ΤEΣΣΕΡΙΣ "ΒOΜΒΕΣ" ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚA
Ευκολότερες απολύσεις με μειωμένες αποζημιώσεις, αύξηση των ομαδικών απολύσεων αλλά και αμοιβές κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις και την Εθν. Γενική Συυλογική Σύμβαση Εργασίας, προβλέπει τπο σχέδιο ΠΔ που έστειλε στους κοινωνικούς φορείς ο υπουργός Εργασίας κ.Α. Λοβέρδος προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων...
Το ΠΔ έχει εφαρμογή απο την δημοσίευσή του στο ΦΕΚ( Φυλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης). Ο κ. Α. Λοβέρδος θα ζητήσει από το ΣτΕ να επεξεργαστεί κατά προτεραιότητα το Προεδρικά Διάταγματα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει ως προς τη συνταγματικότητά του, ώστε να δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατόν.
Οι 4 "βόμβες" ειναι:
1. Μειώνεται δραστικά ο απαιτούμενος χρόνος προειδοποίησης των απολύσεων. Το ποσό της αποζημίωσης, εφόσον υπάρχει προειδοποίηση, είναι το μισό από αυτό που θα ήταν, εάν ο εργοδότης προχωρούσε σε καταγγελία της σύμβασης, χωρίς προειδοποίηση. Πρακτικά, δίνει τη δυνατότητα ευκολότερων απολύσεων, με μειωμένες αποζημιώσεις, εφόσον θα γίνεται προειδοποίηση το πολύ μέχρι 4 μήνες πριν την απόλυση, στην περίπτωση 20 και πλέον ετών υπηρεσίας στην ίδια επιχείρηση. Με το παλαιότερο σύστημα, η αποζημίωση στα 20 χρόνια ήταν 16 μισθοί, και στην περίπτωση προειδοποίησης 16 μήνες νωρίτερα, 8 μισθοί. Τώρα, με 4 μήνες προειδοποίηση, η αποζημίωση από 16 μισθούς πέφτει σε 8.
2. Έως και 6 εργαζόμενους ανά μήνα θα μπορούν να απολύουν μετά (δημοσίευση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος σε ΦΕΚ) οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως και 150 εργαζόμενους. Παράλληλα, αυξάνεται σε 5% κι ως 20 άτομα, το όριο των ομαδικών απολύσεων, για τις επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 150 εργαζόμενους.
3: Εμμεση κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της Εθν. Γενικής Συλ. Σύμβασης Εργασιας, αφου προβλέπεται η αμοιβή νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών να κινείται στο 80%του κατωτάτου ορίου μισθού ή ημερομισθίου της οικείας συλλογικής ρύθμισης και σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε).
4. Έμμεση κατάργηση της Διαιτησίας. Η δυνατότητα προσφυγής στον ΟΜΕΔ(Οργ. Μεσολάβησης-Διαιτησιας) παραμένει, περιορίζεται όμως ουσιαστικά στη μεσολάβηση. Για να υπάρξει διαιτησίας, απαιτείται ή η σύμφωνα γνώμη των δύο μερών, ή η μονομερής προσφυγή ενός μέρους (εργαζόμενοι ή εργοδότης) εφόσον το άλλο έχει αρνηθεί τη μεσολάβηση.
-Αντεργατικές, αντικοινωνικές και εξόφθαλμα αντισυνταγματικές και παράνομες, χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τις ρυθμίσεις στα εργασιακά που προβλέπονται στο σχέδιο ΠΔ. Οπως τονίζει η ΓΣΕΕ σε περίοδο έξαρσης των απολύσεων και αύξησης της ανεργίας, απαιτούνται μέτρα και πολιτικές αποθάρρυνσης (απαγόρευσης) και όχι ενίσχυσης (απελευθέρωσης) των απολύσεων. Ότι δεν κατάφεραν επί 10ετίας οι Βιομήχανοι το παίρνουν σήμερα με την αρωγή της Τρόικας και τις Νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την κρίση.
Κατά τη ΓΣΕΕ το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος ωχριά μπροστά στο μνημόνιο που έχει προηγηθεί. Όπου εφαρμόστηκαν τέτοια μέτρα, δεν αύξησαν την ανταγωνιστικότητα, δεν μείωσαν τις τιμές των προϊόντων, δεν αύξησαν τις θέσεις εργασίας. Τα μόνα μεγέθη που αυξήθηκαν ήταν η κερδοφορία, η ασυδοσία των εργοδοτών και η ανεργία. Τα ίδια και χειρότερα θα γίνουν στην χώρα μας, καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ προσθέτοντας οτι ετοιμάζει προσφυγές στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια καθώς και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Πηγή: http://www.tanea.gr