και αυτούς που το εκπροσωπούν και το προστατεύουν. Τις οργανώναµε µε τρόπο ώστε να αποφεύγονται τραυµατισµοί ανθρώπων που δεν συγκαταλέγονται στους πολιτικούς µας στόχους και δεν θα πραγµατοποιούσαµε ποτέ ενέργειες που θα είχαν ως αποτέλεσµα τον τραυµατισµό π.χ. ενός τυχαίου υπαλλήλου πρεσβείας, όπως έγινε στις προαναφερόµενες επιθέσεις µε τα δέµατα-βόµβες. Το παραπάνω πλαίσιο ήταν ανέκαθεν βασική αρχή της δράσης όλων µας και φυσικά και του νεκρού συντρόφου-µέλους της οργάνωσης Λάµπρου Φούντα», δηλώνουν τα τρία µέλη της οργάνωσης σε µια ανακοίνωση που προκάλεσε έκπληξη στην Αντιτροµοκρατική.
Και αυτό διότι παρόµοιες ενέργειες είχαν γίνει το 1998 για τον Νίκο Μαζιώτη, ενώ η οργάνωση FAI - Επαναστατικός Πυρήνας Λάµπρος Φούντας είχε πρωτοεµφανιστεί τον Απρίλιο του 2010. Πηγή: tanea.gr