Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΦΥΤΩΝ

Μικροσκοπικά απολιθώματα που βρέθηκαν στην Αργεντινή προσφέρουν μια σπάνια ματιά στην εποχή που τα φυτά άρχισαν να επεκτείνονται από τους ωκεανούς στην ξηρά. Πρόκειται για σπόρια 472 εκατομμυρίων ετών που προέρχονται από βρυόφυτα, τους προγόνους όλων των σημερινών χερσαίων φυτών...

Μέσα σε δείγματα ιζημάτων από την περιοχή Ρίο Καπίλας της βορειοδυτικής Αργεντινής, οι ερευνητές ανακάλυψαν σπόρια των φυτών ηπατικών, μια κατηγορία βρυόφυτων που υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Τα σπόρια ανήκαν όχι σε ένα αλλά σε πέντε διαφορετικά γένη ηπατικών. Η ποικιλία αυτή «δείχνει ότι τα φυτά είχαν ήδη αρχίσει να διαφοροποιούνται, και επομένως είχαν αποικίσει την ξηρά νωρίτερα από τα χρονολογημένα δείγματά μας» δήλωσε στο BBC η Κλαούντια Ρούμπινσταϊν του Ινστιτούτου Έρευνας Χιονιού, Πάγου και Περιβάλλοντος της Αργεντινής.

Η Ρούμπινσταϊν εκτίμησε ότι τα φυτά εμφανίστηκαν στην ξηρά στα τέλη της Κάμβριου (499-488 εκατ. χρόνια πριν) ή τις αρχές της Ορδοβίκειου περιόδου (488-472 εκατ. χρόνια πριν).

H μελέτη της δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New Phytologist.

Μέχρι σήμερα, τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα φυτών προέρχονταν από σπόρια ηπατικών που βρέθηκαν στη Σαουδική Αραβία και την Τσεχία και χρονολογούνται στα 463-461 εκατ. χρόνια πριν.

Τα ηπατικά είναι «πρωτόγονα» φυτά χωρίς βλαστό και ρίζες, τα οποία πιστεύεται ότι κατάγονται από πολυκύτταρα φύκη του γλυκού νερού.

Τα σπόριά τους, γνωστά ως κρυπτοσπόρια, περιβάλλονται από ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό που διευκολύνει την απολίθωσή τους -τα φύλλα, για παράδειγμα, απολιθώνονται πολύ πιο σπάνια.

Η τελευταία ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία που θέλει τα ηπατικά προγόνους όλων των χερσαίων φυτών.

Δίνει επίσης μια ιδέα για το πού μπορεί να πρωτοεμφανίστηκαν: «Πιθανότατα συνέβη στην Γκοντβάνα» εκτιμά η Δρ Ρούμπινσταϊν, αναφερόμενη στην αρχαία υπερήπειρο που περιλάμβανε όλη την ξηρά του σημερινού νότιου ημισφαίριου, μαζί με την Ινδία και την Αραβία. Πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να συνέβη τουλάχιστον 5.000 χιλιόμετρα από τις περιοχές που αντιστοιχούν στη σημερινή Σουηδική Αραβία και την Τσεχία.

Τα ηπατικά έδωσαν αργότερα διαφορετικές κατηγορίες βρυόφυτων όπως τα σημερινά βρύα και τα κερατόφυτα. Αργότερα εμφανίστηκαν τα πρώτα αγγειόσπερμα φυτά όπως τα λυκοπόδια και οι φτέρες, και τέλος ακολούθησαν τα σπερματόφυτα, η κατηγορία στην οποία ανήκουν τα περισσότερα σημερινά φυτά. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com