Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

«ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ» ΓΙΑ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

«Εδώ Λιλιπούπολη!», ακουγόταν η φωνή του ηθοποιού Νίκου Τσιλούνη, ο οποίος υποδυόταν το δημοσιογράφο Μπρίνη, ενώ το μουσικό σήμα το υπέγραφε ο Νίκος Κυπουργός. Η θρυλική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος, υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, που απευθυνόταν σε παιδιά, αλλά την άκουγαν κυρίως μεγάλοι, κράτησε μόνον τέσσερα χρόνια: από το 1976 ώς το 1980 -να θυμίσουμε ότι παιζόταν από τις 9.30 ώς τις 9.45 το πρωί και επαναλαμβανόταν κάθε απόγευμα στις 5...

Η προίκα, όμως, της εκπομπής, χωρίς να είναι προϊόν ελεύθερης ραδιοφωνίας, αλλά βγαλμένη από τα συμφραζόμενα του ενός και μοναδικού τότε κρατικού ραδιοφώνου -κι εδώ έγκειται η τόλμη της-, επιβιώνει τριάντα τέσσερα χρόνια μετά. Πέντε γενιές γονιών τραγουδάνε μαζί με τα παιδιά τούς «λιλιπούτειους» στίχους και ορισμένοι απ' αυτούς έχουν την τύχη και την ευτυχία να τους μεταφέρουν και στα εγγόνια τους!

Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν -όλα σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή- τη χρονιά που έκλεισε απότομα τον κύκλο της η πιο επιτυχημένη εκπομπή για παιδιά στα ερτζιανά. Στο πόντιουμ της ηχογράφησης στάθηκε αυτός που τα είχε προστατεύσει, ο Μάνος Χατζιδάκις. Η εκπομπή με σαφή αντιβασιλικά, αντιδεξιά και οικολογικά μηνύματα έπεσε στην «ξέρα» της λογοκρισίας. Η εποχή ήταν τέτοια, ώστε ο δήμαρχος Χαρχούδας συνδέθηκε με τη δεξιά κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ ο Δυστροπόπικας ταυτίστηκε με την αριστερή αντιπολίτευση. Το σχοινί των αντιδράσεων είχε τεζάρει τόσο πολύ, ώστε αναγκάστηκε ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ να κάνει τη δήλωση: «Ακούμε τη "Λιλιπούπολη" και νομίζουμε ότι ακούμε Ράδιο Μόσχα!».

Ολα αυτά τα ξαναθυμηθήκαμε χάρη στην έκδοση «Εδώ Λιλιπούπολη. Τα τραγούδια», μια πρωτοβουλία του Νίκου Καρατζά του βιβλιοπωλείου και των εκδόσεων «Ιανός». Με αυτήν κλείνει, όπως μας λέει η εμπνεύστρια της εκπομπής Ρεγγίνα Καπετανάκη, «ένας μεγάλος κύκλος για τη «Λιλιπούπολη». Ο κύκλος αυτός ξεκίνησε στα τέλη του 20ού και συνεχίζεται στον 21ο αιώνα. Η ποίηση και η υψηλή αισθητική ήταν πάντα έννοιες συνώνυμες με τη "Λιλιπούπολη" και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, εφ' όσον οι αποδέκτες μας ήταν και είναι πάντα τα παιδιά. Και αυτό ήταν το φόρτε μας, ότι αναβαθμίσαμε την έννοια της διασκέδασης για παιδιά. Το βιβλίο είναι η συνέχιση αυτής της ποιοτικής προσφοράς».

Και τραγούδια που λείπουν από το δίσκο

Ο κύριος όγκος του μεγάλου σχήματος βιβλίου, με εικαστική επιμέλεια του Αλέξανδρου Παπαλέξη, αποτελείται από τις παρτιτούρες των τραγουδιών, σε μεταγραφή για φωνές και πιάνο του Θωμά Κοντογεώργη. Εδώ προστίθενται οι συνθέσεις του Νίκου Χριστοδούλου, οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στο ιστορικό βινίλιο με τα τραγούδια της «Λιλιπούπολης» του 1980, γιατί ο συνθέτης δεν ήθελε να αποσπάσει τα τραγούδια του από τα επεισόδια της εκπομπής. Ετσι, για πρώτη φορά έχουμε όλες τις συνθέσεις μαζί με τις πολυακουσμένες των Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου και Λένας Πλάτωνος. Και βεβαίως, το μεγάλο δώρο στον ακροατή - αναγνώστη είναι ότι έχει τυπωμένους όλους τους στίχους των τραγουδιών.

Παρούσες είναι οι μαρτυρίες όλων των συντελεστών της ιστορικής εκπομπής (Χατζιδάκις, Καπετανάκη, Κριεζή, Κυπουργός, Μαραγκόπουλος, Πλάτωνος, Χριστοδούλου, Βλάχου, Κοντογεώργης). Από αυτό το χατζιδακικό εργαστήρι δημιουργικής ελευθερίας ξεπήδησαν οι μουσικοί και τραγουδιστές Αντώνης Κοντογεωργίου, Σπύρος Σακκάς, Μαριέλλη Σφακιανάκη, Βύρων Φιδετζής, Νένα Βενετσάνου, Σαβίνα Γιαννάτου.

Οι ηθοποιοί που δάνεισαν τη φωνή τους ήταν οι Π. Οικονομοπούλου, Λ. Βογιατζής, Σ. Φασουλής, Μ. Παπακωνσταντίνου, Α. Παναγιωτοπούλου, Λ. Κονιόρδου, Θ. Μπογιατζής, Β. Μπουγιουκλάκης, Ρ. Οικονομίδου, Λ. Τσάγκας, Μ. Χρυσομάλλης. Δεν ξεχνιούνται εύκολα οι έκτακτες συμμετοχές της Αλέκας Παΐζη ως Πριγκηπομήτορος και της Σαπφώς Νοταρά ως Μάγισσας Μπρουνχίλντα. Τη «Λιλιπούπολη» επισκέφτηκαν ακόμη οι: Ν. Λύρας, Β. Μπλαζουδάκη, Δ. Πιατάς, Μ. Χατζησάββας, Σ. Μερμήγκης, Γ. Παρτσαλάκης, Δ. Καμπερίδης. Πίσω από την κονσόλα του ήχου βρέθηκαν οι Γ. Συγλέτος, Σ. Δημοπούλου, Τ. Μεταλλινός, Α. Μηναδάκης, Α. Κρόκου, Γ. Σμπούνιας.

Θα κλείσουμε αυτή τη σύντομη αναφορά μας στη «Λιλιπούπολη», με λόγια που μας εμπιστεύθηκε η Ρεγγίνα Καπετανάκη: «Το βιβλίο αυτό να σταθεί έμπνευση για νέους επίδοξους μουσικούς, συνθέτες, ποιητές και αφορμή να τολμήσουν και να δημιουργήσουν καινούργια παραμύθια από την ανεξάντλητη πηγή μυθοπλασίας του ελλαδικού χώρου». Πηγή: enet.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com