ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΝ ΤΡΟΠΕ
Είναι τα πιο διάσημα παραλιακά κέντρα στην Ευρώπη. Χρεώνουν ως και 100 ευρώ το γεύμα- χωρίς το κρασί- και 17 ευρώ την ημέρα για τις ομπρέλες. Η Κέιτ Μος, ο Μπόνο και ο Μπρους Γουίλις είναι μερικοί από τους τακτικούς πελάτες...
Τώρα τα 27 κλαμπ και εστιατόρια της γνωστής παραλίας Παμπλόν του Σεν Τροπέ, στη Γαλλική Ριβιέρα, απειλούνται με κατεδάφιση αφού το τοπικό δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον.
Η απόφαση δημιούργησε μια ατμόσφαιρα ανταρσίας στους θαμώνες, που είναι συνηθισμένοι στις αντηλιακές κρέμες, στα κοκτέιλ και στους παπαράτσι, όχι στις μπουλντόζες.
Την ώρα που η Πάρις Χίλτον, νεαρή κληρονόμος της αλυσίδας ξενοδοχείων, απολάμβανε τη σαμπάνια της στο «La Voile Rouge», το πιο in κλαμπ της παραλίας, oι ιδιοκτήτες των κέντρων μιλούσαν με τους δικηγόρους τους για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.
«Είμαστε διατεθειμένοι να παλέψουμε μέχρι θανάτου» λέει η Καρόλ Μπαλιγκάντ, μία εκ των ιδιοκτητών που άρχισαν εκστρατεία με στόχο να ανακληθεί η απόφαση για την κατεδάφιση. «Αν προχωρήσουν, θα μετατρέψουν αυτή την παγκοσμίως γνωστή τουριστική παραλία σε εργοτάξιο με γερανούς... Οι πελάτες μας θα αναγκαστούν να πάνε κάπου αλλού. Θα περάσει πολύς καιρός ώσπου να τους ξαναδούμε στα μέρη μας» προσέθεσε.
Εκτιμάται ότι κάθε καλοκαίρι την παραλία επισκέπτονται 30.000 άτομα την ημέρα. Ο ετήσιος τζίρος των κέντρων στην ακτή της Παμπλόν υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ.
O Πατρίς ντε Κολμόν, ιδιοκτήτης του κλαμπ «55» («Cinquante-Cinq»), που είναι το πιο διάσημο στέκι της παραλίας, κατηγόρησε τους δημοτικούς συμβούλους ότι αντιμετωπίζουν την Παμπλόν «σαν προάστιο». «Δεν έχουν αυτό το δικαίωμα» είπε.
Το συμβούλιο όμως της Ραματουέλ, της περιοχής στην οποία υπάγεται η παραλία, λέει ότι όχι μόνο έχει το δικαίωμα αλλά και το καθήκον να απαλλάξει την παραλία από μαγαζιά που βλάπτουν το περιβάλλον. Οι δημοτικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι τα κέντρα διαβρώνουν τους αμμόλοφους και καταστρέφουν είδη φυτών παραβαίνοντας τους νόμους που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των παραθαλάσσιων περιοχών.
Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στις αρχές του μήνα, όλες οι εγκαταστάσεις πρέπει να κατεδαφιστούν και οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν αίτηση για άδεια οικοδομής νέων ελαφρών κατασκευών οι οποίες θα ξηλώνονται τον χειμώνα. Για να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των κέντρων σε 21 έξι από τις αιτήσεις θα απορριφθούν.
«Πιστεύουμε ότι η Παμπλόν αξίζει κάτι καλύτερο. Τον χειμώνα μοιάζει με παραγκούπολη» λέει ο Ρολάν Μπρουνό, δήμαρχος της Ραματουέλ. (© Τhe Τimes, 2010) Πηγή: tovima.gr