XΑΛΑΣΜΕΝΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ 3.000 ΕΥΡΩ
Αποζημίωση ύψους 3.000 ευρώ υποχρεώθηκε να καταβάλει σοκολατοβιομηχανία σε καταναλωτές που αγόρασαν σοκολάτα με σκουλήκια. Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, η σοκολατοβιομηχανία έφερε ακέραιη την ευθύνη για την ποιότητα του προϊόντος, παρ΄ ότι, όπως ισχυρίστηκαν οι εκπρόσωποί της, δεν παράγεται εδώ αλλά εισάγεται από το εξωτερικό...
Ολα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2002, όταν μια κυρία που φιλοξενούσε τα τρία ανίψια της μαζί με τους γονείς τους πήγε για τα καθημερινά ψώνια σε γνωστό σουπερμάρκετ της Λούτσας απ΄ όπου αγόρασε τη σοκολάτα. Στο σπίτι, ο μεγαλύτερος ανιψιός, ηλικίας έξι ετών, δοκίμαζε το δικό του κομμάτι σοκολάτας, όταν «διαπίστωσε αηδιασμένος ότι μέσα υπήρχαν ζωντανά σκουλήκια», όπως αναφέρθηκε στην αγωγή.
Τα άλλα παιδιά, τα οποία είχαν ήδη δοκιμάσει τα δικά τους κομμάτια, τρομοκρατήθηκαν από την αντίδραση των μεγάλων και «την εικόνα των σκουληκιών μέσα στη σοκολάτα». Υστερα από λίγο παραπονέθηκαν για πόνους στην κοιλιά και άμεσα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας των Σπάτων. Εκεί τους δόθηκαν οδηγίες για την αντιμετώπιση της τροφικής δηλητηρίασης, η οποία τελικώς αποφεύχθηκε. Η έκθεση ελέγχου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανέφερε ότι η σοκολάτα ήταν ακατάλληλη προς βρώση και ρυπαρή, καθώς πάνω στο κομμάτι του δείγματος που ελέγχθηκε «βρέθηκε έρπων σκώληκας,χρώματος υπόλευκου και μεγέθους ενός εκατοστού».
Πρωτοδίκως ο εκπρόσωπος της σοκολατοβιομηχανίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών. Μεταξύ των ισχυρισμών που προέβαλε ήταν ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί δεν παράγει τη συγκεκριμένη σοκολάτα αλλά την εισάγει από τη Γαλλία. Οι δικαστές παραδέχθηκαν ότι αποδείχθηκε πως το προϊόν που έφαγαν τα παιδιά και η θεία ήταν «ελαττωματικό, ακατάλληλο προς βρώση, γεγονός που προκάλεσε σε αυτούς πεπτικές διαταραχές και το αίσθημα της διαρκούς αηδίας» για παρεμφερή προϊόντα.
Υπογράμμισαν ακόμη ότι «ήταν παράνομη και υπαίτια η συμπεριφορά» των υπευθύνων της σοκολατοβιομηχανίας λόγω της ελαττωματικότητας του προϊόντος. Τέλος, κρίθηκε από τον Αρειο Πάγο (απόφαση 1264/2010) ότι δημιουργείται υποχρέωση αποζημίωσης λόγω της ηθικής βλάβης που δέχθηκαν η θεία και τα ανίψια από την κατανάλωση ελαττωματικού προϊόντος. Πηγή: tovima.gr