ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΙΑ
Στο μέλλον, τα δαχτυλικά αποτυπώματα και η ίριδα των ματιών μπορεί να αποτελούν ξεπερασμένες μεθόδους αναγνώρισης προσώπων. Βρετανοί ερευνητές, ειδικευμένοι στη βιομετρική, ανέπτυξαν μια παγκοσμίως πρωτότυπη μέθοδο αναγνώρισης των ανθρώπων, που θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, στους ελέγχους των αεροδρομίων και η οποία είναι σχεδόν κατά 100% ακριβής...
Οι επιστήμονες της Σχολής Ηλεκτρονικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, υπό τον καθηγητή Μαρκ Νίξον, παρουσίασαν τη νέα τεχνολογία στην 4η Διεθνή Συνδιάσκεψη Βιομετρικής, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ".
Η νέα μέθοδος μπορεί να καταγράψει και να αναλύσει τις παραμικρές διαφορές σε ένα ανθρώπινο αυτί, δημιουργώντας έτσι ένα ξεχωριστό "ωτο-αποτύπωμα" για κάθε άνθρωπο. Για πρώτη φορά ο Νίξον είχε προτείνει το 1999 ότι τα αυτιά μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστο βιομετρικό δείκτη και τώρα πλέον φαίνεται πως έχει σχεδόν τελειοποιήσει την τεχνική του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αυτιά έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα ως βιομετρικοί δείκτες σε σχέση με άλλα σημεία του σώματος, επειδή διαθέτουν "πλούσιες" και σταθερές δομές, που διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου, από τη γέννηση μέχρι την τρίτη ηλικία, καθώς αντί να γερνάνε και να παραμορφώνονται, απλώς μεγαλώνουν, χωρίς όμως να χάνουν τις αναλογίες και τη δομή τους.
Επίσης το αυτί, ως βιομετρικός δείκτης, δεν "υποφέρει" από τις διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου, καθώς δεν μεταβάλλεται μαζί με αυτές. Το σημερινό λογισμικό αναγνώρισης προσώπων συχνά μπερδεύεται από τις αλλαγές σε ένα πρόσωπο, τις οποίες επιφέρει η ηλικία, μια έκφραση που δεν είναι ουδέτερη ή το μέικ-απ. Ακόμα και τα δαχτυλικά αποτυπώματα είναι μπερδεμένα σε μερικούς χειρώνακτες επαγγελματίες, όπως οι χτίστες ή οι αρτοποιοί.
Το μόνο πρόβλημα φαίνεται να είναι πως τα αυτιά συχνά σκεπάζονται από τα μαλλιά. Οι βρετανοί ερευνητές πάντως, για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, κατάφεραν να αναπτύξουν ειδικούς μαθηματικούς αλγορίθμους που επιτρέπουν σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή να υπολογίζει το σχήμα ενός αυτιού. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η τεχνική πέτυχε ακρίβεια 99,6% σε 252 περιπτώσεις, ξεπερνώντας τις "παρεμβολές" των μαλλιών, των γυαλιών κλπ.
Για να λειτουργήσει το νέο σύστημα αναγνώρισης, πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί μια όσο γίνεται πληρέστερη βάση δεδομένων με …αυτιά (η φωτογράφηση μπορεί να γίνει την ώρα που οι άνθρωποι περνούν από τον έλεγχο των διαβατηρίων για να εισέλθουν σε μια ξένη χώρα) και μετά να γίνεται η σύγκριση των αυτιών των υπόπτων με αυτή τη βάση. Πάντως, προς το παρόν, η βρετανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε, δεν σχεδιάζει να εισάγει την αναγνώριση μέσω αυτιών, αν και καλωσόρισε την πολλά υποσχόμενη νέα τεχνολογία.
Εκτός από τις προφανείς χρήσεις της στον τομέα της αναγνώρισης προσώπων για λόγους ασφάλειας, η νέα τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί μελλοντικά στην ιατρική και τη βιομηχανία. Πηγή: nooz.gr