Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ
Τι 20, τι 30, τι 40... Η ηλικία φαίνεται ότι δεν παίζει ρόλο όταν κάποιος θέλει να αρχίσει ένα χόμπι, να κάνει ταξίδια ή να αναπτύξει ερωτικές και φιλικές σχέσεις. Τι γίνεται όμως όταν πρόκειται για τη μητρότητα; Για τις περισσότερες γυναίκες, η μητρότητα δεν είναι θέμα ηλικίας αλλά ζήτημα κατάλληλου χρόνου. Για τους ειδικούς πάλι, κάθε ηλικία έχει τα «συν» και τα «πλην»...
«Υπάρχει ιδανική ηλικία για να αποκτήσει μια γυναίκα παιδί;», αναρωτιούνται πολλές Ελληνίδες αλλά οι ειδικοί έρχονται να τους απαντήσουν πως είναι απλά θέμα υποκειμενικό. Οπως επισημαίνει η οικογενειακή σύμβουλος- σύμβουλος ψυχικής υγείας, Δήμητρα Θεοφίλη, η ηλικία δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει τη γέννηση του παιδιού, αλλά είναι περισσότερο θέμα οικογενειακού προγραμματισμού, θέμα ωριμότητας, ευθύνης, οικονομικής και συναισθηματικής σταθερότητας.
Παλαιότερα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο μέσος όρος ηλικίας που αποκτούσε μια γυναίκα το πρώτο της παιδί ήταν σαφώς μικρότερος από τον σημερινό. Πλέον, αυξάνονται οι γυναίκες που αποκτούν παιδί στα 35 και τα 40 τους. Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 3.952 γεννήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2008, με την ηλικία της μητέρας να κυμαίνεται από τα 40 έως τα 44 έτη. Ο αντίστοιχος αριθμός γεννήσεων δύο χρόνια νωρίτερα δεν ξεπερνούσε τις 2.967!
Τι λένε οι μαιευτήρες
Σύμφωνα με τους μαιευτήρες, πάντως, το γεγονός ότι πολλές Ελληνίδες καθυστερούν την πρώτη εγκυμοσύνη, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα. Οπως λένε, μετά τα 35 οι πιθανότητες σύλληψης είναι λιγότερες κι αυτό οφείλεται σε ήπιες διαταραχές στην ωορρηξία. Παράλληλα, για μία γυναίκα που αποφασίζει να κάνει παιδί μετά τα 35 αυξάνονται οι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρχίζοντας από την πρόωρη γέννα μέχρι την πιθανότητα το παιδί να γεννηθεί με σύνδρομο Down. Ωστόσο, όλες αυτές οι δυσκολίες μπορεί να ξεπεραστούν με αυστηρό και συνεπή προγεννητικό έλεγχο.
«Οι εξετάσεις που χρειάζονται να γίνουν κατά την εγκυμοσύνη είναι κοινές για όλες τις ηλικίες: γενικές εξετάσεις αίματος, ούρων, βιοχημικές. Με τις ιατρικές εξετάσεις πρέπει ο γιατρός να δει εάν η νέα μητέρα έχει ανοσία σε ασθένειες όπως ερυθρά, ηπατίτιδα, ανεμοβλογιά, ειδικά μάλιστα εάν έχει μικρά παιδιά στο σπίτι. Παράλληλα πρέπει να ελέγξουμε τον κίνδυνο τοξοπλάσμωσης, όταν υπάρχουν στο σπίτι κατοικίδια. Τέλος, το τεστ Παπανικολάου είναι απαραίτητο», λέει ο κ. Γιώργος Φαρμακίδης, μαιευτήρας- γυναικολόγος, διευθυντής του ΣΤ΄ Μαιευτικού- Γυναικολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου». Πηγή: http://www.tanea.gr