ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΚΟΝΕΑ «ΕΔΕΙΞΕ» Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Παραπλάνησε τη Δικαιοσύνη, επικαλέστηκε ψευδείς ισχυρισμούς και αναβάθμισε πραγματικά περιστατικά προς υπεράσπισή του. Και όλα αυτά, αφού κυριευμένος -παρά την εκπαίδευσή του- «από θυμό και αγανάκτηση», πυροβόλησε δύο φορές «σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», με αποτέλεσμα το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου...
Ο λόγος για τον Επ. Κορκονέα, όπως ευθέως έδειξε χθες ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας, Χρ. Λακαφώσης, ζητώντας την ενοχή του, όπως κατηγορείται, χωρίς κανένα ελαφρυντικό.
Μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες, ο εισαγγελικός λειτουργός προχώρησε στην καρέ καρέ ανάλυση της νύχτας της 6ης Δεκεμβρίου 2008, βασιζόμενος στα επιστημονικά ευρήματα και τις εκθέσεις, αλλά και στις καταθέσεις των περίπου 60 μαρτύρων, που «παρήλασαν» ενώπιον του δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων και συνάδελφοι των δύο κατηγορουμένων. Μία τοποθέτηση, που κατακλείδα είχε την πρόταση ενοχής και για τους δύο κατηγορούμενους - ειδικούς φρουρούς: ο μεν Επ. Κορκονέας για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με ενδεχόμενο δόλο και για παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού εξουδετέρωσης από αστυνομικό, ο δε Βασ. Σαραλιώτης για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.
«Αυτοί προκάλεσαν»
Ακολούθησε η πρόταση απόρριψης όλων των ελαφρυντικών, που έχει αιτηθεί η πλευρά Κορκονέα, ενδεχόμενο που, εφόσον γίνει δεκτό από το δικαστήριο, οδηγεί μέχρι και στην ισόβια κάθειρξη του κατηγορουμένου. Ενδεικτική της διαδικασίας ήταν η τοποθέτηση του Χ. Λακαφώση σχετικά με το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος, για την τεκμηρίωση του οποίου η υπεράσπιση είχε χαρακτηρίσει συχνά «αναρχικό» και «επικίνδυνο αντιεξουσιαστή» τον Αλ. Γρηγορόπουλο:
«Δεν προέκυψε πως το θύμα ενέχεται σε οποιοδήποτε στάδιο επιθέσεως εις βάρος του κατηγορουμένου και του συναδέλφου του, η δε παρουσία του στο χώρο δεν αποτελεί ενδείκτη επίμεμπτης συμπεριφοράς, αλλά έκφραση ελεύθερης και αυτόνομης βούλησης, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας. Η φραστική αντιπαράθεση, στην οποία συμμετείχε το θύμα, δεν συνιστά από μόνη της ανάρμοστη συμπεριφορά, καθώς, όπως προέκυψε, το θύμα, αλλά και τα άλλα παρευρισκόμενα στην οδό Τζαβέλα άτομα, προκλήθηκαν από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι, όχι για να επιβάλουν τη νομιμότητα, αλλά για να προκαλέσουν και να επιδείξουν την υπεροχή τους, προκάλεσαν φραστική αντιπαράθεση».
Για τη στιγμή δε του πυροβολισμού, είπε ότι, παρά την εμπειρία του, «ο Επ. Κορκονέας, αν και δεν επιδίωξε να θανατώσει τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, χρησιμοποίησε το όπλο του κατά τρόπο που καθιστούσε σφόδρα πιθανή τη θανάτωση κάποιου από τους παρευρισκόμενους και όχι αναγκαίως του ανήλικου θύματος. Οι συνθήκες υπό τις οποίες ο Επ. Κορκονέας ενήργησε, συνηγορούν με βεβαιότητα υπέρ του ότι ήταν σε θέση να προβλέψει και πράγματι προέβλεψε τη θανάτωση ως ενδεχόμενη συνέπεια της πράξης του. Την κρίσιμη χρονική στιγμή, όμως, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έκανε χρήση του όπλου του».
Καταπέλτης ήταν η εισήγηση και για τον Βασ. Σαραλιώτη, ο οποίος «αποδεχόμενος ως ενδεχόμενο όποιο αποτέλεσμα επερχόταν, αλλά και επιδοκιμάζοντάς το, ενίσχυσε την απόφαση του συγκατηγορουμένου του να προκαλέσει την ομάδα των παρευρισκόμενων ατόμων στην οδό Τζαβέλα». Και οι δύο, μάλιστα, «κυριευμένοι από θυμό και οργή», κατέβηκαν από το περιπολικό. Λίγο πριν, σύμφωνα με τον Χαρ. Λακαφώση, «είχαν συναποφασίσει» να αντιπαρατεθούν με τους αγνώστους που τους είχαν επιτεθεί.
Στο στόχαστρό του μπήκαν και οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων. Μίλησε για «ταυτόσημη λεκτική αποτύπωση» των απολογιών, στις οποίες «αποδομήθηκαν» οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί, λόγω, μεταξύ άλλων, των «ανακριβειών» και των «ψευδών ή αναβαθμισμένων στοιχείων», που κατέθεσαν οι ειδικοί φρουροί. Ειδική μνεία έκανε και στην «ομολογία Κορκονέα» ότι δημιούργησε άλλη εικόνα απ' την πραγματική, «αναβαθμίζοντας τα χαρακτηριστικά τής αρχικής επίθεσης», που δέχθηκαν στο περιπολικό, προκειμένου «να δημιουργήσει υπερασπιστικά στοιχεία».
Τι έγινε
Τι συνέβη, όμως, εκείνο το βράδυ, σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέα; Οπως υποστήριξε, οι δύο ειδικοί φρουροί: δέχθηκαν αιφνιδιαστικά «εκτοξευμένα από άγνωστο αριθμό ατόμων -όχι πάνω από δύο ή τρία- μερικά μικρά αντικείμενα». Το επεισόδιο, παρά το γεγονός ότι ήταν ποινικά αξιόποινο, δεν έφερε στοιχεία σοβαρών ενδείξεων επικινδυνότητας για τους κατηγορουμένους.
Αν και θα έπρεπε να ενημερώσουν το Α.Τ. Εξαρχείων, «κατόπιν συναπόφασης» αποβιβάστηκαν από το περιπολικό, επιδεικνύοντας «ασύνετη και επικίνδυνη συμπεριφορά», επέδειξαν «αναξιοπρεπή για αστυνομικό συμπεριφορά», επιτιθέμενοι φραστικά προς τα άτομα, αλλά και απαντώντας, «εξομοιώνοντας ανεπίτρεπτα τη συμπεριφορά τους με αυτή του πλήθους», το οποίο και «πυροδότησαν με την εμφάνισή τους».
Ο Επ. Κορκονέας «σε ήρεμη ψυχική κατάσταση έστρεψε προς την οδό Τζαβέλα και πυροβόλησε δύο φορές». Στη συνέχεια, αν και οι κατηγορούμενοι αντιλήφθηκαν ότι κάποιος επλήγη, αποχώρησαν «με απαθή και ψύχραιμο τρόπο, αν και ασφαλώς άκουγαν τις επικλήσεις των παρευρισκμένων», ενώ απέφυγαν και να ενημερώσουν σχετικά.
Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί στις 2 Σεπτεμβρίου, με την αγόρευση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Νίκου και Ζωής Κωνσταντοπούλου. Πηγή: enet.gr