ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ, ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ «ΜΑΥΡΩΝ» ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ Ο ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τη θερινή ανάπαυλα προεδρεύει την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, εν μέσω διογκούμενου κύματος αμφισβήτησης της ηγεσίας του και δημοσκοπήσεων που προϊδεάζουν για συντριβή από τους Σοσιαλιστές στις εκλογές του 2012...
Δημοσκόπηση που δημοσιεύει την Πέμπτη το περιοδικό Nouvel Observateour δείχνει ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα συντριβόταν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν (59% έναντι 41%), ενώ θα τον νικούσε και η Μαρτίν Ομπρί (53%-47%),
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS-Sofres, που διεξήχθη για τους δύο πιθανότερους υποψηφίους των Σοσιαλιστών για την προεδρία, επιβεβαιώνει την αποστασιοποίηση της κοινής γνώμης από τον Νικολά Σαρκοζί.
Αν διεξαγόταν σήμερα δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών, ο Σαρκοζί δεν θα κέρδιζε παρά μόνο την αντίπαλό του στις εκλογές του 2007, την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με 51% έναντι 49%, ενώ θα ερχόταν ισοπαλία με τον πρώην γραμματέα των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ.
Δημοσκόπηση που είχε δημοσιευθεί τη Δευτέρα στην εφημερίδα Liberation καταδεικνύει ότι περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους ψηφοφόρους επιθυμούν να δουν τους Σοσιαλιστές να κερδίζουν την προεδρική μάχη του 2012.
Ο Σαρκοζί απέναντι σε κριτική και πίεση
Ο Γάλλος πρόεδρος πιέζεται να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, και την ίδια ώρα τα συνδικάτα απειλούν με κινητοποιήσεις για τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Ταυτόχρονα ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται αντιμέτωπος με μπαράζ επικρίσεων για τις απελάσεις Ρομά, με τους επικριτές του να καταγγέλλουν απόπειρα προσέλκυσης της ψήφου των συντηρητικών ψηφοφόρων.
Η σύνδεση της παρουσίας των Ρομά στη Γαλλία με την εγκληματικότητα και η απόφαση για τη διάλυση καταυλισμών και τις μαζικές απελάσεις προς Ρουμανία και Βουλγαρία έχουν ξεσηκώσει την οργή της γαλλικής αντιπολίτευσης και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Την Κυριακή παρενέβη ακόμη και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ', καλώντας τους Γάλλους να σεβαστούν τη διαφορετικότητα.
«Αυτή είναι μία πολιτική ντροπής. Είναι εκλογική στρατηγική. Δεν θα συμβάλουν [οι απελάσεις] σε τίποτα στην ασφάλεια του γαλλικού λαού» δηλώνει σε βαρύ τόνο ο πρώην πρωθυπουργός, «ορκισμένος» εχθρός και πιθανός προεδρικός υποψήφιος Ντομινίκ ντε Βιλπέν.
Και σε βαρύ τόνο ο Βιλπέν αναφέρει ότι οι κινήσεις του Νικολά Σαρκοζί «αφήνουν μία κηλίδα ντροπής» στη γαλλική σημαία.
Περνώντας στην αντεπίθεση, σύμμαχοι του Σαρκοζί δήλωσαν ότι περισσότεροι από 10.000 Ρομά απελάθηκαν όταν ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν ήταν υπουργός Εσωτερικών και μετέπειτα πρωθυπουργός της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την προεδρία Σαρκοζί, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι.
Μπροστά στην αυξημένη πίεση, ο Γάλλος πρόεδρος είχε καλέσει υπουργούς του ακόμα και να διακόψουν τις διακοπές τους για μία έκτακτη συνεδρίαση στη θερινή του κατοικία με επίκεντρο την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος.
Έπειτα από εκείνη τη συνάντηση η Γαλλία «ψαλίδισε» την πρόβλεψή της για οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος σε 2% από 2.5%. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν περικοπές ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές.
Άλλη μία «καυτή» πρόκληση για τον Σαρκοζί είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Η δρομολογούμενη αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 60 στα 62 έτη έχει προκαλέσει κύμα δυσαρέσκειας και έχουν εξαγγελθεί ήδη κινητοποιήσεις για τις 7 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έρχονται προς συζήτηση στη Βουλή τα σχέδια για το συνταξιοδοτικό.
Οι προτάσεις Σαρκοζί για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έβγαλαν 800.000 Γάλλους στους δρόμους τον Ιούνιο. Πηγή: in.gr