ΕΛ.ΑΣ: «ΕΚΡΗΞΗ» ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ
Ως το έτος «έκρηξης» της εγκληματικότητας με πρωταγωνιστές ανηλίκους χαρακτηρίζουν το 2009 αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία παραβατικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων από ανηλίκους, ακόμη και κάτω από 10 ετών. Οι ίδιοι εκτιμούν πως «η οικονομική κρίση θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τους ανηλίκους και θα ενισχύσει την παραβατικότητά τους»...
Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, «με εξαίρεση το 1995, όταν ανήλικοι πρωταγωνίστησαν σε φρικιαστικά εγκλήματα, στη συνέχεια οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τώρα συλλαμβάνουμε για κλοπές και ληστείες ακόμη και παιδιά 8 και 9 ετών, ενώ βαποράκια ναρκωτικών χρησιμοποιούνται μέχρι και 7χρονα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία παραβατικότητας της ΕΛ.ΑΣ., το πρώτο τετράμηνο του 2010 τα εγκλήματα με επικίνδυνη σωματική βλάβη είναι ήδη αναλογικά περισσότερα από όσα καταγράφηκαν το 2008. Παράλληλα, παρατηρείται αυξητική τάση και μεταβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών της εγκληματικότητας των ανηλίκων. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις επιθέσεις με μαχαίρια, όπλα ή αυτοσχέδια δολοφονικά εργαλεία, αλλά και σε ληστείες. Οι υποθέσεις αυτές υπερδιπλασιάστηκαν το 2009 σε σύγκριση με το 2008.
«Το έγκλημα έγινε πολύ πιο εύκολο ακόμη και για μικρά παιδιά. Πολύ εύκολα βρίσκουν όπλα, ενώ η χρήση βίας έγινε συχνότερη» σημειώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εκτιμώντας παράλληλα ότι «η οικονομική κρίση θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τους ανηλίκους και θα ενισχύσει την παραβατικότητά τους».
Μιλώντας στην εφημερίδα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας Βάσω Αρτινοπούλου υπογραμμίσει επίσης πως «τα τελευταία χρόνια επισημαίνεται η ολοένα και συχνότερη εμπλοκή των ανήλικων παραβατών στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, στην κατοχή όπλων και τη χρήση βίας».
«Οι ερμηνείες της βίας είναι πολυσύνθετες και πολυπαραγοντικές. Οι αιτιολογικοί παράγοντες είναι πολιτισμικοί (π.χ. κρίση αξιών), οικογενειακοί (δυσλειτουργικές οικογένειες), κοινωνικοί (συλλογική ανοχή της βίας, ΜΜΕ), οικονομικοί και πολιτικοί. Ωστόσο, πέραν των ευρύτερων κοινωνιολογικών και πολιτισμικών παραγόντων που επιδρούν στην ομαδοποίηση των ανηλίκων παραβατών, συχνά παρατηρείται μια υπόγεια διαδρομή μεταξύ της προγενέστερης θυματοποίησης» επισημαίνει η κ. Αρτινοπούλου.