ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΟΥΙΝΕΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ
Οι πολίτες της Γουινέας τρέφουν ελπίδες ότι θα ανατραπεί η δικτατορία και θα ξεκινήσει μια νέα δημοκρατική εποχή στη χώρα, ενώ άνοιξαν οι κάπλες για τις πρώτες προεδρικές εκλογές εδώ και 52 χρόνια. Συνολικά 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, μεταξύ 24 υποψηφίων (23 ανδρών και μίας γυναίκας), ενώ περίπου 122.000 πολίτες του εξωτερικού αναμένεται να ψηφίσουν σε 17 διαφορετικές χώρες...
"Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ζούμε σαν να βρισκόμαστε σε μια ζούγκλα, σε μια κατάσταση χωρίς αρχή", δήλωσε ο στρατηγός, Σεκουμπά Κονατέ στους 24 υποψηφίους που συγκεντρώθηκαν στο προεδρικό μέγαρο το Σάβατο. " Ξεκινώντας από σήμερα, είναι στο χέρι σας να το κάνετε πραγματικότητα. Η επιλογή είναι μεταξύ της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατία ή του χάους και της αστάθειας".
Η Γουινέα κυβερνάται από στρατιωτικούς και δικτάτορες, από το 1958 όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γαλλία και ανήλθε στην εξουσία ο "πατέρας της ανεξαρτησίας" Αχμέντ Σέκου Τουρέ, που εξελίχθηκε σε παρανοϊκό δικτάτορα. Τον Τουρέ διαδέχθηκε ο στρατηγός Λανσάνα Κοντέ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στις 3 Απριλίου 1984 και επέβαλε στρατιωτικό καθεστώς που διήρκεσε 24 χρόνια. Ο Μούσα Νταντίς Καμαρά ανέλαβε την ηγεσία της χώρας με πραξικόπημα, μετά το θάνατο του Λανσάνα Κόντε και έγινε ο πρώτος που υποσχέθηκε ελεύθερες εκλογές.
Πριν εννέα μήνες, όταν ηγέτες της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, ζητώντας την παραίτησή του, ο στρατός άνοιξε πυρ στο κοινό, σκοτώνοντας περισσότερους από 150 ανθρώπους, τραυματίζοντας 1.000 και πλέον ενώ βίασαν επίσης πάρα πολλές γυναίκες.
Ο ΟΗΕ ξεκίνησε έρευνα για την τραγωδία, δημιουργώντας εντάσεις στο εσωτερικό της δικατορίας, για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και ο Καμαρά πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον επικεφαλής της προεδρικής φρουράς. Ο ίδιος επέζησε αλλά αποσύρθηκε από την πολιτική.
Έκτοτε, χρέη υπηρεσιακού επικεφαλής εκτελεί ο Σεκουμπά Κονατέ, που έχει επίσης δεσμευθεί να προσπαθήσει να τερματίσει την κρίση στη χώρα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε από τις αρχές της Γουϊνέας να εξασφαλίσουν "ειρηνικές και αξιόπιστες εκλογές" και το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που "αντανακλά πλήρως τις επιθυμίες των πολιτών".
Περίπου 16.000 δυνάμεις ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί σε σχεδόν 8.000 εκλογικά κέντρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των περίπου 4 εκατ. ψηφοφόρων. Πηγή: http://www.enet.gr