ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ
Αποκατάσταση των καταγμάτων των άνω άκρων μόνο στο 1/4 του χρόνου που χρειάζεται έπειτα από ανοιχτές επεμβάσεις, εξασφαλίζουν τα νέα υλικά οστεοσύνθεσης που τοποθετούνται στα οστά με τομές μεγέθους κουμπότρυπας...
Πρόκειται για λεπτές ανατομικές πλάκες με ειδικές βίδες που τοποθετούνται στο οστό με ελάχιστο τραυματισμό καθώς και για ενδομυελικούς ήλους που χρησιμοποιούνται χωρίς να χρειάζεται να ανοιχθεί όλη η εστία του κατάγματος.
Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής ορθοπαιδικής στο ΑΠΘ Αναστάσιος Χριστοδούλου, με αφορμή το 5ο Σεμινάριο Χειρουργικής Άνω Άκρου, το οποίο αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη και συνδιοργανώνεται από τις Α΄και Β΄Ορθοπαιδικές Κλινικές του ΑΠΘ.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, Έλληνες και ξένοι χειρουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω στη χειρουργική του άνω άκρου (ώμου , αγκώνα, άκρας χειρός) ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί πρακτική άσκηση ιατρών σε αρθοσκοπικές τεχνικές και αρθροπλαστικές, με χρήση πτωματικών παρασκευασμάτων και τεχνητών οστών.
Ο κ. Χριστοδούλου τονίζει ότι τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης πρωτοπορούν στις αρθροσκοπήσεις και στις αρθοπλαστικές ώμου, αγκώνα και καρπού εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, με τις αρθροσκοπήσεις επιτυγχάνεται η αποκατάσταση ρήξεων τενόντων του ώμου, ενώ οι αρθοπλαστικές επεμβάσεις εφαρμόζονται όταν απαιτείται αντικατάσταση όλης της άρθρωσης.
«Τα τελευταία 3-5 χρόνια οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με νέο σχεδιασμό και με τη χρήση νέων υλικών. Διαρκούν από 1 έως 2,5 ώρες και η βελτίωση στον ασθενή είναι σημαντική. Για παράδειγμα ένα άτομο που δεν μπορούσε να χτενιστεί λόγω πόνου στον ώμο μετά από τέτοιες επεμβάσεις παρουσιάζει σημαντική βελτίωση. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου γίνονται 50-60 αρθροσκοπήσεις και 150 αρθροπλαστικές κάθε χρόνο» αναφέρει ο κ Χριστοδούλου. Πηγή: nooz.gr