ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS
Μέχρι τέλος Ιουνίου θα κατατεθούν στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων της Τράπεζας Ελλάδος στους τραπεζικούς λογαριασμούς δέκα ελεγχομένων προσώπων από το σύνολο των 25 που ζήτησε να ανοιχθούν η επιτροπή στις αρχές Ιουνίου...
Με επιστολή του προς την εξεταστική ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος σημειώνει, ότι για τα υπόλοιπα πρόσωπα- τα περισσότερα επιχειρηματίες και χρηματιστές- η τράπεζα θα αναμείνει τις σχετικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την Επιτροπή Πρόληψης και Καταστολής Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κι ύστερα θα επιληφθεί η Τράπεζα.
Πάντως κατά την άποψη του κ. Προβόπουλου κρίνεται αναγκαίο να προσδιοριστεί με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις το χρονικό διάστημα για το οποίο κυρίως θα διερευνηθούν οι κινήσεις των λογαριασμών για αποτελεσματικότερη διερεύνησή τους.
Υφίσταται πάντως θέμα για την εξεταστική επιτροπή από τους ρυθμούς λειτουργίας της Επιτροπής Πρόληψης και Καταστολής Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες με επικεφαλής τον αντεισαγγελέα Στυλιανό Γκρόζο.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης γνωστοποίησε ότι θα απευθύνει αυστηρή επιστολή στον εποπτεύοντα την επιτροπή υπουργό Οικονομικών, αν και πρόσθεσε ότι ο προηγούμενος επικεφαλής της επιτροπής Γιώργος Ζορμπάς υποβαθμίστηκε όταν άρχισε να ανοίγει λογαριασμούς της Siemens.
O κ. Προβόπουλος γνωστοποιεί ακόμη ότι δεν έχει λάβει από τη Δικαιοσύνη την παραγγελία για το άνοιγμα των λογαριασμών των κατηγορούμενων Μιχάλη Χριστοφοράκου, Διονύση Δενδρινού, Χρήστου Καραβέλα και Πρόδρομου Μαυρίδη.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για διευκόλυνση του έργου της εξεταστικής ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας κατέθεσε πρόταση να απευθυνθεί η επιτροπή στη μητρική και στην εδώ εταιρεία για να προσωποποιήσει συγκεκριμένα και ήδη γνωστά από τη δικογραφία παραστατικά πληρωμών.
Κατατίθενται συγκεκριμένα τέσσερα παραστατικά εμβάσματος μεταφρασμένα επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών, που αφορούν παρακολουθήματα των προγραμματικών συμφωνιών 8002/97, όπου χειρόγραφα σημειώνεται από τους Χριστοφοράκο ή Κουτσενρόιτερ "το 2% του τζίρου για τους πολιτικούς".
Η ταυτοποίηση των πληρωμών μαύρου χρήματος, τονίζεται στην επιστολή Τζαβάρα, εναπόκειται απολύτως στην ειλικρινή διάθεση συνεργασίας των ως άνω προσώπων, αφού ανάγεται στη σφαίρα δράσης των στελεχών της Siemens.
Εκτός αυτού, επιβάλλεται η διάθεση στοιχείων στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ του Οκτωβρίου 2003 κατά της Διαφθοράς, που αποτελεί ήδη εσωτερικό δίκαιο.
Στο πλαίσιο του ανακριτικού έργου εξετάσθηκε σήμερα από την εξεταστική το πρώην στέλεχος της τράπεζας Societe Generale Iωάννης Παναγιωτόπουλος το όνομα του οποίου εμπλέκεται στη δικογραφία με το πρώην στέλεχος της Siemens Hellas.
Ο ίδιος εξεταζόμενος παραδέχθηκε ότι ήταν εκείνος που έφερε σε επαφή με τον Μαυρίδη με τον Ελβετό τραπεζίτη της Dresdner Bank Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, γιατί ήθελε να ανοίξει λογαριασμό στην Ελβετική Τράπεζα.
Ο μάρτυρας είπε ότι είχε στενή προσωπική συνεργασία με το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Siemens, δεδομένου ότι του έκανε πάντα διαχείριση των λογαριασμών του -private banking- και δέχθηκε τέλη του 2004 και αρχές 2005 δύο καταθέσεις 15 και 6 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα στη Societe Generale της Κηφισιάς κάνοντας χρήση της ευνοϊκής διάταξης για επαναπατρισμό κεφαλαίων που είχε ψηφιστεί από την τότε κυβέρνηση.
Ο μάρτυρας παρ' όλα αυτά δήλωσε ότι αγνοούσε απολύτως τις παράνομες δραστηριότητες του πελάτη του, αλλά και της Siemens, όπως αγνοούσε και τις τυχόν άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ενώ για το ποσό που εμβάστηκε στο λογαριασμό της γυναίκας του ύψους 167.000 ευρώ, όπως το προσδιόρισε ο ίδιος, συνιστά προμήθεια για τη μεγάλη τραπεζική κατάθεση Μαυρίδη, αλλά δεν εξήγησε γιατί προήλθε από την Dresdner Bank.
Διέψευσε επίσης κατάθεση του τραπεζίτη Όσβαλντ ότι όποτε γινόταν κίνηση του λογαριασμού Μαυρίδη, έμπαιναν χρήματα στο λογαριασμό της συζύγου του κ. Παναγιωτόπουλου.
Ο μάρτυρας απομακρύνθηκε πάντως από τη θέση του στην γαλλική τράπεζα ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η τράπεζα εναντίον του με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και κακουργηματικές υπεξαιρέσεις.
Ο ίδιος το θεώρησε ως "παράπλευρη απώλεια" στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον των πάντων η Siemens, όταν βρέθηκε σε δυσχερή θέση.
Στη συνέχεια εξετάστηκε το μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Ιάκωβος Γεωργάνας, ενώ αύριο θα εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Γιαννακός με το αρχιμηχανικό του ΟΣΕ Μανώλη Παναγιώτου με τον οποίο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη. Πηγή: http://www.nooz.gr