ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ, ΑΝ ΕΧΕΤΕ «ΖΑΧΑΡΟ»
Αν και το υψηλό σάκχαρο αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσει κανείς αφυδάτωση, θερμοπληξία ή άλλα νοσήματα λόγω ζέστης, πολλοί πάσχοντες αγνοούν τον κίνδυνο και δεν κάνουν τίποτα για να τον αποσοβήσουν, αποκαλύπτει μία νέα μελέτη της Κλινικής Μάγιο...
«Όποιος έχει αυξημένα επίπεδα σακχάρου έχει διαταραγμένη ικανότητα εφιδρώσεως, που τον προδιαθέτει για νοσήματα της ζέστης – και αν το σάκχαρό του έχει μείνει αρρύθμιστο, κινδυνεύει ακόμα περισσότερο», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αντριέν Νάσαρ. Και προσθέτει πως το αρρύθμιστο σάκχαρο αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
Η δρ Νάσαρ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν 152 δημοσκοπήσεις για την ενημέρωση διαβητικών ασθενών για τους κινδύνους της ζέστης και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το 20% δεν λάμβαναν κανένα απολύτως μέτρο όταν άρχιζαν οι θερμότεροι μήνες του χρόνου – ούτε καν όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία έφτανε τους 37 ή 38 βαθμούς Κελσίου.
Ωστόσο, οι διαβητικοί μπορούν να αφυδατωθούν ακόμα και με θερμοκρασίες που δεν υπερβαίνουν τους… 27 βαθμούς Κελσίου!
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι μεταφορές διαβητικών στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων αυξάνονται το καλοκαίρι – με αντίστοιχη αύξηση στις νοσηλείες και στους θανάτους.
Παρ’ όλα αυτά, μόνο οι μισοί από τους ασθενείς ήξεραν ότι ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας είναι ο πιο επικίνδυνος γι’ αυτούς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στο ότι η αυξημένη περιβαλλοντική υγρασία μειώνει την εφίδρωση και έτσι εμποδίζει το σώμα να δροσιστεί (η εφίδρωση είναι ο φυσικός μηχανισμός που διαθέτει το σώμα για να μειώνει την θερμοκρασία του).
Εξίσου ευάλωτα στη ζέστη είναι και τα φάρμακα και τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούν οι ασθενείς για να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους. «Είτε παίρνει κανείς χάπια από το στόμα είτε ινσουλίνη, πρέπει να ξέρει πως αυτά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους αν αφεθούν σε θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές που αναγράφονται στην συσκευασία τους», λέει η δρ Νάσαρ.
Εντούτοις, παρ’ ότι τα τρία τέταρτα των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη παραδέχτηκαν ότι οι γιατροί τους τούς είχαν ενημερώσει για τους κινδύνους στην ζέστη, το 39% δεν ήξερε ότι η ζέστη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα χάπια για το διαβήτη, το 41% στους μετρητές σακχάρου και το 38% στις ταινίες μέτρησης.
Το χειρότερο είναι πως το 37% όσων ήξεραν ότι η ζέστη χαλάει τα φάρμακα και τα αναλώσιμα, επέλεγαν να… μην τα παίρνουν μαζί τους στις διακοπές αντί να κάνουν κάτι για να τα διατηρήσουν σε δροσερό περιβάλλον! Για ευνόητους λόγους, η τακτική αυτή τους εξέθετε σε πρόσθετους κινδύνους.
«Και μόνο τις μετρήσεις του να μην κάνει ένας διαβητικός, διακινδυνεύει την υγεία του», προειδοποιεί η δρ Νάσαρ.
Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία (NOAA) των ΗΠΑ, παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινικής Εταιρείας, στο Σαν Ντιέγκο. Πηγή: http://www.tanea.gr