ΣΕ ΛΟΒΟΤΟΜΗ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΑΝΟΙ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ
Άτομα με νοητική στέρηση, μεταξύ των οποίων και παιδιά, υποβλήθηκαν από το 1947 ως το 1983 σε επέμβαση λοβοτομής. Πολλοί εξ αυτών πέθαναν κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, όπως αποκάλυψε Δανός ιστορικός της ιατρικής, που ετοιμάζει βιβλίο πάνω σ' αυτό το θέμα...
Ο ιστορικός της ιατρικής Γέσπερ Βάτσι Κραγκ αφού ερεύνησε τις αναλύσεις ιατρικών φακέλων ασθενών, ετοιμάζεται να εκδώσει βιβλίο με τίτλο "Det hvide snit" ("Η Λευκή Τομή") που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.
"Στόχος των εγχειρήσεων δεν ήταν η θεραπεία, αλλά η βελτίωση της κατάστασης των ανθρώπων αυτών. Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα των επεμβάσεων λοβοτομής δεν ήταν καλά και ένα ποσοστό 7,6% πέθανε. Πολλές εγχειρήσεις έγιναν σε παιδιά, ακόμη και σε ηλικία 6 ετών, παρότι ο εγκέφαλός τους δεν είχε αναπτυχθεί πλήρως", δήλωσε ο Κραγκ σε δημοσιογράφους της χριστιανικής εφημερίδας Kristelig Dagbladet.
Από το 1957 ως το 1983 που απαγορεύτηκε στη Δανία η λοβοτομή, περίπου 4.500 Δανοί είχαν υποβληθεί στην εγχείρηση αυτή, χωρίς τα επίσημα στοιχεία να αποκαλύπτουν αν μεταξύ αυτών υπήρχαν και άτομα με νοητική στέρηση. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του Κραγκ, πάνω από 300 άνθρωποι με νοητική στέρηση υποβλήθηκαν σε λοβοτομή αυτές τις δεκαετίες, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, το Rigshospitalet και στο Kommunehospitalet του Όρχους.
"Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη από την καθολική έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, που κανείς δεν πίστευε ότι θα υπήρχε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Άνθρωποι με υψηλή μόρφωση όπως οι γιατροί επετίθεντο σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους χωρίς να είναι βέβαιοι για το αποτέλεσμα", δήλωσε η Σάπερ Κρίστενσεν, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ατόμων με Νοητική Στέρηση (LEV).
"Η ζωή των ανθρώπων με νοητική στέρηση δεν είχε καμία αξία για κάποια άτομα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση", δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο υπουργός Υγείας της Δανίας Μπέρτελ Χαάρντερ. Πηγή: enet.gr