Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ... ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΞΕΝΥΧΤΙΟΥ

Βασανιστήριο είναι για τους εξωστρεφείς ανθρώπους το ξενύχτι, καθώς υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της έλλειψης ύπνου.Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, οι κλειστοί και εσωστρεφείς άνθρωποι αντιμετωπίζουν μικρότερα προβλήματα όταν παραμένουν άϋπνοι και έτσι βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση το επόμενο πρωινό...

Οι ερευνητές του Κέντρου Στρατιωτικής Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης του Στρατιωτικού Ινστιτούτου Ερευνών Γουόλτερ Ριντ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού κράτησαν ξύπνιους επί 36 ώρες μια ομάδα 48 εθελοντών ηλικίας 18 έως 39 ετών, οι οποίοι είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες (εξωστρεφών-εσωστρεφών) και παρατήρησαν τις αντιδράσεις τους.

Αφού υπέβαλαν ανά μία ώρα σε διάφορα νοητικά και ψυχολογικά τεστ, κατά τη διάρκεια του πειράματος και μετά τη λήξη του, τους εθελοντές, προκειμένου να παρατηρήσουν το βαθμό εγρήγορσης, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι πιο εσωστρεφείς προσωπικότητες αντεπεξέρχονταν καλύτερα στην αϋπνία.

Βέβαια, καλά αποτελέσματα είχαν και εκείνοι οι εξωστρεφείς στους οποίους είχε απαγορευτεί οποιαδήποτε κοινωνική επαφή κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Αυτό το δεδομένο ερμηνεύτηκε με την απόδοση της κούρασης του εγκεφάλου των εξωστρεφών ανθρώπων στην κοινωνική διέγερση.

Βάσει των ευρημάτων, οι διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας ανταποκρίνονται διαφορετικά στα στρατιωτικά καθήκοντα (στα οποία μερικές φορές περιλαμβάνεται και η αϋπνία για μεγάλα χρονικά διαστήματα), ενώ εκτιμάται πως κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους πολίτες που δουλεύουν νυχτερινές βάρδιες χωρίς να έχουν κατ' ανάγκη τη φυσιολογική-ψυχολογική ετοιμότητα για κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι εσωστρεφείς χαρακτήρες υφίστανται όλη την ημέρα μια συνεχή εγκεφαλική "υπερ-διέγερση" από ποικίλα ερεθίσματα, πράγμα που τους ωθεί να αποφεύγουν τις πολλές κοινωνικές επαφές γιατί ενοχλούνται από αυτές. Αυτή, όμως, η συνεχής εγκεφαλική δραστηριότητα, σε σχέση με τα εξωτερικά ερεθίσματα, είναι αυτή που προετοιμάζει καλύτερα τον εγκέφαλό τους, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της παρατεταμένης αϋπνίας.

Σε ανάλογα συμπεράσματα είχε καταλήξει και προηγούμενη βρετανική έρευνα υπό τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Μαρκ Μπλακγρόουβ του πανεπιστημίου του Σουάνσι που είχε επίσης συγκρίνει την επίδραση της έλλειψης ύπνου στους εξωστρεφείς και εσωστρεφείς ανθρώπους.

Ωστόσο, είχε αποδώσει το πρόβλημα σε διαφορετική αιτία. Ειδικότερα, εκτιμούσε ότι οι περισσότερο εξωστρεφείς επηρεάζονται περισσότερο από την εμφάνιση των γύρω τους, που βρίσκονται στην ίδια ομάδα και είναι επίσης ξάγρυπνοι. Από την άλλη πλευρά, οι εσωστρεφείς, όπως είχε συμπεράνει, επηρεάζονται λιγότερο από την εικόνα των άλλων ανθρώπων. Πηγή: cosmo.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com