ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ
Ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία θα «μπλοκάρει» προσωρινά τις ανατιμήσεις των αλεύρων πρόκειται να λάβει εντός της προσεχούς εβδομάδος ευρεία ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η λήψη των ασφαλιστικών μέτρων βασίζεται στα πρώτα στοιχεία τα οποία δείχνουν εναρμονισμένη πρακτική στη διαμόρφωση των τιμών...
Η «έφοδος» των υπαλλήλων της Επιτροπής έγινε στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που άρχισε προ ημερών, όταν ξέσπασε το θέμα της επικείμενης ανατίμησης των αλεύρων. Οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού συγκέντρωσαν έγγραφα, τιμολόγια και σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών, τους οποίους δέσμευσαν από τους δύο συνδέσμους των αλευροβιομηχάνων, καθώς και από μύλους και από εισαγωγείς σιτηρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα των υπαλλήλων της Επιτροπής αφορά όλο το κύκλωμα «σίτος- αλεύρι- ψωμί». Η έρευνα αφορά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές από τις επιχειρήσεις του κλάδου της αλευροβιομηχανίας στον τομέα της διαμόρφωσης των τιμών. Πηγές της αλευροβιομηχανίας υποστηρίζουν ότι χρειάζονται απεγνωσμένα κεφάλαια κίνησης για να προχωρήσουν στην αγορά σιτηρών, αλλά βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών και ως εκ τούτου οι ανατιμήσεις είναι η μόνη διέξοδος.
Παράλληλα, συνεχίζονται με εντολή του γενικού γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας κ. Στ. Κομνηνού οι κοστολογικοί έλεγχοι στις αλευροβιομηχανίες. Με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας διαπιστώνεται ότι οι αλευροβιομηχανίες από την εποχή της διατροφικής κρίσης το 2007 και το 2008 δεν έχουν ρίξει τις τιμές των αλεύρων παρά την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών των σιτηρώναπλώς είχαν αυξήσει τις εκπτώσεις προς τους πελάτες τους, τις οποίες εν συνεχεία και ανάλογα με τη συγκυρία της αγοράς μείωναν.
Οπως είναι γνωστό, επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκη έχει αποστείλει και ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Μ. Μπόλαρης ζητώντας να διερευνηθεί «αν οι εν λόγω ενέργειες μειώνουν το πεδίο δράσης του ανταγωνισμού στον χώρο των αλεύρων και περιορίζουν την ελευθερία διαμόρφωσης των τιμών τους από κάθε αλευροβιομηχανία, σε αποτέλεσμα την επιβάρυνση των καταναλωτών». Πηγή: tovima.gr