Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ!

Ενας ρηξικέλευθος νόμος στη Γαλλία θεωρεί αδίκημα τη δημιουργία αφόρητης έντασης και τη διώκει ποινικά. Ψηφίστηκε ομόφωνα από το γαλλικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αντιδράσεων από δικαστικούς και νομικούς κύκλους που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς τι συνιστά ψυχολογική βία. Τον τελευταίο λόγο θα έχουν τα δικαστήρια...

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον νέο νόμο, η φραστική διατύπωση «συγκεκριμένης απειλής» στο πλαίσιο μιας συμβίωσης θεμελιώνει αδίκημα που διώκεται ποινικά. Ακόμη και οι επικρίσεις για την εμφάνιση του άλλου ή και μια απλή λεκτική προσβολή μπορούν να οδηγήσουν τον δράστη στην τσιμπίδα του νόμου. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών και χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να φθάσει στα 75.000 ευρώ.

Η ψυχολογική βία, πονάει!

Η υφυπουργός για θέματα Οικογένειας Ναντίν Μορανό τόνισε στην Εθνοσυνέλευση ότι ο νόμος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, επειδή για πρώτη φορά στα νομοθετικά χρονικά αναγνωρίζεται η ψυχολογική βία. «Δεν πληγώνουν μόνο τα χτυπήματα, πληγώνουν και οι λέξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Μορανό προσέθεσε ότι οι τηλεφωνικές γραμμές για ψυχολογική στήριξη δέχονται κάθε χρόνο 90.000 κλήσεις από γυναίκες και το 84% αυτών των περιπτώσεων αφορά ψυχολογική βία- και όχι σωματική, όπως θα περίμενε κανείς. Ο νόμος αφορά φυσικά και τους άνδρες, στην περίπτωση που «τα ακούσουν» από τη γυναίκα τους. Θα εφαρμοστεί επίσης τόσο σε παντρεμένα ζευγάρια όσο και σε ανθρώπους που συζούν, εργάζονται μαζί ή βρίσκονται στον ίδιο χώρο, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τι θεωρείται "ψυχολογική βία"

Λίγο γενικόλογα, ο νόμος προσδιορίζει την ψυχολογική βία ως «επανειλημμένες ενέργειες που γίνονται με λέξεις». Σε αυτές περιλαμβάνονται οι προσβολές και οι βρισιές, ακόμη και τα μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο, που «υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και προκαλούν αλλαγές στη διανοητική ή στη φυσική κατάσταση» του ανθρώπου.

Η κυρία Μορανό είπε επίσης ότι στο δικαστήριο θα είναι δυνατόν να καλούνται μάρτυρες και να προσκομίζονται ιατρικά πιστοποιητικά, που θα επιβεβαιώνουν ότι το θύμα έχει βυθιστεί στην κατάθλιψη εξαιτίας των προσβολών που έχει δεχτεί από τον σύντροφό του.

«Ο δικαστής θα μπορεί να λαμβάνει υπόψη επιστολές, SΜS ή άλλα μηνύματα, επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι η ψυχολογική βία συνίσταται σε προσβολές» ανέφερε η γαλλίδα υπουργός. Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι οι Αρχές θα μπορούν να επιβάλουν στον θύτη την υποχρέωση να φοράει ένα ειδικό ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης, έτσι ώστε το θύμα να μένει ήσυχο ότι δεν θα επαναληφθούν οι επιθέσεις. Πηγή: pyles.tv

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com