ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ
Η 27η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας. Σαν σήμερα, το 1969, στο μπαρ «Stonewall» στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και θαμώνων, των οποίων η αντίδραση θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος...
«Η Επανάσταση του Stonewall» όπως έχει μείνει στην ιστορία, ήταν η αυθόρμητη αλλά βίαιη αντίδραση των θαμώνων ενάντια στην οργισμένη επίθεση αστυνομικών, που εισέβαλαν στο μπαρ, με αφορμή την επιβολή ενός νόμου, που παρέμενε επί χρόνια ανενεργός.
Τα γεγονότα της 27ης Ιουνίου του 1969 σηματοδοτούν την «απάντηση» των ομοφυλοφίλων στην εις βάρος τους οργανωμένη πολιτική, που ακολουθούσε η κυβέρνηση τις δεκαετίες του 1950 και 1960 και αποτέλεσαν την αρχή των διαδηλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
Η επιδρομή στο συγκεκριμένο μπαρ δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά μία επιχείρηση της Αστυνομίας, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής. Ωστόσο, ασυνήθιστη ήταν και η παρουσία των πρακτόρων της Υπηρεσίας Ελέγχου Αλκοολούχων Ποτών, που σε συνεργασία με την αστυνομία, συμμετείχαν στην επιδρομή στο μπαρ, για να εφαρμόσουν έναν νόμο, που παρέμενε για χρόνια ανενεργός.
Οι αστυνομικοί επέλεγαν αδιακρίτως ποιους θα συλλάβουν και θα οδηγήσουν στο Τμήμα, όταν το πλήθος, που ήταν συγκεντρωμένο μέσα και έξω από το μαγαζί, ξέσπασε σε βίαιες πράξεις, με αποτέλεσμα τη γενίκευση του επεισοδίου.
Τις επόμενες ημέρες, η εξέγερση γενικεύτηκε και στο «χορό» των κινητοποιήσεων πήραν μέρος και άλλες μειονότητες, που διαμαρτύρονταν για την άσκηση της αστυνομικής βίας.
Ένα χρόνο ακριβώς αργότερα, οργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη από το Γκρίνουιτς Βίλατζ μέχρι το Σέντραλ Παρκ και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Οι διοργανωτές χρησιμοποιώντας ως σύμβολο τη «Σημαία του Ουράνιου Τόξου» (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, βιολετί), αποκαλούσαν τις πορείες τους «Gay Liberation» και «Gay Freedom Day».
Ωστόσο, το «Stonewall» δεν κατάφερε να παραμείνει «το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές γκέι μπαρ», όπως χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα «Village Voice» το 1990, όταν μετά από 20 χρόνια άνοιξε τις πόρτες του και πάλι. Τότε, η γκέι κοινότητα το αγνόησε, αναζητώντας στο Τσέλσι άλλα σημεία συνάθροισης. Πηγή: http://www.cosmo.gr