ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΧΡΕOΚΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Τα ινστιτούτα που συμβουλεύουν την γερμανική κυβέρνηση αποφάνθηκαν πως οι χώρες και οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να τους επιτρέπεται να χρεοκοπούν και τάσσονται κατά της παράτασης ζωής του ταμείου διάσωσης μετά το 2013...
Το Βερολίνο έχει επιλέξει 8 οργανισμούς - των ινστιτούτων Ifo και ZEW περιλαμβανομένων - για να του προμηθεύουν δύο φορές τον χρόνο από κοινού προβλέψεις για τις οικονομικές προοπτικές.
Οι σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσαν πως το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης για τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης δεν πρέπει να επεκταθεί πέραν του 2013.
Επίσης, αντιτίθενται στην ιδέα τροφοδότησης των πωλήσεων κρατικών ομολόγων, βάσει της οποίας χρήμα που μπορεί να αντληθεί από πιο φερέγγυες χώρες όπως η Γερμανία θα μπορούσε να μεταβιβασθεί στις πιο αδύναμες της ευρωζώνης με προβλήματα χρηματοδότησης.
Αντίθετα, η Ευρωζώνη πρέπει να εισάγει κανόνες αφερεγγυότητας για κράτη και τράπεζες που θα επιτρέπουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία και αναδιαπραγμάτευση του χρέους τους.
Χθεσινά στοιχεία δείχνουν πως οι ιρλανδικές τράπεζες ήταν οι μόνες στην Ευρωζώνη που αύξησαν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ τον περασμένο μήνα.
Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδας ανέφερε πως οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν λιγότερα από την ΕΚΤ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα δανειζόμενες 94,3 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των συναλλαγών τους.
Ο δανεισμός των ισπανικών τραπεζών μειώθηκε 11% σε 97,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, ενώ η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας δήλωσε πως ο δανεισμός των πορτογαλικών τραπεζών μειώθηκε 19%.
Τέλος, τα αντίστοιχα στοιχεία από την Ιρλανδία δείχνουν πως ο δανεισμός από την ΕΚΤ αυξήθηκε 25% τον περασμένο μήνα φθάνοντας τα 119 δισ. ευρώ, καθώς οι ιρλανδικές τράπεζες συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες να δανειστούν από τις αγορές και είδαν τις καταθέσεις τους να μειώνονται. Πηγή: enet.gr