ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η ΕΕ εγκαινίασε την ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη (European e-Justice portal), ένα ηλεκτρονικό εργαλείο ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης, το οποίο παρέχει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη σε ολόκληρη την ΕΕ...
Ο συγκεκριμένος δικτυακός τόπος απευθύνεται στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους δικηγόρους και τους δικαστές που έχουν απορίες σχετικά με νομικά ζητήματα διασυνοριακού χαρακτήρα και ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση των διαφόρων νομικών συστημάτων.
Στις 12.000 και πλέον σελίδες περιεχομένου, που διαθέτει, η πρώτη έκδοση της πύλης παρέχει πληροφορίες και συνδέσμους σχετικά με τους νόμους και τις πρακτικές σε όλα τα κράτη μέλη. Για παράδειγμα, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη νομική συνδρομή, την κατάρτιση των δικαστών και τη μέθοδο της τηλεσυνδιάσκεψης, καθώς και συνδέσμους προς τις νομικές βάσεις δεδομένων και τα ηλεκτρονικά μητρώα αφερεγγυότητας και κτηματολόγια.
Ο Στεφάν ντε Κλερκ, υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, δήλωσε σήμερα επί του θέματος: «Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τον ευρωπαϊκό χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικτυακής πύλης, θέτουμε τα θεμέλια για μια δικαιοσύνη περισσότερο αποτελεσματική και προσιτή στους ευρωπαίους πολίτες.
Το πρόγραμμα σχετικά με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού συστήματος απονομής δικαιοσύνης, και η διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποτελεί την θύρα που παρέχει πρόσβαση προς το σύστημα αυτό. Για τη μακροχρόνια επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται πλέον εντατική συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών».
Τέλος, η Βίβιαν Ρέντιγκ επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Ηλεκτρονική δικαιοσύνη σημαίνει δικαιοσύνη με ένα κλικ. Σήμερα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου για να φέρουμε τη Δικαιοσύνη πιο κοντά στους πολίτες της ΕΕ και να ενισχύσουμε τις γνώσεις των πολιτών των διαφόρων χωρών σχετικά με τα νομικά συστήματα των άλλων χωρών.
Η γνώση οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη, με τη σειρά της, δημιουργεί στους πολίτες τη βεβαιότητα ότι τα δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη.
Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι δικηγόροι θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια πραγματική διαδικτυακή θυρίδα ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης και να αντλούν από εκεί πληροφορίες σχετικά με την απονομή της δικαιοσύνης.
Εντέλει, ο συγκεκριμένος δικτυακός τόπος θα εκσυγχρονίσει και θα εξορθολογήσει τον τρόπο με τον οποίον οι πολίτες λαμβάνουν νομικές πληροφορίες και συμβουλές. Οι πολίτες θα λαμβάνουν τις απαντήσεις που χρειάζονται στη γλώσσα τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι γνωρίζουμε πόσο καθοριστικό είναι αυτό. Η δικαιοσύνη που αργεί υπερβολικά είναι δικαιοσύνη άνευ ουσίας.» Πηγή: nooz.gr