ΠΟΣΟ ΑΛΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ
Η αλήθεια είναι ότι το αλάτι προσθέτει νοστιμιά στο φαγητό. Σε υπερβολικές όμως ποσότητες μπορεί να αφαιρέσει χρόνια από τη ζωή σας. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου, επισημαίνουν οι επιστήμονες, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, που με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρδιαγγειακών παθήσεων...
Το αλάτι αποτελεί φυσικό συστατικό πολλών τροφών. Το προσλαμβάνουμε από το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό αλλά και από έτοιμες τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι.
«Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου είναι 1-4 γραμμάρια, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο ? με ½ του κουταλιού του γλυκού αλάτι», σημειώνει η Γεωργία Ίσαρη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος.
«Η συνιστώμενη ποσότητα βέβαια διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση υγείας και γενικότερα τον τρόπο ζωής ενός ατόμου. Για παράδειγμα όσοι ασκούνται συστηματικά χρειάζονται περισσότερο αλάτι από ένα άτομο με καθιστική ζωή και αυτό γιατί έχουν σημαντικές απώλειες νατρίου».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν πολύ περισσότερο αλάτι από όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Ειδικά στην Ελλάδα από σχετικές έρευνες προκύπτει ότι ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περισσότερα από 10 γραμμάρια αλάτι καθημερινά, τη στιγμή που η ενδεικνυόμενη ποσότητα είναι λιγότερη από το μισό.
Πώς να "κόψετε" το αλάτι
Για να κόψετε το αλάτι από τη διατροφή σας ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών:
*Προσθέστε το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος και όχι από την αρχή για να πετύχετε πιο έντονη γεύση με λιγότερη ποσότητα.
*Αποφύγετε να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας (όταν τρώτε έξω ζητήστε να μην προσθέσουν αλάτι στο πιάτο σας).
*Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.
*Επιλέξτε τροφές με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου, όπως δημητριακά, κράκερ, σάλτσες ζυμαρικών, κονσερβοποιημένα λαχανικά και κάθε άλλη τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
*Προτιμήστε τροφές "ελεύθερες αλατιού"