Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ «ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΝΤΕΥΕΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ»

Μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας φαίνεται ότι θα μπορούσε να προβλέπει τις ενέργειές μας καλύτερα από ό,τι εμείς οι ίδιοι: στο τελευταίο πείραμα, Αμερικανοί ερευνητές μπορούσαν να «μαντεύουν» ποιοι εθελοντές θα είναι συνεπείς με όσα υποσχέθηκαν...

Εξετάζοντας άνδρες και γυναίκες που άκουσαν ηχογραφημένες πληροφορίες για τη χρήση αντηλιακού, οι ερευνητές μπορούσαν να προβλέψουν στις περισσότερες περιπτώσεις ποιοι από τους εξεταζόμενους θα χρησιμοποιούσαν όντως αντηλιακό την εβδομάδα που θα ακολουθούσε.

Οι προβλέψεις αυτές αποδείχθηκαν πιο ακριβείς από ό,τι οι ρητές προβλέψεις των ίδιων των εθελοντών, αναφέρει η ομάδα στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience.

«Πολλοί άνθρωποι "αποφασίζουν" να κάνουν πράγματα, τελικά όμως δεν τα κάνουν» σχολίασε στο Reuters ο Μάθιου Λίμπερμαν, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Με τη νέα τεχνική, ο Λίμπερμαν μπόρεσε να προχωρήσει πέρα από τις απλές προθέσεις και να προβλέψει με σχετική αξιοπιστία τις τελικές συμπεριφορές.

Η μελέτη βασίστηκε στη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), η οποία παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Η αιμάτωση αυξάνεται παροδικά στις περιοχές του εγκεφάλου με την εντονότερη δραστηριότητα.

Σε πρώτη φάση, 20 άνδρες και γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το πόσο συχνά χρησιμοποιούν αντηλιακό και αν σκοπεύουν να αυξήσουν τη χρήση του.

Στη συνέχεια εξετάστηκαν στον τομογράφο την ώρα που άκουγαν μηνύματα για την ασφαλή χρήση αντηλιακών, ανακατεμένα με άλλα μηνύματα ώστε να μην αποκαλυφθεί ο σκοπός του πειράματος. Μετά το τέλος της εξέτασης, οι εθελοντές απάντησαν σε ένα νέο γύρο ερωτήσεων για τα αντηλιακά. Πήραν επίσης ως δώρο ένα τσαντάκι που περιείχε μεταξύ άλλων αντηλιακά πανάκια.

Μια εβδομάδα αργότερα, οι ερευνητές επικοινώνησαν εκ νέου με τους εθελοντές και τους ρώτησαν αν είχαν χρησιμοποιήσει αντηλιακό και πόσο.

Περίπου οι μισοί από τους εθελοντές είχαν αναφέρει με ακρίβεια αν θα χρησιμοποιούσαν τα πανάκια. Οι ερευνητές άρχισαν τότε να αναλύουν τα δεδομένα του fMRI αναζητώντας στοιχεία που θα προσέφεραν μεγαλύτερη ακρίβεια πρόβλεψης.

Πράγματι, η ανάλυση αποκάλυψε μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας που προέβλεπαν την αύξηση ή μη της χρήσης αντηλιακού στα τρία τέταρτα των εθελοντών.

Τα μοτίβα αυτά αφορούν τον μέσο προμετωπιαίο φλοιό, γράφει η ερευνητική ομάδα. «Είναι η μόνη περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού που γνωρίζουμε ότι είναι δυσανάλογα μεγάλη στους ανθρώπους σε σχέση με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά» επισημαίνει ο Δρ Λίμπερμαν.

«Η περιοχή αυτή σχετίζεται με την αυτοσυνείδηση και φαίνεται να έχει κρίσιμη σημασία για τις σκέψεις που αφορούν τον εαυτό μας, τις προτιμήσεις και της αξίας μας» προσθέτει.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να προσφέρουν νέα στοιχεία για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, και πιθανότατα θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των διαφημιστών.

Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να προβλέψει ποιοι άνθρωποι θα καταφέρουν να κόψουν το κάπνισμα έπειτα από ανάλογη παρότρυνση. Πηγή: http://www.tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com