Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΞΑΓΩΝΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ;

Το παραδέχομαι, αναπήδησα όταν πρωτοείδα τις φωτογραφίες του εξαγώνου, στο βόρειο πόλο του Κρόνου. Δεν βλέπουμε συχνά κανονικά πολύγωνα στην αστρονομία. Με έκαναν να σκεφτώ τη δυσοίωνη ατάκα της Έλι Αρογουέι (που την υποδυόταν η Τζόντι Φόστερ), στην ταινία "Η Επαφή μόλις είδε τα γεωμετρικά σχέδια φωτός σε έναν μακρινό πλανήτη: «Είναι ζωντανά!» (Της Nicole Gugliucci, για το Discovery News)...

Ακόμα, το φαινόμενο επιφέρει την ερώτηση: Είναι φυσικό; Και πώς μπορεί να είναι; Για να βρουν την απάντηση, φυσικοί του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν προσομοιώσει το εξάγωνο στο εργαστήριο. Βρήκαν ότι ένα κανονικό, γωνιώδες σχήμα είναι πράγματι ένα φυσικό φαινόμενο σε αυτήν την περίπτωση.

Το εξάγωνο είχε εντοπιστεί πρώτη φορά από τις αποστολές Βόγιατζερ τη δεκαετία του ’80. Υπέρυθρη χαρτογράφηση του παράξενου σχήματος από το διαστημικό όχημα Κασσίνι το 2006 έδειξε, ότι επέζησε για τουλάχιστον 25 χρόνια.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης έφτιαξαν ένα μοντέλο του Βόρειου Πόλου του Κρόνου. Ένας κύλινδρος νερού περιστρεφόμενος αργά αναπαριστούσε την ατμόσφαιρα του Κρόνου, και ένας μικρός, δακτύλιος περιστρεφόμενος γρήγορα αναπαριστούσε έναν αεροχείμαρρο*. Πρόσθεσαν λίγη φωσφορίζουσα πράσινη μπογιά, και κατέληξαν με ένα αρκετά καλά ορισμένο εξάγωνο.

Παίζοντας με την ταχύτητα του δακτυλίου, οι ερευνητές, μπορούσαν να φτιάξουν σχεδόν, οποιοδήποτε σχήμα ήθελαν. Όσο μεγαλύτερη η διαφορά ταχύτητας μεταξύ νερού και δακτύλιου, τόσο λιγότερες οι πλευρές στο πολύγωνο. Το σχήμα φαίνεται να καθορίζεται από δίνες, που περιστρέφονται αργά και περιορίζουν τον εσωτερικό δακτύλιο μέσα στο πολύγωνο.

Απ’ ότι φαίνεται, αυτά τα σχήματα, δεν είναι ασυνήθιστα στη δυναμική των ρευστών και μπορούν, ακόμα και να απαντηθούν σε τυφώνες. Αυτό φαίνεται να είναι ένα παράδειγμα ενός γνωστού φαινομένου σε έναν τομέα, που σχετίζεται με έναν άλλο τομέα με εντελώς απρόσμενο τρόπο. Αλλά υπάρχει αργοπορία, μέχρι η μία κοινότητα να αντιληφθεί τα αποτελέσματα της άλλης.

*[ΣτΜ] Στην μετεωρολογία αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. (Πηγή: Wikipedia)


Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com