Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΝΕΟ ΣΩΜΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σώμα ελεγκτών που θα διενεργεί τακτικούς ελέγχους στους φορολογούμενους και στις επιχειρήσεις με αντικειμενικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες συστήνει το υπουργείο Οικονομικών. Οι ελεγκτές, οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο θα κατανεμηθούν σε ελεγκτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, θα λειτουργούν παράλληλα με το ΣΔΟΕ το οποίο θα αναλαμβάνει τις ειδικές αποστολές...

Η σύσταση του νέου σώματος εντάσσεται στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και ακολουθεί τις προτάσεις που έχει διατυπώσει σε τεχνικό επίπεδο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την απελευθέρωση στελεχιακού δυναμικού που θα ασχολείται με τους φορολογικούς ελέγχους και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Στο ίδιο πλαίσιο επιχειρείται ο καλύτερος δυνατός επιμερισμός εργασιών εντός των υπηρεσιών του υπουργείου με την σύσταση υποομάδων που αναλαμβάνουν συγκεκριμένες εργασίες.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών μέσω των ελέγχων που διεξάγουν το ΣΔΟΕ και οι εφορίες θα συνεχίσει και θα διευρύνει την εφαρμογή της ποινής της αναστολής λειτουργίας των παραβατικών επιχειρήσεων ως βασικού μέτρου συμμόρφωσης και φορολογικής δικαιοσύνης.

Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσες επιχειρήσεις επιδιώκουν την απόκρυψη φορολογητέου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, ύστερα από πρόταση της Διεύθυνσης Ελέγχου αποφασίζεται για διάστημα μέχρι ενός μήνα η αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επιτηδευματία κάθε φορά που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με τη χρήση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων, ή διαπιστώνεται από διαφορετικούς κάθε φορά φορολογικούς ελέγχους για τουλάχιστον δύο φορές μέσα στην ίδια ή στην επόμενη χρήση ότι δεν εκδόθηκε ή εκδόθηκε ανακριβώς στοιχείο κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, εφόσον αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής.

Εξάλλου, «λουκέτο» μπαίνει και όταν διαπιστώνονται από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο, για τουλάχιστον τρεις διαφορετικές συναλλαγές, παραβάσεις που έχουν να κάνουν με τη μη έκδοση των αντίστοιχων αποδείξεων.

«Ομάδες κρούσης»

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της αλλαγής των δομών του φορολογικού συστήματος, αναμένεται να συγκροτηθούν από το φθινόπωρο πέντε «ομάδες κρούσης», οι οποίες θα συνδράμουν στο έργο του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των υπηρεσιών του υπουργείου.

Το έργο των «ομάδων κρούσης» θα επικεντρωθεί:

- Στον έλεγχο της λεγόμενης «επώνυμης φοροδιαφυγής», με την αξιοποίηση στοιχείων από διάφορους φορείς, όπως είναι οι συμβολαιογράφοι, οι τράπεζες, το χρηματιστήριο, οι μεσίτες ή οι φορολογικές αρχές άλλων κρατών.

- Στην είσπραξη του ΦΠΑ, του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και των άλλων παρακρατούμενων φόρων που δεν αποδίδονται στο Δημόσιο.

- Στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που συνολικά υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά εισπράξιμα θεωρούνται 8 με 10 δισ. ευρώ.

- Στον έλεγχο της μεγάλης φοροδιαφυγής που διενεργείται μέσω offshore εταιριών και ενδο-ομιλικών συναλλαγών.

- Στον έλεγχο των φορολογούμενων με μεγάλα εισοδήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτές και σε ποιο βαθμό δικαιολογούνται από τις νόμιμες δραστηριότητές τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, αρχίζουν νέοι έλεγχοι σχετικά με την επιχειρηματική αμοιβή.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των ποσών που δηλώνονται από τις εταιρίες ως τέτοιου είδους αμοιβές και από τα στελέχη τους που τις εισπράττουν. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com