Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΝΕΑ ΕΙΔΗ ΕΝΔΗΜΙΚΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΤΗΣ BP

Δύο άγνωστα μέχρι σήμερα είδη ψαριών που πιθανότατα ζουν αποκλειστικά στον Κόλπο του Μεξικού ανακαλύφθηκαν στην περιοχή που πλήττεται από τη γιγάντια πετρελαιοκηλίδα της BP. Στο μεταξύ, Ρώσος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι τα ρωσικά βαθυσκάφη Mir θα μπορούσαν να σταματήσουν ταχύτερα τη συνεχιζόμενη διαρροή...

«Υπάρχουν μόνο τέσσερα σκάφη σε όλο τον κόσμο που μπορούν να καταδυθούν μέχρι τα 6.000 μέτρα -τα Mir, το γαλλικό Nautile και το ιαπωνικό Shinkai. Τα Mir είναι γνωστό ότι είναι τα καλύτερα» δήλωσε στο BBC ο Γιεβγκένι Τσερνίεφ, κυβερνήτης των ρωσικών υποβρυχίων.

Ο Τσερνίεφ και τα βαθυσκάφη Mir, τα οποία ανήκουν στο ρωσικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Σίρκοφ, είχαν γίνει πρωτοσέλιδο το 2007 όταν πραγματοποίησαν την πρώτη αποστολή μέχρι το βυθό του Βόρειου Πόλου.

Τα δύο υποβρύχια βρίσκονται σήμερα στη λίμνη της Βαϊκάλης, όπου έχουν ήδη ανακαλύψει αποθέματα στερεοποιημένου ένυδρου μεθανίου.

Ο Τσερνίεφ δήλωσε ότι απορεί με το γεγονός ότι η BP δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή των Ρώσων και ζήτησε να εξεταστεί το θέμα σε επίπεδο κυβερνήσεων και επιστημόνων.

Η BP χρησιμοποιεί στην επιχείρησή της ρομποτικά βαθυσκάφη που ελέγχονται από την επιφάνεια και καταδύονται μέχρι το βυθό στα 1.500 μέτρα. Από τις 21 Απριλίου που βυθίστηκε η πλατφόρμα άντλησης DeepWater Horizon, η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να σφραγίσει τη γεώτρηση, έχει εγκαταστήσει όμως ένα σύστημα αγωγών που αντλεί ένα μέρος του πετρελαίου.

Δύο γεωτρήσεις εκτόνωσης που εκτιμάται ότι θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο.

Νέα είδη

Ενώ συνεχίζεται η χειρότερη διαρροή πετρελαίου στην ιστορία των ΗΠΑ, Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν την ανακάλυψη δύο νέων ειδών στον τόπο της καταστροφής.

Πρόκειται για δύο ψάρια «νυχτερίδες » που ζουν σε μεγάλα βάθη στον Κόλπο του Μεξικού. Ονομάζονται έτσι επειδή στέκονται στο βυθό ακουμπώντας στα πτερύγιά τους και θυμίζουν νυχτερίδες που σέρνονται πάνω στα φτερά τους.

«Ένα από τα ψάρια που περιγράφουμε περιορίζεται απόλυτα στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδας» δήλωσε στο Reuters ο Τζον Σπαρκς, ερευνητής του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη.

«Η ανακάλυψη αυτή καταδεικνύει τη δυνητική απώλεια βιοποικιλότητας που μπορεί να προκαλέσει μια καταστροφή αυτής της κλίμακας« επισήμανε.

Παρουσιάζοντας την ανακάλυψη στο Journal of Fish Biology, η ομάδα του Δρ Σπαρκς δίνει στα νέα είδη τις ονομασίες Halieutichtys intermedius και Halieutichtys bispinosus. Έρχονται να προστεθούν στο είδη γνωστό συγγενικό είδος H. aculaetus,

Εκτός από τα ψάρια της περιοχής, το πετρέλαιο απειλεί ασπόνδυλα και καρκινοειδή που τροφοδοτούσαν μια πλούσια βιομηχανία αλιείας. Απειλεί επίσης πτηνά που σταθμεύουν στους βαλτότοπους του Δέλτα του Μισισιπή, από τους οποίους το πετρέλαιο είναι αδύνατο να απομακρυνθεί.

Για να σώσουν τις σπάνιες θαλάσσιες χελώνες που ζουν στην περιοχή του Κόλπου, οι αρχές συνέλεξαν και απομάκρυναν από τις παραλίες μια ολόκληρη γενιά αβγών. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com