ΟΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΣΜΟ
Στο ντοκυμαντέρ του Φρέντερικ Γκέρτεν «Βananas», που προβάλλεται απόψε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΕcoFilms στη Ρόδο, η μεγαλύτερη φρουτοπαραγωγός εταιρεία του κόσμου κάθεται στο εδώλιο στην Αμερική, κατηγορούμενη ότι... δηλητηρίασε τους εργαζομένους της...
Πρώτη φορά στα χρονικά μια μικρή δικηγορική εταιρεία εκπροσωπεί τους εργαζομένους των φυτειών της Νικαράγουας οι οποίοι είναι όλοι στείροι εξαιτίας των τοξικών παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούσε η επιχείρηση φρούτων στις φυτείες μπανάνας. Μπορεί άραγε μια μικρή δικηγορική εταιρεία να κερδίσει σε μονομαχία με κολοσσιαία επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων; Και υπάρχει περίπτωση να ξαναφάτε μπανάνες ενώ θα έχετε δει αυτήν την αποκαλυπτική, συναρπαστική ταινία; Μια ταινία «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ», ένας πόλεμος με κάθε τρόπο... Ο Γκέρτεν, πρώην δημοσιογράφος με πείρα ανταποκριτή στη Νικαράγουα τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90, ακολουθεί εδώ και χρόνια τον δρόμο της ταινίας τεκμηρίωσης και είναι επίσης παραγωγός στην εταιρεία παραγωγής WG film της Σουηδίας.
Με αφορμή την ταινία του, ο Γκέρτεν μίλησε στο «Βήμα»:
- Πώς υπέπεσε στην αντίληψή σας το σκάνδαλο της εταιρείας Dole;
«Η στειρότητα των εργατών που απασχολούνται σε μπανανοφυτείες είναι υπόθεση αρκετά γνωστή στις χώρες με μεγάλη παραγωγή μπανάνας. Ενας σουηδός δημοσιογράφος που έχει βάση τη Νικαράγουα μού μίλησε για τη διαμαρτυρία των ντόπιων και για το ότι αμερικανικά δικηγορικά γραφεία προσπαθούσαν να μεταφέρουν τις τοπικές υποθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες».
- Πόσο χρόνο χρειαστήκατε για την ολοκλήρωση της ταινίας σας;
«Οι “Βananas!” παρήχθησαν αρκετά γρήγορα, σε λιγότερο από δύο χρόνια».
- Ηταν εύκολο να γίνουν γυρίσματα μέσα στο δικαστήριο; Υπήρξαν ενστάσεις από την Dole;
«Το υλικό του δικαστηρίου είναι όλο γυρισμένο από τηλεοπτική εταιρεία του ιδίου του δικαστηρίου. Είναι σύνηθες φαινόμενο να “ανεβαίνουν” στο Ιnternet ενδιαφέρουσες υποθέσεις αφότου οι δίκες ολοκληρωθούν. Ετσι μπορέσαμε να αγοράσουμε αυτό το υλικό. Η πρόκληση ήταν να το ερευνήσουμε σε βάθος κατά το διάστημα των 50 ημερών των ακροαματικών διαδικασιών ώστε να δημιουργήσουμε κάτι κατανοητό, που να λειτουργεί και σε συναισθηματικό επίπεδο».
- Θεωρείτε ότι οι εμπειρίες σας στη δημοσιογραφία βοήθησαν στη δουλειά σας ως ντοκυμαντερίστα;
«Οι δημοσιογράφοι έχουν συνηθίσει να ανοίγουν πόρτες. Προσωπικά έχω δουλέψει σε πολλά διαφορετικά μεταξύ τους ρεπορτάζ, με αποτέλεσμα οι γνώσεις να είναι ευρύτερες. Καταλαβαίνουμε, επίσης, τη σημασία να επιτρέπουμε και στις δύο συγκρουόμενες πλευρές να εκφράζουν την άποψή τους. Και αυτό κάναμε σε αυτήν την ταινία. Ωστόσο, η Dole δεν συμφώνησε».
- Τρώτε ακόμη μπανάνες; Και κυρίως πρέπει και εμείς να τρώμε;
«Δεν μου αρέσει να λέω στον κόσμο τι να κάνει στη ζωή του. Σε θέματα φαγητού προσπαθώ να αποφεύγω τρόφιμα τα οποία για να παραχθούν βλάπτουν τους εργάτες και τη φύση. Προτείνω στους καταναλωτές να αγοράζουν μπανάνες Fair trade. Οσο για μένα, έχω ξεχάσει τη γεύση της μπανάνας». Πηγή: http://www.tovima.gr