ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΨΗ «ΤΡΟΦΗΣ» ΠΑΙΡΝΕΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΡΟΜΠΟΤ
Αυτόνομο ρομπότ το οποίο θα παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται τρώγοντας και χωνεύοντας σε συνθετικό στομάχι ετοιμάζουν επιστήμονες στη Βρετανία. Στο παρελθόν είχαν υπάρξει πρότυπα ρομπότ που είχαν στο εσωτερικό τους καλλιέργειες βακτηριδίων που διασπούσαν την «τροφή» (στη περίπτωσή του άλατα, οργανικές ύλες και μαγιά) και παρήγαγαν ενέργεια...
Ωστόσο, αντιμετώπιζαν το πρόβλημα που έχουν και έχουν επιλύσει όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί: την απόρριψη των υπολειμμάτων της πέψης.
Τώρα, όπως αναφέρει ο New Scientist, ερευνητές στο Μπρίστολ της Βρετανίας, μεταξύ τους και ο Ιωάννης Ιερόπουλος, έλυσαν το γρίφο με την κατασκευή τεχνητού «εντέρου».
Το Ecobot III που κατασκεύασαν λειτουργεί σχεδόν αυτόνομα για επτά ημέρες. Σε αυτό διάστημα μπορεί να κάνει βασικές εργασίες, να παίρνει την τροφή του που επεξεργάζεται στις βακτηριδιακές καλλιέργειες και αποβάλλει τα υπολείμματα κάθε 24 ώρες.
Συγκεκριμένα, η πέψη των θρεπτικών υλών όταν μεταβολίζονται από τα βακτηρίδια παράγει ιόντα υδρογόνου που με τη σειρά τους παράγουν μέσα από περίπλοκη διαδικασία ηλεκτρικό ρεύμα.
Το έντερο του ρομπότ, αναφέρει ο κ.Ιερόπουλος, μπορεί να εκτελεί περισταλτικές κινήσεις όπως ένα πραγματικό έντερο, αποβάλλοντας τοξικές ουσίες που θα απειλούσαν τα βακτηρίδια. Πηγή: in.gr