ΤΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ «ΑΘΩΑ» ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ο κίνδυνος εμφάνισης όγκων του εγκεφάλου στα παιδιά δεν δείχνει αυξάνεται από την έκθεση στα «μαγνητικά πεδία εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας», τα οποία δημιουργούνται από τις ηλεκτρικές συσκευές, τα καλώδια και μια πληθώρα άλλων πηγών...
Το καθησυχαστικό συμπέρασμα προκύπτει από μετα-ανάλυση που εξέτασε συνδυαστικά τα αποτελέσματα επιμέρους ερευνών για το θέμα, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί από το 1960 έως το 2001.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες δημοσιεύεται στο American Journal of Epidemiology.
H Λίκα Κέιφετς, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου και επικεφαλής της έρευνας, θεωρεί ότι οι γονείς δεν έχουν λόγο να αλλάξουν σπίτι ακόμα κι αν μένουν κοντά σε καλώδια υψηλής τάσης.
Επισημαίνει πάντως ότι μαγνητικά πεδία εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF-MF) έχουν συνδεθεί σε προηγούμενες έρευνες με την εμφάνιση λευχαιμίας στα παιδιά.
Όπως αναφέρει το Reuters, η ομάδα της Δρ Κέιφετς συνδύασε αποτελέσματα 10 ερευνών που αφορούν σε 8.400 παιδιά με όγκους στον εγκέφαλο και 11.500 υγιή παιδιά. Αν και το δείγμα είναι αρκετά μεγάλο, τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε πεδία υψηλής έντασης ήταν πολύ λίγα.
Αν και οι επιμέρους μελέτες διέφεραν στη μεθοδολογία, όπως για παράδειγμα στον τρόπο μέτρησης της έκθεσης, τα αποτελέσματά βρίσκονταν σε συμφωνία μεταξύ τους, αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι γονείς, εκτιμά η Δρ Κέιφετς, δεν έχουν λόγο να πάρουν δραστικά μέτρα για να προστατεύσουν την οικογένειά τους.
Ίσως θα ήταν σκόπιμο, πάντως, να απομακρύνουν τις ηλεκτρικές συσκευές από τα προσκέφαλα των παιδιών.
Όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας, επισημαίνει η ερευνήτρια, οι επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν αύξηση του ρίσκου δεν επιβεβαιώνονται από τις μελέτες σε πειραματόζωα.
«Ζούμε με την αβεβαιότητα και επίσης ζούμε με κινδύνους, οπότε υπάρχουν οφέλη που πρέπει να ζυγίζονται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση» σχολίασε η Δρ Κέιφετς.
«Οι εκθέσεις αυτές προέρχονται από πολλές πηγές, και αυτό είναι απλώς ένα μέρος της σύγχρονης ζωής» είπε.
Η ερευνητική ομάδα διευκρινίζει ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου αλλά και από τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας. Πηγή: tanea.gr