Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ Η ART THERAPY

«Μέσα από τη ζωγραφική, οι ασθενείς βρίσκουν την ψυχική τους ισορροπία. Χρειάζονται λιγότερες ημέρες νοσηλείας, ενώ κάποιοι δεν μπαίνουν ξανά στο νοσοκομείο», λένε οι ειδικοί του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης...

Η ζωγραφική βοηθάει στην προσπάθεια ανάκτησης της ψυχικής ισορροπίας. Απτό παράδειγμα αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ενασχόλησης ατόμων με βαριές ψυχικές διαταραχές, που ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ). Οπως αποδείχθηκε χρειάστηκαν λιγότερες ημέρες νοσηλείας, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν μπήκαν ξανά στο ψυχιατρείο.

«Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό», τονίζει ο ψυχίατρος, επικεφαλής της Μονάδας Παύλος Βασιλειάδης.

«Μέσα σε 10 χρόνια αποφεύχθηκαν 3.500-4.000 μέρες νοσηλείας. Υπάρχουν άτομα που απασχολούνται στη μονάδα που δεν μπήκαν ξανά στο ψυχιατρείο τα τελευταία 5-6 χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Βασιλειάδης, αναφέροντας ως παράδειγμα μία γυναίκα η οποία, αν και ήταν για 700 μέρες συνεχώς μέσα στο ψυχιατρείο, τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται με τη ζωγραφική και δεν ξαναμπήκε στο ίδρυμα.

Η απασχόληση στη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας αφορά διάφορες μορφές τέχνης, αλλά δεν είναι «art therapy», δηλαδή θεραπεία διά της τέχνης, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Στόχος η τέχνη

«Ο στόχος της δουλειάς που γίνεται στη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας είναι η τέχνη, δεν είναι θέμα θεραπείας. Στο art therapy ο στόχος είναι η θεραπεία και όχι το εικαστικό αποτέλεσμα, εμάς μας ενδιαφέρει το αισθητικό αποτέλεσμα», επισημαίνει ο κ. Βασιλειάδης. Το είδος της τέχνης με το οποίο ασχολούνται οι ασθενείς με ψύχωση περιλαμβάνεται στην «art brut», δηλαδή την ωμή, την ακατέργαστη τέχνη ή την «outsider art», δηλαδή την τέχνη του περιθωρίου. Ουσιαστικά, η «art brut» είναι η τέχνη ατόμων αυτοδίδακτων. Κύριος πυρήνας της είναι η ζωγραφική προσώπων με ψυχική διαταραχή, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν ό,τι θέλουν.

Στο «art therapy» το προσωπικό μίας κλινικής βάζει τον ασθενή να ζωγραφίσει ένα θέμα και από κει και πέρα συζητούν. «Στη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας, οι ασθενείς αρχίζουν και ζωγραφίζουν από μόνοι τους, είναι αυτοδίδακτοι.

«Ακτινογραφία» του ασθενούς

Μέσα από τα έργα μπορεί να δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ένας ασθενής. Για παράδειγμα, σ’ ένα έργο ζωγραφικής, στο οποίο η τοποθέτηση των πραγμάτων μέσα στο πλαίσιο είναι αρκετά δομημένη, συμβολικά βλέπουμε μια προσπάθεια του ασθενούς να ρυθμίσει και να δομήσει ξανά το χαοτικό εγώ του, πράγμα το οποίο είναι και μια θεραπευτική λειτουργία», επισημαίνει ο κ. Βασιλειάδης. Πηγή: kala-nea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com