ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΖΗΤΑ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Μετά την εγκύκλιο του 5ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Δυτικής Αττικής προς τους διευθυντές σχολείων, που τους ζητά να ενημερώνουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές σε περίπτωση κατάληψης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απέστειλε εντολή προς τη ΓΑΔΑ για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε κάθε σχολείο που τελεί υπό κατάληψη...
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η Εισαγγελία αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Λάβετε καταθέσεις, να μας υποβάλετε τις σχετικές σχηματισθείσες δικογραφίες, σε κάθε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία».
Διδακτικό προσωπικό από διάφορα σχολεία εξετάστηκε χθες σε αστυνομικά τμήματα. Καθηγητές από το Γενικό Λύκειο Μαραθώνα ανέφεραν στην κατάθεσή τους, σύμφωνα με την εφημερίδα: «Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα εκ των παιδιών βρίσκονται στο σχολείο, ονόματα των οποίων αρνούμαι να καταθέσω».
«Υπήρχε προβληματισμός στη σχολική κοινότητα. Δεν έχει επανδρωθεί πλήρως το σχολείο. Δεν έχουν χορηγηθεί όλα τα διδακτικά βιβλία. Προβήκαμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Δεν είχαν αποτέλεσμα. Σήμερα οι μαθητές συγκάλεσαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη, ώστε οι αρμόδιοι να ανταποκριθούν στα αιτήματά τους. Τα παιδιά είναι ήσυχα, κόσμια, δεν προβαίνουν σε φθορές», προσθέτουν.
Μετά τις καταθέσεις, οι καθηγητές είπαν πως «δεν επεμβαίνουν πουθενά οι εισαγγελείς και τώρα πάνε να τα βάλουν με τα παιδιά». Αλλοι: «Πήγα σχολείο με χούντα. Στο Πολυτεχνείο ήμουν μέσα. Αυτά τα πράγματα σήμερα είναι εντελώς παράλογα. Θα επιβάλει η Αστυνομία να γίνονται τα μαθήματα; Θα περνάνε τα παιδιά από αυτόφωρη διαδικασία;».
Χθες, η ΟΛΜΕ έκανε λόγο για ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων. «Δεν έχει καμία δουλειά η Αστυνομία στα σχολεία», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, πτοσθέτοντας: «Τις δάφνες του Μιχ. Χρυσοχοΐδη φαίνεται ότι εζήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις πρόσφατες μαθητικές καταλήψεις».
Δάσκαλοι προειδοποιούν με λουκέτα
Την υποχρηματοδότηση των αρμόδιων σχολικών επιτροπών και την εγκατάλειψη των σχολείων καταγγέλλουν οι δάσκαλοι, προειδοποιώντας ότι αν δεν σταλούν άμεσα χρήματα στα σχολεία, ορισμένα θα αναγκαστούν μέχρι και να κλείσουν.
Όπως τονίζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία, τα σχολεία προμηθεύονται, για το νέο διδακτικό έτος, ξενόγλωσσα βιβλία για τις ανάγκες της β' ξένης γλώσσας και δεν έχουν εξοφλήσει ακόμη τα βιβλία του προηγούμενου σχολικού έτους 2009-2010. Οι σχολικές επιτροπές καλούνται να υπογράψουν νέες συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων ενώ ακόμη δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα για την πληρωμή τους για το 2009-2010.
Ακόμα, οι διευθυντές των σχολείων μέχρι τις 10 Οκτωβρίου πρέπει να πληρώσουν τα ένσημα στις καθαρίστριες, διαφορετικά οι σχολικές επιτροπές θα επιβαρυνθούν και με πρόστιμα από το ΙΚΑ, ενώ οι προμηθευτές ασκούν μεγάλες πιέσεις για αποπληρωμή των χρεών, αφού τους οφείλονται χρήματα από το προηγούμενο σχολικό έτος (πετρέλαιο, γραφική ύλη, ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, φυσικό αέριο κ.λπ.). Απλήρωτοι είναι και οι νεοδιόριστοι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι.
Στο μεταξύ, χθες μαθητές και γονείς στο 1ο Δημοτικό σχολείο των Πεύκων Θεσσαλονίκης δημιούργησαν μια «ανθρώπινη αλυσίδα», ως μια συμβολική διαμαρτυρία. Στο εξαθέσιο αυτό σχολείο λειτουργούν σήμερα 13 τάξεις, από τις οποίες η μία στο υπόγειο, δίπλα στον καυστήρα και η άλλη στην «χωρίς παράθυρα» αίθουσα εκδηλώσεων.
«Το σχολείο φτιάχτηκε για εξαθέσιο και σήμερα έχει γίνει 13θέσιο. Με 304 παιδιά στις μαθητικές αίθουσες, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Ακόμη και η διευθύντρια του σχολείου, που γονείς και μαθητές υπεραγαπούν, μετακόμισε στο μπαλκόνι για να δώσει ζωτικό χώρο στους μαθητές της», δήλωσε στην Ελευθεροτυπία η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Αννα Παπαδοπούλου.
Παράλληλα, σήμερα γονείς και μαθητές των Μουσικών Σχολείων πραγματοποιούν πανελλαδική κινητοποίηση ζητώντας μόνιμους καθηγητές στις θέσεις που υπάρχουν κενά, να δοθούν δωρεάν βιβλία για μουσικά, καλλιτεχνικά και ξενόγλωσσα μαθήματα, καθώς, όπως λένε οι γονείς σε ανακοίνωση αλλά και σε επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, τα μουσικά σχολεία υπολειτουργούν και τα παιδιά-όπως λένε οι γονείς- «τριγυρίζουν στους διαδρόμους για να καλύψουν τις κενές ώρες». Πηγή: tvxs.gr