Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

"Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ"

Την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας τονίζει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, κάνοντας μάλιστα λόγο, για πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί...

Επεσήμανε ότι το ΔΝΤ προσπαθεί να «πείσει» την ΕΕ να παρέχει στην Ελλάδα επιπλέον πόρους για ανάπτυξη.

Ο κ. Στρος Καν είπε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η μείωση του κόστους, ενώ υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Όπως είπε, για τις χώρες που δε βρίσκονται σε κάποια οικονομική ένωση, η «λύση» θα ήταν η υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Επίσης, κατά τον κ. Στρος Καν, δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση η εσωτερική υποτίμηση, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πτώση της κατανάλωσης.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για την καθυστερημένη αντίδραση της ΕΕ, λέγοντας ότι θα μπορούσε να δράσει ταχύτερα για τη στήριξη της Ελλάδας και τότε οι θυσίες του ελληνικού λαού θα μπορούσαν να ήταν μικρότερες.

Παρόλα αυτά ο επικεφαλής του ΔΝΤ, τόνισε ότι για την Ελλάδα η λήψη των σκληρών μέτρων ήταν μονόδρομος.

"Αποκλείεται ο κίνδυνος νέας ύφεσης"

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ απέκλεισε την Κυριακή κάθε κίνδυνο νέας ύφεσης, στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία το σενάριο της νέας ύφεσης ανησύχησε εκ νέου τις χρηματαγορές.

"Δεν το πιστεύω", απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου, στο περιθώριο των Οικονομικών Συναντήσεων της Εξ-αν-Προβάνς, στη νότια Γαλλία, για τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής ύφεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, "σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης, η οποία επιβεβαιώνεται κυρίως στον αναδυόμενο κόσμο, αλλά επίσης στον βιομηχανικό κόσμο".

"Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν είναι αυτονόητη στον βιομηχανικό κόσμο, αυτό εξαρτάται από εμάς. Αυτό εξαρτάται από την ικανότητα των βιομηχανικών χωρών να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των επενδυτών και των καταθετών", πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αυτής εξαρτάται από την "καλή δημοσιονομική διαχείριση, μια διαχείριση αυστηρή" που μπορεί, κατά την άποψή του, να την αποκαλέσει κανείς "λιτότητα" ή δημοσιονομική "αυστηρότητα".

Ο κ. Τρισέ διαβεβαίωσε ότι ο συγχρονισμός των διαφορετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων λιτότητας δεν κινδυνεύει να καταστρέψει την ανάκαμψη, όπως φοβούνται πολλοί οικονομολόγοι καθώς και αμερικανοί ηγέτες.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε για μια ακόμα φορά "ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης" της ΕΕ, με μια "ημιαυτόματη επιβολή κυρώσεων" στις χώρες που δε σέβονται τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, η ενίσχυση αυτή θα πρέπει αρχικά να γίνει με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι υπάρχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες, πριν αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο, στη συνέχεια, "αλλαγής της συνθήκης". Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com